Týden pod Ještědem: hejtman, kostel a parkovací dům

Událostí číslo jedna končícího týdne je skutečnost, že Liberecký kraj potopil projekt parkovacího domu v Liberci a dost možná i ohrozil miliardové dotace pro obě podještědská města. Hejtmanovu neaktivitu kolem potřebného parkovacího domu nelze nesrovnat s jeho aktuální korupční kauzou, kde naopak při záchraně cinklého projektu a na povely Metrostavu lítal doslova jako čamrda.

Tak si to srovnejme. Na jedné straně je projekt parkovacího domu pro 400 míst, který má posílit plánovaný vnitřní okruh a ulehčit čím dál tím více ucpané automobilové dopravě v Liberci. Žadatelem bylo město Liberec. Projekt byl vypracován, schválen, stačilo ho jen podepsat a podat. Zároveň by se naplnila kritéria potřebná pro celý Integrovaný plán rozvoje území , který má do Liberce i do Jablonce přinést cca 2,5 miliardy korun.

Na straně druhé tu byl projekt okolo jakéhosi geotermálního centra v kostele sv. Máří Magdalény, který podávala společnost ukrývající svoje vlastníky kdesi v Karibiku přes anonymní akcie. Vystupovali za něj šíbři místní ODS, kteří se snažili získat na kostel peníze i skrze uplácení poslanců a byli za to pravomocně odsouzeni. Projekt byl od začátku podezřelý až obskurní. Dnes je z toho obří korupční kauza, kde na lavicích obžalovaných je i hejtman.

V prvním případě si už jednou připravený projekt vydupal pod kraj hejtman Půta a liberecký primátor, který je vůči němu až v nedůstojně servilním postavení, mu jej předal. Důvodem snad bylo, že by Půta i jeho Starostové museli u autobusáku přiznat úspěch Změně pro Liberec a Janu Korytářovi, kterého zejména hejtman nenávidí temnou záští.

Dílem to mohlo být praktičtější: ještě minulý měsíc (to ještě Korytář za nic nemohl) hejtman šermoval se studií, že parkhaus bude větší, ale taky pozor: o 40 milionů dražší. A jak víme z jeho korupční kauzy v kostele sv. Máří Magdalény, i zde šlo o to, jak zakázku účelově předražit (v tomto případě přes 20 milionů korun), aby část z toho mohla jít na úplatky. To tvrdí aspoň státní zástupce i někteří obžalovaní, kteří se již přiznali.

Zda je za krachem parkovacího domu hejtmanova neschopnost či jeho snaha projekt udělat o desítky milionů dražší, nyní nevíme a zda někdy budeme vědět, ví bůh. Zajímavé je ale srovnání jiného: zatímco v případě zmíněného bizarního, a od začátku do konce korupcí prolezlého projektu na geotermální centrum, se Martin Půta mohl v zájmu Metrostavu uběhat a ulobbovat (jak vyplývá z důkazů a odposlechů), u parkovacího domu za celý rok nestihl projekt dotáhnout, byť stačilo překousnout jen vlastní ješitnost a podepsat projekt původní.

Taková jsou fakta, ať se to zejména až fanatickým příznivcům neslušnějšího a z korupce obžalovaného hejtmana nebude líbit. Nebo je snad geotermální, korupční nesmysl důležitější než veřejný parkovací dům?

Subscribe
Upozornit na
28 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou