Komedie kolem Lesáku pokračuje. Teď se jím v kampani chlubí Starostové

Drama či spíše komedie plná paradoxů kolem Liberečany milovaného Lesního koupaliště nekončí. Koupaliště získalo nejvyšší počet bodů v občanském hlasování v participativním rozpočtu. Oblíbeného Lesáku využívají v začínající krajské volební kampani i Starostové, kteří v minulém období byli silně proti jeho rekonstrukci, kterou se snažili překazit.

Vedení města nechalo hlasující rozhodnout o necelých pěti milionech korun, respektive o tom, kam mají být investovány. Do hlasování se zapojilo 3422 Liberečanů a rozhodli tak o projektech, které město bude v následujících měsících realizovat.

Největší podporu získalo z velkých projektů vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti, dále oprava cyklostezky v Machníně a vytvoření Broumovského náměstí. Z těch menších posbírala nejvíc hlasů kultivace zeleně na Šaldově náměstí, oprava vyhlídky Jezdec či pocta rodáku Františkovi Peterkovi.

Pro Lesní koupaliště hlasovalo absolutně nejvíce hlasů – 1127, získal projekt na vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti. Zároveň dostal 66 záporných hlasů. Například druhý v pořadí jen s 539 hlasy skončil projekt opravy cyklostezky v Machníně.

Liberecké koupaliště, do 90.let sloužící veřejnosti, zpustlo za vlád ODS. Nic s ním neudělala ni koalice ČSSD, Starostů pro Liberecký kraj, VV a USZ vletech 2011-2014. Situace se změnila s příchodem Změny pro Liberec na radnici 2014, která jej měla jako jeden z předvolebních slibů a začala jej realizovat. Narážela ale na odpor nejen tehdy opozičních Starostů pro Liberecký kraj, ale i i koaličního partnera Tibora Batthyányho (zvolen a vyhozen z ANO).

Náměstku Janu Korytářovi se ale podařilo koupaliště za zhruba 5 milionů rekonstruovat, byť musel reklamovat spáry v podloží koupaliště. Lesního koupaliště bylo předloni přesně touto dobou hlavní událostí předvolebního Liberce. Média společnosti Syner group nenechala na bývalém vedení města nit suchou kvůli suchému koupališti, politici točili srdceryvná videa o vyhozených milionech a vzájemně se obviňovali z žabovraždy a podobných bizarností.

Současné vedení města ve složení Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS ještě loni slibovalo, že situaci vylepší a o kdysi velmi oblíbené koupaliště se postará. „Opravujeme koupaliště, spárujeme a už brzy se můžete těšit na koupání,“ informovalo vedení města veřejnost na začátku července 2019 po kritice, že se Lesním koupalištěm nezabývá, ač již dávno byla doba ke koupání. Pomoci mu měl i nový vrt na vodu, který měl být (alespoň částečným) řešením aktuálního sucha. 

Současné vedení města ale situaci nezvládlo a Lesní koupaliště pro sezonu 2019 reálně nefungovalo. Letos se vedení města rozhodlo řešit problém tak, že dalo koupiště do pronájmu místní architektonické kanceláři Mjölk, která se o objekt stará viditelně lépe než současné vedení města.

Starostové za minulého volebního období projektu obnovy „Lesáku“ nepřáli – hejtman a předseda Starostů Martin Půta jen například ve spojitosti se spřátelenými médii Syner group mluvil například o „Potěmkinově vesnici“ a spolu s tehdejším libereckým primátorem Batthyánym odmítali podpořit navýšení rozpočtu pro obnovu Lesního koupaliště, které mělo například přinést lepší zázemí a podobně.

Dnes je paradoxně Změnou opravené Lesní koupaliště jedním z předvolebních taháků Starostů na billboardech, kde lákají voliče k jeho návštěvě. Podobný osud měla například i tzv. liberecká růžová kola, tedy projekt sdílené cyklodopravy, proti kterému Starostové nejdříve bojovali, po jeho oblibě u Liberečanů jej ve volební kampani používali a po nástupu k moci celý projekt potopili.

Subscribe
Upozornit na
53 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,