nášLiberec

Search

Soudce Neumann odchází. Kauza kolem ČSSD se odkládá, Půtův kostel se stihne

Soudce Krajského soudu v Liberci Petr Neumann odchází k poslednímu květnovému dni do důchodu. Soudce Neumann soudil ty největší liberecké korupční kauzy. Jedna, spojená s ODS, mu musela být odebrána. Další kauza, kde jsou souzeny bývalé špičky zdejší ČSSD, se nestihne dotáhnout a dostane ji nový soudce. Korupční skandál kolem libereckého kostela sv.Máří Magdalény, kde je obžalován hejtman Martin Půta,a příští týden prvoinstančního rozsudku dojde.

Minulý týden mluvčí libereckého soudu Karolína Francová informaci, kterou Náš Liberec přinesl již loni. Tedy, že liberecký soudce Petr Neumann odchází do důchodu. Kvůli tomu bude na neurčito byl odložen v Liberci soud v kauze údajného dotačního podvodu, který se týká stavby termálních lázní v Chrastavě, opravy hotelu v Jablonci nad Nisou a rekonstrukce rozhledny Liberecká výšina. Hrozí, že se případ znovu vrátí na začátek, neboť ve funkci soudce končí s posledním květnem předseda senátu Petr Neumann a případem se už zabývat nebude. „Bude to přidělené jinému soudci,“ řekla ČTK mluvčí soudu Karolína Francová.

V případu lázní jde podle žalobce o korupci a zneužívání evropských dotací ohledně společnosti Imstav a termálních lázní v Chrastavě. Obžalováni jsou bývalý šéf liberecké ČSSD Robert Dušek, někdejší náměstek hejtmana Martin Sepp (rovněž ČSSD), bývalý náměstek libereckého primátora za stejnou stranu Ivo Palouš a podnikatel Jan Imlauf. Politici ČSSD měli chtít po Imlaufovi 12 milionů za to, že zvýhodní dotační projekty na jeho majetek. Škoda je podle obžaloby téměř 340 milionů korun.

Soudce Neumann soudí i případ libereckého kostela sv. Máří Magdalény, kde jsou mezi obžalovanými i hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) či největší firma Metrostav. Tato kauza se má ale dočkat prvoinstančního rozhodnutí příští týden. V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky.

Problém nastal v momentě, kdy představitel společnosti GEPO Jiří Zeronik byl odsouzen za korupci. Hrozilo, že se dotace zastaví a Metrostav o peníze přijde. Proto chtěl změnu financování – peníze předem. Tomu měl napomáhat hejtman Půta, který měl dle tabulek slíbeno 830 tisíc korun úplatků. Zároveň si, dle obžaloby nechal Metrostavem zaměstnávat svého tajného informátora, kterého nechtěl platit sám a který pro něj měl shánět kompromitující materiály na politiky a úředníky.

Petr Neumann na sebe v poslední době upozornil například osvobozujícími rozsudky pro bývalého náměstka libereckého primátora Jiřího Kittnera Pavla Krenka a jeho asistenta a zastupitele Jiřího Zeronika (všichni tři ODS, Zeronik figuruje i v případu „Půtova kostela“, kde se již přiznal k přijetí úplatku a machinací s výběrovým řízením). Ti jsou obžalováni, že skrze své působení v městské akciovce Sportovní areál Ještěd způsobili městu Liberec škodu nejméně 13 milionů korun.

Soudce Neumanna poprvé v roce 2014 a později na podzim roku 2017  důkazy nashromážděné policií a státním zástupcem nepřesvědčily o tom, že se u uvedených transakcí jednalo o „subjektivní stránku“. Tedy, že cílem vyvádění majetku ze společnosti bylo osobní obohacení, ani to, že se podařilo prokázat spojení mezi příjemci nemovitostí a obžalovanými politiky. 

Případ politiků ODS musel být soudci Neumannovi odebrán, protože podle Vrchního soudu nepřijatelně stranil obžalovaným, nebral v potaz důkazy a nerespektoval rozsudky vyšší soudní instance.

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém