Nová Pastýřská bude zelenější a víc pro lidi. Protihlukové stěny neprošly

Nová podoba Pastýřské ulice, která má odlehčit automobilové dopravě v centru, nakonec nebude s obřími protihlukovými stěnami, jak bylo původně zamýšleno. Naopak součástí má být stromořadí, cyklostezka i kultivace současného prostoru od sídla Policie ČR po Tržní náměstí.

Budoucí podoba Tržního náměstí i Nové Pastýřské se v Liberci živě diskutuje minimálně od jara, kdy tehdy ještě rodící se Kancelář architektury města uspořádala s občany diskusi nad tématem v kině Varšava. Již tehdy byly na stole dvě varianty, které spolu soupeřily.

Jedna z nich počítala s komunikací oddělenou od zástavby čtyřmetrovými protihlukovými stěnami a větší průjezdní rychlostí. Proti tomu stála vize týmu Hlavního architekta města Jiřího Janďourka, která upřednostňovala užší silnici s nižší povolenou rychlostí, okolním stromořadím i pruhy pro cyklisty a pěší.

„Naše vize, která platí nejen pro Novou Pastýřskou a Tržní náměstí, ale pro celé centrum je jednoduchá: na prvním místě chodci, pak cyklisté, pak veřejná doprava a až na posledním místě auta,“ shrnul již začátkem října na Dni architektury svou vizi Jiří Janďourek před přítomnými občany.

Janďourkovu variantu nakonec podpořila i Rada města Liberce. „Zastavili jsme původní plánování Nové Pastýřské, je to naše koaliční priorita, přehodnotili jsme některé parametry této budoucí komunikace,“ řekl k věci primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

 „Na základě architektonické soutěže jsme zadali přípravu projektové dokumentace společnosti z Hradce králové a výsledkem by měla být kvalitní sběrná komunikace, s pruhem pro pěší, cyklisty, stromy, ale i parkovacími místy. Parkoviště by mělo být i na místě bývalého škvárového hřiště u sídla Policie ČR,“ dodal primátor Zámečník.

Podle hlavního architekta Janďourka vítězná architektonická studie řeší území jako celek. „Součástí studie je i kultivace předprostoru sídla Policie ČR, na pozemcích Policie ČR. Nové řešení ulice Pastýřské předložené KAM zmenšuje celou šířku v příčném profilu vůči původnímu návrhu, a tím výrazně zlevňuje celkové náklady na výstavbu a budoucí údržbu. Zároveň doplňuje ulici o stromořadí, a tím přispívá k lepšímu environmentálnímu účinku a klimatu ve městě.,“ vysvětlil k věci hlavní architekt.

„Součástí řešení bude i kvalitní materiálový detail a doplnění ulice o nezbytný stabiliář a mobiliář. Urbanizací území bude umožněna zástavba na vhodných pozemcích v místech původní zástavby, funkční dořešení ulice Voroněžská pro motorovou dopravu, zajišťující možnou obslužnost rezidentů i garáží.“, dodal Jiří Janďourek.

Kancelář architekta města plánovitě prosazuje pořádání architektonických soutěží na stavby i urbanistické studie. Podle jejího vedoucího, hlavního městského architekta Janďourka jde o to, aby se na základě vítězných návrhů v Liberci realizovala kvalitní architektura a městotvorná řešení, což v nedávné minulosti nebylo vždy pravidlem.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,