Postřehy ze zastupitelstva: prohry vítězných Starostů

Starostové pro Liberecký kraj před necelými dvěma lety drtivě vyhráli komunální volby. Na liberecké radnici to ale vypadá, že prohrávají. Včerejší zastupitelstvo i celý tento týden je toho důkazem.

Jak jsme anoncovali, včerejší dlouhé zasedání libereckého zastupitelstva mělo dvě stěžejní témata – směnu pozemků se Synerem a krizi kolem družstevních bytů v Liberci, kterou vyvolali Starostové v čele s radním Michalem Hronem a primátorem Jaroslavem Zámečníkem, když odmítli dodržet dvacet a více let staré smlouvy s družstvy a firmou Interma-Byty.

Hvězdný okamžik si včera na zastupitelstvu zažil zastupitel za Změnu pro Liberec a předseda libereckých Zelených Jindřich Felcman. Doslova rozcupoval znalecký posudek, který si objednalo vedení města a který tvrdí, že pozemky Syneru na „Papíráku“ mají hodnotu 7 tisíc korun na metr, kdežto pozemky města na Kunratické 1700 Kč.

To trošku nesedělo i laikovi, který má v mobilu nebo doma internet a může se podívat na ceny nemovitostí v Liberci. Přitom opozice se směnou, která má městu zajistit pozemky v centru, které Syner svou neúdržbou hyzdí, nemá problém. Jen tady to vypadalo, že zase Syner má levně nakupovat a draze prodávat na úkoru městské kasy.

Jenže padla kosa na kámen. Zastupitel Felcman, který někdy svým vystupováním ostatní provokuje a chová se jako hejsek, se jako podnikatel územním plánováním živí, přednáší o něm na vysoké škole a včera ukázal, že v oboru rozhodně není žádné ořezávátko, ale těžká váha.

Jeho argumenty byly tak pádné, že znalci ze Znaleckého ústavu Vysokého učení technického v Brně najatí primátorem, se moc nezmohli na slovo. Navíc primátor Jaroslav Zámečník ze Starostů si vysloužil kritiku, že porušil slib z podzimu, kdy zastupitelům sliboval vytvoření pracovní skupiny, která nebyla i zadání dvou znaleckých posudků, přičemž byl jen jeden.

Felcmanovy argumenty, ale i dalších opozičních zastupitelů ze Změny i LOL, byly tak silné, že i Starostové raději bod stáhli a pracovní skupina se bude muset nakonec vytvořit. No mohlo už to být…

Ještě větší diskuse se vedla opět kvůli bytům, byť primátor Zámečník podle družstevníků ještě ve středu tvrdil, že se bod nebude vůbec projednávat. Podle dotčených Liberečanů tak jednal jen proto, aby se na zastupitelstvo nedostavili. To se ale primátor spletl a družstevníci mu přišli říci své.

Bylo znát, že lidé už primátorovi ani radnímu Hronovi nevěří, byť ti celkem couvli a ze svých siláckých pozic, jak si družstevníci mají doplatit tržní rozdíl, tak ustoupili. Ve hře byl tržní doplatek, který by mohl činit i milionové částky, posléze primátor hovořil o částce kolem 100 tisíc korun na byt, včera se už skloňovalo deset tisíc korun na bytovou jednotku.

Starostové nakonec silou svých hlasů prosadili svou verzi usnesení, která se liší od té, kterou předložili spojené síly Změny, LOL, ODS a části ANO. V ní se například praví, že město se má vyrovnat s každým z družstevníků zvlášť, kdežto ta opoziční chtěla, aby si lidé mohli vybrat, zda to chtějí tak nebo jednat skrze družstvo.

Tak jako tak, jde o prohru Starostů a vedení města, které se muselo z velké části podřídit tlaku nejen opozice, ale i dotčené veřejnosti, která se nebála ozvat. Po prázdninách se bude pokračovat a v předvolebním čase tak může být kolem bytů v Liberci ještě hodně veselo.

Subscribe
Upozornit na
56 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou