Nová Pastýřská: po více jak čtyřech letech jen parkoviště za více jak 50 milionů

Radnice bude předělávat parkoviště v Pastýřské ulici. O projektu nové ulice – Nová Pastýřská se mluví už více jak čtyři roky, přičemž už měl být hotový. Cena jen za parkoviště vzešlá ze soutěže je téměř 52 milionů korun.

Byl to jeden z hitů nové koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS, vzešlé z voleb v roce 2018. Nedlouho po nich vystoupila tehdy nová koalice s až siláckým prohlášením, kde slibovala liberecké veřejnosti celou Novou Pastýřskou, která by propojila Sokolskou s Tržním náměstí a odlehčila tak v dopravě přetíženému centru.

„Náklady odhadujeme na šedesát milionů, většinu z nich uhradí město. Počítáme ale s tím, že alespoň na cyklopruhy a parkoviště se nám podaří získat dotaci,“ uvedl tehdy pro libereckou MF Dnes někdejší i současný primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Uteklo téměř pět let a vypadá to, že se z původního projektu realizuje zatím možná jen parkoviště ve slepé Pastýřské ulici. A jen to bude stát více jak 50 milionů. Liberec totiž obdržel šest nabídek od firem, jejichž cena se pohybuje zhruba mezi 52 a 72 miliony korun.

Nově pojatý projekt parkoviště i Nové Pastýřské je známý již od jara 2019, kdy byl představen Liberečanům na veřejném projednání v kině Varšava. Oproti původnímu projektu se změnil. Ubyly kritizované protihlukové stěny a byl dán větší důraz na zeleň. Zároveň se na parkovišti zmenší kapacita míst na stání o polovinu.

„Naše vize, která platí nejen pro Novou Pastýřskou a Tržní náměstí, ale pro celé centrum je jednoduchá: na prvním místě chodci, pak cyklisté, pak veřejná doprava a až na posledním místě auta,“ shrnul tehdy svou vizi dnešní náměstek pro architekturu vizi Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Janďourkovu variantu nakonec podpořila i Rada města Liberce. „Zastavili jsme původní plánování Nové Pastýřské, je to naše koaliční priorita, přehodnotili jsme některé parametry této budoucí komunikace,“ řekl v roce 2019 k věci primátor Jaroslav Zámečník.

V roce 2020 potom vedení města počítalo s tím, že samotné parkoviště, které má být prvním krokem k Nové Pastýřské bude hotové do roku 2021. „V této části města vznikne v roce 2021 celkem 133 parkovacích míst. Půjde o moderní parkovací plochu, která bude respektovat požadavky na klimatické změny a mimo jiné bude například řešit zasakování vody. Současně tam počítáme i s výsadbou dostatečného počtu různých druhů stromů a trvalek. Zpevněné pochozí plochy budou z kamenné mozaiky,“ plánoval před třemi lety primátor města Zámečník.

Novému parkovišti dnes navíc hrozí, že pokud se nerealizuje do podzimu letošního roku, Liberec přijde o dotaci, která jej měla zhruba z poloviny zaplatit. „Peníze musíme vyčerpat zhruba do podzimu příštího roku. Je to za pět minut dvanáct,“ řekl v listopadu loňského roku primátor Jaroslav Zámečník.

Vedení města ale věří, že se vše stihne, jak má. „Byli bychom rádi, abychom začali co nejdříve. To znamená, abychom to stihli v této stavební sezóně, v roce 2023,“ říká dnes náměstek pro architekturu Jiří Janďourek.

Optimismus vládnoucí koalice ale nesdílí liberecká opozice. „Předělání parkoviště na parkoviště. To je dle radnice současná investiční priorita města…,“ uvedl k tomu zastupitel za Zelené/Liberec otevřený lidem Jindřich Felcman. „Mě teda rozhodně víc než rozbahněné parkoviště trápí, že máme třeba přeplněné základní školy. Za těch 50 milionů mohla být na nějaké liberecké ZŠ postavena přístavba. Ale jak říkám: je to o politických prioritách,“ dodal zastupitel Felcman.


Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci.
Investigativní zjištění našeho webu zajímají republiková média již týden. Poslechněte si jeden z nejsledovanějších českých podcastů, 5:59 Lenky Kabrhelové na Seznam Zprávách, který se
Reakce koaličních stran Starostů, ANO a Pirátů na nebývalou krizi důvěryhodnosti je ubohá. Bez jakékoliv sebereflexe vykládají aktuální korupční jako selhání jednotlivců. Opomíjejí ovšem
STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ANO a Piráti vypověděli smlouvu ODS po sérii odhalení, které minulý týden přinesl Náš Liberec a která, dle policie, dokumentují,