nášLiberec

Search

Státní zástupce navrhuje vysoké tresty v případě údajného rozkrádání evropských dotací

Do poslední fáze vstoupilo dnes soudní jednání v případě údajného tunelování evropských dotací na projektech termálních lázní v Chrastavě, hotelu Praha v Jablonci nad Nisou a liberecké Výšině. Státní zástupce přednesl závěrečnou řeč, kde žádá nepodmíněné tresty pro podnikatele Jana Imlaufa i bývalé politické vedení liberecké ČSSD.

Státní zástupce Jan Černý klade obžalovaným za vinu, že v letech 2008 až 2012 poškozovali zájmy Evropské unie, dopouštěli se korupce i manipulace s veřejnými zakázkami při dotačních akcích placených z evropských fondů, a to na zámeček a termální lázně v Chrastavě, jablonecký hotel Praha a libereckou Výšinu.

Žalobce má za to, že všechny projekty spojené s podnikatelem Janem Imlaufem provázela korupce. Imlauf měl skrytě ovládat všechny firmy, které o dotace žádaly, a navíc manipulovat veřejné řízení tak, aby práce na zmíněných objektech zase získávaly jeho stavební společnosti. Navíc mělo docházet k fakturování fiktivních prací.

„Ačkoliv je doba procesu dlouhá, zapříčiněná zejména odchodem původního předsedy senátu do starobního důchodu, státní zastupitelství má za to, že nebyla poškozena práva obžalovaných,“ uvedl státní zástupce Jan Černý. „Pro Jana Imlaufa, jakožto klíčovou postavu doložené trestné činnosti, navrhuji nepodmíněný trest 6,5 roku ve věznici s ostrahou,“ uvedl žalobce.

Státní zastupitelství požaduje i nepodmíněný trest pro Marka Kuthana, někdejšího předsedu představenstva společnosti Dům pohody, která provozovala lázně v Chrastavě. Podle Jana Černého patřil mezi aktivní Imlaufovy spolupachatele a podílel se na trestné činnosti, když například manipuloval výběrovým řízením nebo potvrzoval fiktivní faktury za neprovedené práce.

Nepodmíněné tresty státní zastupitelství navrhuje i pro bývalé liberecké politiky z ČSSD. Podle státního zástupce měli politici ze sociální demokracie Robert Dušek (tehdejší krajský šéf a europoslanec) a Martin Sepp (někdejší náměstek hejtmana za ČSSD a člen Regionální rady ROP Severovýchod, která o dotacích rozhodovala) zajistit pro podnikatele Jana Imlaufa dotace ve výši mnoha desítek milionů korun na chrastavský zámeček nebo na hotel Praha v Jablonci. Jako úplatek pak měli požadovat zhruba deset procent částky.

„Vzhledem k vysoké společenské nebezpečnosti žádám nepodmíněný trest pro Roberta Duška ve výši pěti let ve věznici s ostrahou,“ shrnul svůj návrh žalobce Jan Černý. Stejný trest má podle státního zástupce dostat i Martin Sepp.

Dalším bývalým politikem mezi obžalovanými je i další bývalý liberecký sociální demokrat, již dříve odsouzený v souvislosti se zabitím Filipa Venclíka, někdejší předseda místní organizace ČSSD Liberec 12 – Pavlovice Petr Skála. Ten měl podle žalobce sehrát roli vykonavatele plánů a dohod mezi zmíněnými politiky a Janem Imlaufem. „Pro Petra Skálu navrhuji 3,5 roku nepodmíněně ve věznici s ostrahou,“ uvedl státní zástupce.

Skála měl, dle státního zástupce, pro Duška nakoupit ubytovnu na libereckém Františkově. Zastupovat jej měl, protože se Dušek a Imlauf navzájem nesnášeli, což u soudu dnes i v minulosti potvrdilo několik svědků. Státní zástupce se domnívá, že šlo o úplatek za zprostředkování přidělení dotace. Argumentuje tím, že Dušek, v zastoupení další obžalované Simony Lepeškové (pro ni státní zástupce navrhuje podmíněný trest) a Skály, získal ubytovnu velice levně. Za 1,3 milionu korun.

Během soudu vystoupil i svědek, liberecký podnikatel Josef Neuman, který nyní vlastní Výšinu. U soudu potvrdil, že byl svědkem hádky mezi Duškem a Imlaufem. „Pane předsedo, tohoto svědka jsme předvolali, aby potvrdil, že Jan Imlauf o mně lhal jen z nenávisti k mé osobě a snažil se mě pomluvit, když říkal, že mi musel dávat peníze,“ uvedl u soudu bývalý europoslanec Robert Dušek. „Já jsem ty pomluvy většinou přecházel, ale tehdy ve mě „bouchly saze“, přijel jsem za Imlaufem na Výšinu a říkal mu: ´Tys mi někdy dával nějaké peníze?´ A on řekl, že ne, že jen chtěl, aby se to ke mně dostalo a naštvalo mě to,“ dodal Dušek.

Se závěrečnou řečí vystoupil i advokát Alexandr Šoljak, který zastupuje Jana Imlaufa. „Máme s mým klientem za to, že se nemohl dopustit činů, ze kterých ho viní obžaloba, protože prokazatelně nebyl vlastníkem Domu pohody,“ uvedl Imlaufův advokát. Podle něj svou firmu prodal. Státní zástupce ale s tímto tvrzením nesouhlasí a předložil soudu řadu důkazů, podle nichž byl Imlauf skutečným vlastníkem firem, které o dotace žádaly.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém