nášLiberec

Search

Dětem, které nepoznaly svět

V zatáčce u libereckého lomu, na ulici Kunratická, byl instalován pomník připomínající nacistickou bestialitu v našem městě v letech 1938-1945. V místě byl pracovní tábor pro Romy a Sinty, kteří byli zneužíváni pro otrockou práci. Narodilo se zde i jedenáct dětí, které byly posléze zavražděny ve vyhlazovacím táboře Osvětim.

V zatáčce Kunratické ulice byl v letech 1941 – 1943 tábor pro Romy a Sinty, kde bylo internováno přes 130 lidí. Narodilo se zde 11 dětí, které opravdu nepoznaly nic jiného než lágr a pak Osvětim. Všichni (snad až na dvě osoby) z tábora byli zavražděni v koncentračních táborech Osvětim, Buchenwald a Ravensbrück. Od roku 1943 zde byl zajatecký tábor pro Francouze.

O realizaci pomníku se zasadil pracovník Severočeského muzea, Ivan Rous, který dlouhodobě badatelsky pracuje na zmapování nacistických otrockých táborů na Liberecku.

„Tábor jsme „archivně“ objevili v roce 2011. V roce 2018 jsme místo osadili sedmi kříži (tehdy jsme znali jen sedm jmen), na místě proběhl archeologický výzkum, a letos se podařilo dotáhnout celou kauzu do cíle. Osadili jsme pomník,“ uvedl badatel Ivan Rous.

„Děkuji všem co se nezištně podíleli na přípravách, děkuji Libereckému kraji a hejtmanovi, že akci finančně podpořil, děkuji romským iniciativám, i liberecké židovské obci! Díky za malé včerejší setkání,“ dodal Ivan Rous.

Pomník je tvořen libereckou žulou z Ruprechtického lomu a váží přibližně 6 tun. Je osazen klasickou bronzovou odlévanou deskou. Celkové náklady na pomník s deskou byly zhruba 89 tisíc korun.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém