Zamyšlení nad výstavbou nově sjezdovky na Ještědu

Toto zamyšlení píši jako občanka žijící v Dlouhém Mostě u Liberce v domě s výhledem na Ještěd, aktivistka z hnutí XR, matka dvou malých dcer, která je poslední rok velmi znepokojená vývojem situace kolem změny klimatu. Ráda bych takto zareagovala na rozvášněnou debatu ohledně rozšíření a výstavby nové sjezdovky na Ještědu společností TMR.

Chápu argumenty zaměstnankyň a zaměstnanců TMR a sportovního areálu Ještěd, trenérek a trenérů lyžování, kteří tam působí atd. Rozumím tomu, že je třeba investovat do lyžařského zázemí pro rekreanty i trénující děti. Nejsem sice sama sjezdová lyžařka, ale i tak vím, že to tato spousta lidí myslí dobře a o nic jiného než o funkční sjezdovku, kde se budou dospělí i děti cítit dobře a budou bezpečně moci lyžovat, jim nejde.

Líbí se mi, že se konečně otevřela debata o kácení stromů a problémech s vodou, která rychle mizí z krajiny. Je mi velmi sympatické také to, že mají příznivci výstavby nové sjezdovky chuť diskutovat o dalších možných krocích „pro přírodu“. „Kde je vůle, tam je cesta“, říká se.

A přesto, že už je tedy napůl cesta ke spolupráci mezi příznivci i nepříznivci kácení a výstavby, nemohu než napsat své pochybnosti a znovu poprosit o zvážení varianty od tohoto plánu upustit a zaměřit se na udržitelný rozvoj.

Jsem znepokojená z toho, že se snaží firma vyhrožovat městu a občanů, že pokud využijí svá demokratická a zákonná práva, aby se odvolali k posudku stavebního úřadu, tak je potrestají odchodem. Firma přece dopředu věděla, jaké jsou procesy a práva všech zúčastněných stran a nyní se snaží pózovat jako oběť, která trpí nespravedlností – ostatní vyjadřují svůj názor. Je to pohrdánní svobodou a demokracií a připomíná to praktiky kolaborantského husákovského režimu, kdy taky měli všichni jenom „kývat nad stranickým aparatčíkům, být zticha a držet krok“.

Jsem znepokojená z povrchního, náhlého a účelného zájmu o přírodu ze strany firmy TMR. Pokud se firma tak zajímá o přírodu, mohla ji pomáhat už dávno a ne až teď, kdy se snaží uplatit ekologicky smýšlející lidi takzvanými ústupky. Když by se firma nejdříve zasazovala o výsadbu lesa, rozšiřování chráněných krajinných území, snažila se už dávno snižovat uhlíkovou stopu, pokud by opravdu vyznávala tyto hodnoty, jak by pak mohla plánovat kácení lesa a odstřelování přírodních skal? Důvod je, že jí jde o zisk na úkor přírody a ne naopak, jak se snaží všem nalhat. Činy však mluví jasněji než sebesofistikovanější propaganda.

Skutečný vztah k přírodě, na rozdíl od honby za penězi, v sobě nese úctu k přírodním celkům. Nepřejeme si tyto celky přetínat kácením stromů a odstřelováním skal. Úcta k přírodě se ani náhodou neprojevuje odčerpáváním čím dál vzácnější pitné vody nebo kradení vláhy z potoka do obrovských retenčních nádrží, namísto, aby ji pila zvěř a rostly díky ní rostliny. My jsme taky nedělitelnou součástí přírody a pokud bychom si to skutečně uvědomili, bylo by nám za těžko poslední její zbytky takto drancovat.

Je v době klimatické změny udržitelné stavět novou sjezdovku, která se navíc bude uměle zasněžovat (ať už pitnou vodou nebo vodou z retenční nádrže)?

Pro mně osobně je hodně důležité, aby moje děti sportovaly. Co je pro mě ale důležitější, je vědět, že až budou dospělé, budou mít vodu a jídlo. Že nebudou žít na vydrancované Zemi, kde bude prognóza už jen špatná. Ona je ta situace špatná už teď, ale stále ještě lze „zatáhnout za záchrannou brzdu“… A když se dokážou lidé spojit ve společném úmyslu – pro výstavbu sjezdovky – byli bychom schopni se spojit pro projekty reflektující nynější klimatickou krizi a podpořit trvale udržitelný rozvoj? Mohli bychom se na chvilku zabrat do prozkoumávání možností a upnout všechny síly k tomu, abychom našim dětem jako jejich rodiče, pomohli zajistit udržitelnou budoucnost?

Proto vyzývám firmu TMR, političky, politiky, spoluobčanky a  spoluobčany, aby se namísto ničení přírody, ji začali skutečně věnovat. Prvním zjevným a nutným krokem je vypracování plánu uhlíkové neutrality pro naše město Liberec a jeho co nejrychlejší implementace. Až budeme mít za sebou tuto práci, která je nutná k ochráně našich dětí před pohromou blížící se klimatické katastrofy, potom se můžeme vrátit k debatě o větší zábavě na lyžařských sjezdovkách.

Zuzana Žežulková Maličká

Subscribe
Upozornit na
69 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou