Policie obvinila dalších 17 firem v kauze kolem dopravců v Libereckém kraji

Korupční kauza kolem dopravců v Liberci a v Libereckém kraji dění nabírá spád. Minulý týden jsme informovali, že policie obvinila dvě společnosti, BusLine a ČSAD Liberec. Včera se rozšíření týkalo dalších sedmnácti firem. 

Kauza kolem krajských dopravců se rozrůstá. Policie a státní zastupitelství má za to, že v roce 2017 soukromí dopravci, konkrétně BusLine a ČSAD,se dopouštěli pletich při výběrovém řízení na dopravní obslužnost v kraji, když postupovali ve vzájemné shodě. K tomu jim měla napomáhat řada politiků v čele s vysoce postavenými politiky Starostů pro Liberecký kraj, kteří na kraji vládnou.

„Aktuálně je v dané trestní věci zahájeno trestní stíhání celkem 19 obviněných právnických osob, přičemž jejich jednání je kvalifikováno jako trestný čin pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži, u některých též jako trestný čin legalizace výnosů z trestné činnosti včetně jeho nedbalostní formy, ale také jako trestný čin podplacení,“ uvedl pro média náměstek krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Dan Anděl. Podle něj se navíc počet trestně stíhaných společností může ještě rozšiřovat.

Na policejní obvinění minulý týden reagovalo i vedení Libereckého kraje. Hejtman Martin Půta na tiskové konferenci otevřeně o „mafii v dopravě“ nebo o „mafiánské skupině“ kolem společnosti BusLine. Politicky a lidsky se prý také rozešel se svými náměstky a kolegy ze Starostů pro Liberecký kraj Markem Pieterem a Vladimírem Mastníkem (ten ke kvůli korupci v dopravě dokonce obviněn od roku 2018), kteří do této skupiny měli patřit.

Jenomže jak ukázal Náš Liberec, Půtova dnešní slova a mediální prezentace, narážejí na realitu. Naopak za hejtmanování Martina Půty a za jeho souhlasu a podpory, se vliv soukromých dopravců na úrovni Libereckého kraje i v Liberci neuvěřitelně rozrostl. Půta dokonce v roce 2014 obětoval krajskou koalici se Změnou pro Liberecký kraj, která nesouhlasila s podmínkami výběrových řízení, které podle ní měly být nastavený nejvýhodněji právě pro BusLine. Hejtman Půta poté v zákulisí dohodl odvolání krajské náměstkyně za Změnu Zuzany Kocumové.

Subscribe
Upozornit na
26 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17