nášLiberec

Search

Zastupitelé koalice a SPD schválili více jak miliardovou přestavbu bazénu

Sice svým voličům před loňskými volbami slibovali něco jiného, ale včera zástupci Starostů, ANO, ODS, Pirátů i opoziční SPD odhlasovali nejdražší stavební zakázku na bazén v historii České republiky. Liberec se kvůli miliardě a čtvrt na bazén obrovsky zadluží do budoucna.

Zastupitelům opozice ze Zelených/Liberce otevřeného lidem se nepodařilo koaliční politiky přesvědčit, že tak obrovská zakázka na bazén není nutná, jak vyplývá z posudku ČVUT, který si sama radnice před několika měsíci nechala vypracovat.

„Není to tak, že by se bazén musel opravovat. Tuto bezprecedentně nejdražší stavební zakázku na bazén předkládáte, protože chcete, nikoliv musíte,“ argumentoval například zastupitel Jindřich Felcman ze Zelených/Liberce otevřeného lidem. „Byl jsem i členem komise pro zadávací řízení a jednotlivá, přísně technická kritéria, která tam nejdřív být údajně musela, a po mé kritice ne, mě přesvědčila o tom, že tohle divadlo hrát nebudu,“ doplnil Felcman.

Petr Židek z ODS, radní pro sport, který má zakázku na bazén na starosti, s ním nesouhlasil. „Já bych si nikdy nedovolil hodnotit stavební trh jako vy. Navíc jít cestou oprav, jak navrhuje opozice i posudek ČVUT, by znamenalo, že bazén zachráníme na deset let. Námi navrhovaná rekonstrukce je na třicet až padesát let,“ dodal Židek.

„Nevím, kde jste vzal, že v posudku ČVUT je napsáno, že jimi navrhované řešení je na deset let,“ kontrovala radnímu z ODS Zuzana Kocumová z Liberce otevřeného lidem. „Naopak, jelikož nejsem stavař, tak jsem ukázala zdůvodnění radnice, proč je třeba dělat takto nákladnou rekonstrukci, stavařům, a ti se z části buď smáli nebo jen nevěřili, jak málo veřejné správě stačí,“ dodala Kocumová.

Zuzana Kocumová také připomněla přítomným zastupitelům zejména z ANO, Pirátů a SPD, co slibovali voličům ještě loni. Tedy jít cestou oprav stávajícího bazénu před vypsáním obřího stavebního tendru. „Liberec je krásné město. To je jedna věc. A za druhé: já jsem si před lety koupil domek a vím, že něco rekonstruovat je daleko nákladnější než stavět znova,“ reagoval na to zastupitel Tomáš Paleček z SPD.

Opoziční zastupitelé také varovali, že takto obří veřejná zakázka do bazénu zmrazí další investice ve městě. Na to, že město ve svém střednědobém rozpočtovém výhledu opět de facto rezignuje na lepší péči o veřejnou zeleň a veřejný prostor, upozornil Jaromír Baxa z Liberce otevřeného lidem. „Místo toho tu máme obří zakázku, která Liberec ještě víc zadluží. Dnes je de facto všechno nad půl miliardy nad možnosti našeho města. Přesto se chystáte zadlužit Liberec a svázat mu ruce do budoucnosti ještě více,“ uvedl Jaromír Baxa.

Rekonstrukce bazénu, de facto jeho demolice a výstavba nového, přijde Liberec na zhruba 1,3 miliardy korun s DPH. Liberec chce tuto nejdražší stavební akci svého druhu platit zejména z úvěru, který by měl být vysoký 750 milionů korun. Peníze zatím zajištěné nemá, ale zastupitelé si včera schválili vypsání výběrového řízení na jeho poskytovatele.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém