Týden pod Ještědem: tunely a rybníčky

Bylo a je toho tento týden více. Libercem proběhla další demonstrace za slušného premiéra, ale už ne za slušného hejtmana, zastupitelstvem otřásal spor o podivně drahý podchod ke zdejší aréně, vlivní muži diskutovali, jak zlepšit žití v Libereckém kraji (jako by k tomu měli málo času) a nakonec týdne přišla zpráva o střetu zájmů premiéra, která ale nejvíce vypovídá o nás samých.

Počátkem týden před náměstím zaznělo, že do vyspělé demokracie obvinění politici nepatří. Svatí pravda. Ale obžalovaní již asi ano.  Lze tak soudit podle toho, že mezi organizátory demonstrací namířených proti premiéru Andreji Babiše jsou zástupci Starostů pro Liberecký kraj a titíž lidé, kteří jindy hájí neobhajitelné v případě hejtmana Půty s tím, že jeho obžaloba v největším korupčním skandále v novodobých dějinách města je „kampááááň a účelovka“, stejně jako u Babiše.

Jak jako první upozornil náš web a také se následně stalo, nejvíce probíraným bodem na čtvrtečním květnovém zastupitelstvu bylo podivných 16,5 milionu, které má jít na spoluúčast na rekonstrukci podchodu u arény, který bez problému slouží. Jinak by celou akci zaplatila Správa železničních a dopravních cest a Liberec by to nestálo korunu, pokud zde tedy nechce 5 metrů široký a za ty peníze asi i vyhřívaný podchod.

Že je to na Liberec, který je do dnes zhuntovaný po vládách ODS jako stará herka moc, je jasné každému. Rozhodně se tím také nikdo nechlubil před volbami ani u sestavování koalice. Také nebude žádná detektivka přijít na to, z kterých kruhů přišel požadavek, aby město funkční podchod přestavělo. Už teď Liberec hříšnými penězi platí provoz arény, na kterém bohatnou majitelé Syneru, tak proč jim ještě k tomu nepostavit podchod.

Díky argumentům opozice se ale plán odložil a aspoň se budou muset vyložit karty a varianty na stůl, že pokud ano, tak co a za kolik. Tak jen aby tunel pod arénou nebyl také tunelem na městskou kasu. Nebyl by v Liberci první, byť svou nenasytnou sestřičku v sousedství asi nepředčí.

To se ale netýká oslav „30 let svobody“, které budou pro město vyrábět lidé z ODS. To je za a) metodicky špatně a za B) zrovna liberecká ODS (čest výjimkám) ukázala celému Liberci i světu, že svoboda se dá také vykládat tak, že si jedna pochybná podnikatelská parta privatizuje město, které na to pak horko těžko doplácí dlouhé roky.  Tak to pojďme oslavit!

Vlivní muži – často kontroverzní podnikatelé, kteří ovlivňují politiku a politici v čele s obžalovaným hejtmanem Půtou – se sešli na Libereckém kraji, aby si zapřemýšleli, jak udělat z kraje i města lepší místo k žití. Ne to není apríl, bylo to na konci květnu v uplynulém týdnu. Jako by se zrovna tito podnikatelé a tito politici, kteří se na svých bez debat vlivných postech drží takové roky, někdy svým vlivem na chod věcí veřejných i veřejnou kasu zasloužili o to, aby se pod Ještědem a okolo žilo někomu lépe. Ale vlastně pardon. Zasloužili. Jim samým.

Asi nejdůležitější zprávu přinesla média v samém závěru týdne. Evropská komise potvrdila, že premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů a že firma Agrofert, na kterou má stále vliv, minimálně za poslední dva roky získala stamiliony dotací neoprávněně. Potvrzení průzračně čistého a každému jasného, chtělo by se říci.

Jenomže my na severu České země se aktuálnímu povyku v Praze a na celostátní úrovni můžeme jen smát. V lecčem jsme byli vždy o krok napřed a jsme díky neslušnějšímu hejtmanovi Libereckého kraje a přilehlé galaxie i nyní. Díky Martinu Půtovi víme dávno před Babišem, že je každé obvinění (či dokonce již obžaloba) politika kampááááň a účelovka, spiknutí zkorumpovaných neziskovek, politické konkurence, policie, státního zastupitelství, médií a bůhví koho ještě.

Rozkošné je, jak už je vidět v reakcích a nejrůznějších debatách, jak se stejně nakonec ty jindy zásadově proti sobě stojící skupiny politiků shodnou. Ti zlí budou novináři, neziskovky, policie a bůhví kdo ještě. Kapříci si přeci jen vlastní rybník nevypustí. A velké skupiny českých voličů u toho budou hýkat a nadšeně opakovat historky o spiknutí. Taková je vizitka naší doby.

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou