Týden pod Ještědem: bídníci a bídáci 21. století

Českou republikou zahýbal rozsudek, který jako by vypadl z románu Victora Huga Bídníci. Mladý muž půjde do vězení za to, že v dobře nouzového stavu ukradl 5 housek. Ještě jednou: ukradl pět housek. Vedle toho vynesl tento týden pražský soud trest nad úředníky, kteří vydali stamilionové pozemky na základě podvodných restitucí. Pozemky měly jít k známým „podnikatelům“, kteří stojí za pražskou i libereckou ODS. Zatímco úředníci mají jít do vězení, strůjci celého podvodu jsou vysmátí a v klidu.

Nejde o to srovnávat brněnského mladíka s Hugovým Jean Valjeanem. Jistě to nebude žádný svatoušek, ale to ani Jean Valjean nebyl a k proměně ho přivedlo až křesťanské srdce jím okradeného faráře. Oba ale k jejich původnímu přečinu (zločinem to nazvat nelze) vedl hlad. Obyčejný, lidský hlad. A jak víme od jiných klasiků: „Vy, páni, vy jste tím vinni, že bída z lidí vlky činí a vlky z lesů žene hlad“.

Příšernost brněnského rozsudku má několik rovin. Předně škoda ukradeného pečiva byla několik korun a ačkoliv muž byl recidivista (měl za sebou podobně závažné přečiny, protože žije na ulici), společenská hrozba není nikterak děsivá, pokud vůbec nějaká je. Teď český stát přijde jeho pobyt ve vězení, kam ho poslal, na stovky tisíc korun. Stovky tisíc, které mohly být využity jinde.

Snad ještě horší je srovnání s ostatními rozsudky, stejně absurdními, které ale ukazují, že justice je sice slepá, ale že na jejích vahách je pořád dobře znát, kdo jak má těžkou peněženku. V Praze byli potrestáni úředníci pozemkového úřadu, kteří vydali pozemky v hodnotě zhruba 1,4 miliardy na základě podvodných restitucí. Také ještě jednou: pozemky za 1,4 miliardy na základě podvodných a zfalšovaných restitučních nároků. Stovky milionů, které mohly posloužit k tomu, aby třeba někdo nemusel vůbec být na ulici a krást housky.

Fajn, pokud odsouzení úředníci tak učinili vědomě, zaslouží si přísný trest. Tady problém není. Jenomže ti úředníci celou věc nevymysleli. Ani nešlo nějakou jejich chybu, kterou pouze využili podnikatelé – šikulové. Naopak: šlo o roky naplánovanou zlodějinu,  útok na státní peníze ve velkém, které měli skončit u takových lidí jako jsou političtí „podnikatelé“ z Prahy Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička a majitel Syneru Petr Syrovátko z Liberce. V případu sehráli zásadní roli ostatní lidé z okolí Syneru, ale i liberecké ODS. Případ jsme dostatečně popsali již v minulosti.

Ti, kteří celou věc naplánovali, zosnovali a provedli, jsou ale dnes v klidu. Obžalovaní nebyli. Neuvěřitelné. A podobně neuvěřitelných rozsudků je víc. Vzpomeňme na letošní květen, kdy liberecký soudce osvobodil všechny obžalované v kauze tunelování evropských dotací skrze kostel sv. Máří Magdalény. A to včetně těch, kteří se přiznali například k tomu, že si nechali dát milionové úplatky, aby zmanipulovali výběrové řízení nebo podváděli při fakturacích.

Co si asi pomyslí nemalá část veřejnosti? Že justice neměří každému stejně a že si v Čechách a na Moravě lze spravedlnost koupit. Že kdo má peníze – a třeba i nakradené – nemusí se trestu bát. Že vše odnesou ti chudí a nejchudší. A není se čemu divit, byť je to zase nespravedlivé k těm poctivým soudcům a státním zástupcům, kterých je u nás velké množství.

Takové klima je ovšem smrtelně nebezpečné. Číhají na něj obchodníci se strachem a nenávistí, kteří po celé Evropě – a té střední zvlášť – zase vystrkují svá drzá čela a mávají čím dál zřetelnějšími hnědými fanglemi. Pokud ale strany, které si o sobě myslí, jak jsou standardní a demokratické, budou ovládat podobné chobotnice a pijavice a soudy budou dál vynášet podobně absurdní rozsudky, jiné to nebude. Bude to jen horší.

Subscribe
Upozornit na
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou