nášLiberec

Search

Mezinárodní závody ve skocích nebudou. Město a kraj přitom daly na můstky 15 milionů

Organizátoři FIS CUP oficiálně oznámili, že ruší mezinárodní závody ve skocích na lyžích na Ještědu. Kvůli nedostatku sněhu. Na podzim si přitom lobbisté skrze hejtmana Martina Půtu zajistili 7,5 milionu korun od města i kraje na úpravu skokanských můstků.

Termín závodů se již jednou odkládal. Původně se mělo skákat už na začátku února, později se závody přesunuly na 22. února. Ačkoli minulý týden sníh napadl,  stále ho není dost. Předpověď počasí také není dobrá, mezinárodní šampionát se tedy definitivně odpískal.

Paradoxní je, že právě peníze z veřejného rozpočtu způsobily na podzim loňského roku krizi v současné koalici Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS. Ta vyvrcholila dokonce rezignací náměstka primátora Jiřího Němečka na svou funkci, když se odmítl podřídit diktátu hejtmana Libereckého kraj Martina Půty, který skrze svůj vliv zařídil, aby kraj i město přispělo na skokanské můsty po 7,5 milionech korun.

Přímou lobbistkou pak byla zastupitelka za ANO Renata Balášová, která pracuje pro firmy miliardáře Igora Rattaje, který díky hlasům Starostů, ANO a ODS získal do pronájmu areál na Ještědu s tím, že město do něj nebude nadále investovat. Navzdory tomu se ale Balášové s podporou hejtmana Půty povedlo získat další miliony z veřejných prostředků právě na skokanské můstky.

V říjnu koalice v čele s primátorem Jaroslavem Zámečníkem (Starostové) peníze na můstky odmítla s tím, že město má jiné priority – zmiňovány byl chodníky, školy a hřiště. Po přímé intervenci hejtmana Půty ale v Liberci vládnoucí Starostové i část ANO otočili o 180 stupňů a peníze nakonec odsouhlasili. Jediný, vyjma opozici i koaliční ODS, kdo se postavil proti, byl zmiňovaný náměstek Jiří Němeček.

Pořádání mezinárodních závodů na Ještědu přitom bylo hlavním argumentem lobbistů, proč město na skokanské můstky mělo přispět.

 

 

Subscribe
Upozornit na
42 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém