Glosa: Liberecký kaganát

Včera se slavila republika. Pan hejtman, pan primátor a pan senátor sázeli další Lípu republiku a ve vzduchu bylo plno demokracie, slušnosti a Masaryka, aniž by si z něj doopravdy někdo něco bral. Naopak: pár dní dozadu ukázali vládnoucí ve městě i na kraji, jak to myslí s demokracií doopravdy a že si z Liberce, spolu s pár podnikavci, udělali vlastní chanát.

Je tomu sotva pár měsíců, kdy podivný bývalý liberecký primátor Tibor Batthyány spolu se Starosty pro Liberecký kraj silou prohlasovali nájem (resp.pacht) ještědského areálu, který do užívání dostala společnost kontroverzního slovenského oligarchy Igora Rattaje TMR.

S velikou slávou se tehdy roztrubovalo, jak TMR investuje do areálu 700 milionů a že město už tam nedá ani korunu. Jenže chyba lávky. Jelikož má TMR svou přímou spojku v zastupitelstvu skrze za ANO zvolenou Renátu Balášovou a Martin Půta svým Starostům vládne jako veliký kagan, město Liberec přispěje na dotaci nebohému slovenskému miliardáři 7,5 milionu a dalších 7,5 milionu dá kraj. TMR ani korunu.

Půta, za pomoci Canova, zavelel, Starostové museli obrátit a popřít svá vlastní, sotva pár dní stará slova, jak Liberec má jiné priority. Horda má jen jednoho pána, jednoho kagana. Vlastní názor a zájmy vlastního města se v kaganátu nenosí a takové chování nebude bez trestu. Asi se stačí vyfotit na 28. října s věncem a na Facebook napsat něco o Masarykovi.

Kdo si zachoval tvář, byl, dnes už bývalý náměstek, Jiří Němeček z ANO. Místo než by ohnul hřbet a dál si užíval výhod placené funkce,  jako ostatní ze Starostů, raději podal rezignaci. Čestné a chlapské, v české politice a v té liberecké zvlášť, téměř nevídané. Prostě zvolil skutečnou slušnost a vystavil tak do nepříjemného světla ty, kteří se jí jinak tak rádi ohánějí. Příklady nejen táhnou, ale někdy i bolí.

Na celém případu je ale skutečně nejděsivější, jak se dnes v Liberci rozhoduje. De facto nerozhoduje, protože vše řídí Kagan Libereckého kraje a ten zase koná ve prospěch kontroverzních bohatých podnikatelů. Vlastní rozhodnutí rady, zastupitelstva nic neznamenají, důležitější zákulisní intriky, zájmy miliardářů, lobbing a příkazy kagana.

Ten to uměl vždycky. Podobný loobbing za zkorumpovaný a účelově předražený projekt rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény ho přivedl až před soud. Nicméně je na místě se ptát, kam podobné prosazování praktik kaganátu přivede celé město.

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou