Celý sever Čech má stále nejdražší vodu. Primátor tvrdí, že je to kvůli potřebě investic

Lidé v Liberci, ale i v celém kraji Libereckém a Ústeckém, si zase připlatí za vodu. A to se nelíbí liberecké opozici. Primátor vysoké ceny vodného a stočného hájí z důvodu investic do infrastruktury.

Otázku vysokých cen za vodu otevřel na včerejším jednání zastupitelstva Jindřich Felcman (Zelení/Liberec otevřený lidem), a to při bodu, který měl posvětit primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) jakožto zástupce Liberce do dozorčí rady Severočeské vodárenské společnosti (SVS).

„Zjistil jsem, že zpráva dozorčí rady společnosti SVS, která má obrat 2 miliardy, má jednu stránku. A já bych se na pár věcí rád doptal,“ uvedl zastupitel Felcman. „Loni v listopadu SVS zvedla cenu za 1000 litrů na 128 korun, o 16 korun nahoru. Toto rozhodnutí se udělalo v době, kdy se řeší, že náklady domácností rostou a mají poměrně obtíže. Jaká byla Vaše pozice, jakožto našeho zástupce v dozorčí radě, pane primátore? Navrhovali jsme jiná řešení? Například vodu nezvyšovat? Protože cena vody od SVS je o nějakých 18-20 Kč dražší, než je republikový průměr,“ tázal se zastupitel primátora.

„Vnímali jsme, že ceny stavebních hmot šly rychleji než inflace, takže ty peníze, o kterých mluvíte, ty dvě miliardy, jdou z většiny na investice. Do toho se zvýšily ceny energií, nahoru šlo i DPH. Takže po pečlivé diskusi jsme se shodli, že to navýšení ceny odpovídá tomu, co od vodárenské společnosti chceme,“ odpověděl primátor Jaroslav Zámečník.

„Já, co si pamatuji, tak ceny vody u SVS jsou desítky let nejvyšší široko daleko,“ podpořil svého stranického kolegu opoziční zastupitel Josef Šedlbauer. „To by mělo tedy mít za výsledek, že SVS má lepší infrastrukturu než jiné společnosti, což se mi nezdá, nebo je tu i jiný důvod,“ dodal Šedlbauer.

Zastupitelé z opozičních lavic se snažili přesvědčit vedení města, aby ve společnosti SVS iniciovali provedení benchmarketingu, tedy srovnání situace s konkurencí a jinými vodárenskými společnostmi. To zástupci koalice odmítli.

Primátora podpořil naopak radní Petr Židek z ODS. „Podle mě, když si řekneme, že SVS má stomiliardový majetek a ročně tam jdou dvě miliardy, tak to znamená, že na každou část majetku se dostane jednou za 50 let,“ uvedl radní Židek. „Navíc srovnávat náklady na provoz jednotlivých společností je, jako byste se snažil srovnávat úklid sněhu v Liberci a v Hradci Králové, prostě všude je to jiné,“ dodal Židek.

„Já bych rád inicioval usnesení, ve kterém našeho zástupce v SVS pověřujeme, aby přednesl požadavek dalšího nezvyšování cen vody. Myslím si, že současnou inflační krizi je potřeba trochu přenést z beder domácností i jinam. Když to trochu zjednoduším, tak dnešní krize dopadá méně na majitele stavebních firem, kterým i přes krizi rostou zisky, než na běžné domácnosti,“ dodal Felcman.

Nakonec se, po dlouhé diskusi i přestávce, zastupitelé shodli, že se primátor s opozičními zastupiteli i dalšími, kdo bude mít o věc zájem, nad problematikou v příštích týdnech sejdou.

Obyvatelé většiny Ústeckého a části Libereckého kraje zaplatí letos za dodání 1000 litrů pitné vody a za odvedení a vyčištění stejného množství odpadní vody 128,11 koruny včetně DPH. To je o 16 korun více než loni. Čtyřčlenná domácnost zaplatí v průměru měsíčně o 150 korun víc.

Celým zastupitelstvem se v tomto ohledu neslo, jako červená nit, jedno nevyřčené. A to skutečnost, na kterou Náš Liberec upozorňuje již dlouho. A to, že historicky získávají stamilionové zakázky od SVS především firmy spojené s politiky Libereckého a Ústeckého kraje.

V Libereckém kraji jsou to především společnosti ze stáje SYNER Group, který je s libereckou ODS historicky spojen pevnými vazbami. Ale i v sousedním kraji, který SVS rovněž zásobuje vodou, se jedná o firmy s úzkými kontakty na politiku. Jedná se například o firmu Severočeská stavební, kde v dozorčí radě zasedá manželka známého vlivného podnikatele a muže s rozhodujícím vlivem v ústecké ODS, Patrika Oulického. Další známý a vlivný byznysmen a občanský demokrat, pravomocně odsouzený za korupci, Alexandr Novák, má zase vliv v další vítězné firmě AMP Chomutov, kde pro změnu figurují zase jeho manželka i obchodní partner.

V Ústeckém kraji bude mezi realizátory zakázek pro SVS i firma VIAMONT, která je spojená s někdejším ministrem dopravy a zázračně zbohatnuvším politikem Alešem Řebíčkem z ODS. Jednatelem další úspěšné stavební firmy  – FRK – je člen ústecké regionální rady ODS Ahmad Raad.

Cena vody na severu Čech patří dlouhodobě k nejvyšším v celé republice a rok od roku roste. Z loňského na letošní rok vzrostla cena o 7,3 procenta, teď to bude zhruba o 14,3 procenta. Hlavním důvodem vyšší ceny jsou podle SVS masivní investice do modernizace a rozvoje infrastruktury. Vodohospodáři na severu Čech na letošní rok vyčlenili na investice a opravy zhruba 1,9 miliardy korun.

Severočeská vodárenská společnost je největší vodárenskou společností v zemi. Jejím majitelem je 458 měst a obcí v regionu. Plně vlastní provozní společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK). Do majetku SVS patří 63 úpraven vody, 965 vodojemů, 187 čistíren odpadních vod a 4045 kilometrů kanalizace.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web