Bývalí krajští radní Bursa a Petráček odsouzeni

Liberecký soud dnes vynesl soud nad někdejší krajskou vládou ČSSD a SOS, která opřena o KSČM, úřadovala nejsevernějšímu českému kraji v letech 2008 až 2012. Zatímco většina odešla od soudu osvobozena, tehdejší náměstci Zdeněk Bursa a Pavel Petráček (oba ČSSD) byli shledáni vinnými a soud je potrestal podmínkami.

 

Věrní a maximálně loajální straničtí spojenci zdejšího sociálně demokratického bosse Roberta Duška, bývalí kontroverzní krajští náměstci Pavel Petráček a Zdeněk Bursa završili své politické kariéry jako soudem uznaní pachatelé. Za svou touhu po veřejných prebendách byli potrestáni, a to za pobírání odměn v dozorčí radě českolipské nemocnice, na které v souvislosti svou veřejnou funkcí neměli nárok.

Soud někdejšímu krajskému radnímu Pavlu Petráčkovi vyměřil dva roky vězení s odkladem na jeden rok. Zdeněk Bursa pak dostal trest vyšší: dva roky vězení s odkladem na tři roky, důvodem byla i skutečnost, že svou odměnu z českolipské nemocnice, která činila 352 tisíc korun, odmítal vrátit.

Nicméně soudy se ještě nekončí, protože oba se rozhodli odvolat, soudní rozsudek tedy není ještě pravomocný.
Před soudem v Liberci se v březnu tohoto roku sešlo kompletní vedení Libereckého kraje: někdejší hejtman Stanislav Eichler (ČSSD), Lidie Vajnerová (SOS), Radek Cikl (ČSSD), Jaroslav Podzimek (ČSSD), Pavel Novák (ČSSD), Vít Příkaský (ČSSD), Pavel Petráček (ČSSD), Zdeněk Bursa (ČSSD) a Martin Sepp (ČSSD). Vedle nich usedli na lavici obžalovaných i dva lidé z vedení krajské společnosti Silnice LK.

Státní zástupkyně kladla politikům za vinu, že jim byly, na základě vlastního rozhodnutí, vypláceny značné částky v rozporu se zákonem o střetu zájmů, podle kterého nemají uvolnění členové krajského zastupitelstva nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností. Za vlády bývalého krajského vedení (ČSSD, SOS s podporou KSČM) se ovšem tyto odměny vyplácely v českolipské nemocnici a krajské společnosti Silnice LK. Dvěma bývalým radním (Bursa, Petráček za své členství v orgánech nemocnice v České Lípě) hrozí za přijímání odměn až osmileté tresty. Ti, kdo jim odměny schválili, mohli jít do vězení až na pět let. To ale soud neuznal.

Odměny za práci v dozorčích orgánech Libereckého kraje se pohybovaly od 10.000 do 50.000 korun. Například Zdeněk Bursa bral jako předseda dozorčí rady v liberecké nemocnici 50 tisíc korun měsíčně.

Obžalovaní se bránili tím, že své odměny vrátili (poté, co je k tomu nemocnice v České Lípě vyzvala: Bursa 352 tisíc, Petráček 253 tisíc korun, Bursa ale peníze nevrátil) a hlavně, že tak jednali na základě právních posudků, které si nechali vyhotovit a které jim takovéto braní odměn posvětily. Sázeli tak na podobnou argumentaci, která některé z nich (a s nimi i primátorku Liberce Martinu Rosenbergovou z ČSSD) zachránila v kauze ohledně pobírání odměn v orgánech liberecké nemocnice. Taktika která ale vyšla liberecké primátorce, krajským radním nevyšla.

I v Liberci byly s odměnami pro politiky problémy. Po odvolání Změny pro Liberec z vedení liberecké radnice se do orgánů Krajské nemocnice Liberec dostali sociální demokraté, a to na základě politických dohod v Liberci, kdy byla utvořena opozičně-smluvní koalice ČSSD,LO-Starostové pro Liberecký kraj,VV a ODS a Jiří Kittner a JIří Veselka odešli do vedení KNL. Politikům v orgánech KNL i primátorce Martině Rosenbergové z ČSSD, která toto vyplácení odměn svým podpisem spoluuomožnila, tehdy hrozilo trestní stíhání. Nakonec sociálně demokratické politiky zachránil náhle se objevivší právní posudek, o který se měli, jako právní laici, údajně opírat.

Všichni krajští svou vinu stále popírají, někdejší radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa dokonce odmítl u soudu vypovídat. Vedle právních posudků, které měly bývalým představitelům kraje zajistit beztrestné pobírání desetitisícových odměn, poukazují obžalovaní i na skutečnost, že schválení odměn, které si navzájem schválili, prošlo jako byrokratická procedura úředníky a právníky krajského úřadu. Ředitelem krajského úřadu se během vlády ČSSD a SOS (s podporou KSČM) stal rovněž člen ČSSD René Havlík, který stejnou funkci zastává i dnes, kdy na kraji vládne koalice Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj.

Podobná argumentace ale naráží na skutečnost, že někdejší radní z 2004-2008 a spolustraník dnešních obžalovaných z ČSSD Karel Dolejší v minulosti uvedl, že on sám se musel vzdát odměn v (té samé) českolipské nemocnici, když ho na možné porušení zákona o střetu zájmů upozornili rovněž krajští právníci. Na tento paradox upozornila liberecká Mladá fronta.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice
Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností.
Jedna z libereckých ostud by se mohla stát minulostí. Chátrající redernovský zámek, který doplatil na privatizace 90. let minulého století, by se konečně mohl
Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17