Týden pod Ještědem: Jaroslav Hašek by měl z Liberce radost

Tento týden byl nabitý na tragikomické události, které po hříchu vystihují styl liberecké politiky. Vlastně je stačí jen vyjmenovat a většího komentáře netřeba. Za některé z nich by se nemusel ve svých povídkách a novelách stydět ani Jaroslav Hašek.

Město chce lidem sebrat zahrádky ve Winterově ulici, které lemují Nisu zpevněnou přes sto let v korytu, které má bránit povodním. Důvod? Zase povodně. Dobře, to je objektivně vážná příčina a zdůvodnění, jenomže jsme v Liberci a vše má svá ale.

Nelze nevidět i jiný záměr, proč by to mohla současná koalice Starostů, ANO a ODS chtít. Tím je možnost budoucího parkoviště, které by zvedlo návštěvnost a budoucí zisky místního fotbalového klubu, který zase patří jednomu z nejbohatších Liberečanů, byť ten žije na svých haciendách v zahraničí.

Nebudeme si nalhávat, že za tím tento důvod nemůže být a s trochou (ale jen opravdu trochou) ironie lze říci, že zahrádkáři, kteří si své malé oázy vybudovali vlastní pílí a dřinou mají štěstí, že je vedle fotbalový stadion. Být tam  hokejová aréna (kde zase víme, komu patří místní hokejový klub), možná by tam parkoviště bylo dávno.

Jenomže jak ukázal opoziční zastupitel Jindřich Felcman, Starostové ve vedení města i kraje se řídí hlavně ohlasy veřejnosti a tím, jak moc a za co dostanou vynadáno. Takže náměstek Šolc něco řekne, lidé na Facebooku spustí bandurskou a pan primátor už říká něco jiného. Jako ze Švejka…

U sportu zůstaňme ještě chvíli. Město potichounku vypsalo výběrko na lukrativní manažerský post ve své firmě Sportovní areál Liberec. Ta slouží jen tomu, aby se Syner Group mohla pronajímat aréna a okolní sportoviště. Jde o trafiku pro někoho z koalice? Šeptanda už ukazuje na některé politiky z ANO či Starostů/TOP 09, jenomže i zde zafungovala síla sociálních sítí.

Náš Liberec o tom napsal jako první a inzerát už se dostal i na profily některých dalších politiků, kteří s humorem a trochou poťouchlosti vyzývají i ostatní občany, aby se do výběrového řízení na pozici manažera za pěkné peníze přihlásili. Jak to asi skončí? Dostane se potichu a přes vratislavického starostu Lukáše Pohanku inzerované místečko tomu, komu bylo určeno nebo bude pro velký zájem zrušeno? Budeme to sledovat…

Dalším příběhem, jako vystřiženým z románů Jaroslava Haška, je názorový exodus někdejšího protikorupčního bijce, dnes náměstka za Starosty Ivana Langra. Zatímco před pár lety doslova (a nikoliv neprávem) pranýřoval firmu z místního syndikátu a měl ji za jedno z hlavních chapadel místní opozice, dnes ji mile rád podpoří, když je jí potřeba přihrát bez výběrového řízení zakázku za milion.

Proč? V Liberci už přeci žádná korupce není, vše je minulost a před námi jen slušné a transparentní zítřky. Nic není jako dřív, nic není jako bejvávalo… K tomu komentář opravdu netřeba.

Co ovšem jede ve starých kolejích, je odpovědnost politiků za své činy. Liberecký kraj musel zaplatit pokutu 7 milionů. Také jsme o tom psali jako první a po 14 dnech to doznali i samotní krajští radní. Ale očekávat od nich anebo od úřadu kraje nějakou reflexi? Ani náhodou.

Sedmimilionovou pokutu holt zaplatí všichni ze svých kapes a politiků se nijak nedotkne. Ono se sice říká, že obcházení zákona se nemusí vyplatit, jak ale vidno, ne vždy je to pravda. Stačí mít hroší kůži a pěkných pár milionů na vlastní PR. Tak aspoň něco zůstane pěkně při starém.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou