Rychlé zprávy z jednání zastupitelstva města Liberce aneb občané versus investoři

Dnešní volební den patrně může za to, že květnové liberecké zastupitelstvo bylo rekordně krátké. Zatímco jindy se protáhne i do pozdních nočních hodin, nyní bylo za zhruba hodinu a půl hotovo.

Zejména ODS si byla dobře vědoma, že vytahovat taková esa, jako je prodej libereckého letiště, by nebyl krok zrovna prozíravý. Ale i krátké zasedání mělo na pořadu zajímavé body – například prodej pozemků kolem bývalého léčebného areálu v Lidových sadech.

Hned jeden z prvních bodů, majetkoprávní operace, přinesl také největší květnovou diskusi libereckého zastupitelstva. Jednalo se o prodej dalších pozemků v Lidových sadech, konkrétně v okolí bývalého Léčebného ústavu, do rukou firmy podnikatele D.Polana. Ten, skrze své četné společnosti, skupuje v této lokalitě nemovitosti a město Liberec, respektive jeho vedení, dokonce navrhuje změny územního plánu, které by podnikatelským aktivitám pana Polana jistě napomohly. Tentýž podnikatel měl nedávno získat i obrovskou secesní vilu (později školu a učiliště) na konečné v Lidových sadech za neuvěřitelně směšnou cenu, 4,9 milionu Kč, čemuž se podařilo zabránit díky iniciativě samotných občanů, nejen z občanského sdružení Staré město Liberec.

Samotný Léčebný ústav koupil podnikatel D.Polan od města, záhy jej pronajal další firmě, která zde zřídila ubytovnu, kam se sestěhovala nemalou část sociálně vyloučených obyvatel. To samozřejmě přineslo rapidní zhoršení kvality života v okolí. Ohrožování zdraví, majetku, sousedského soužití se stalo v Lidových sadech každodenní rutinou. Navíc v podobných ubytovnách, kam se můžou lidé dostat ne vlastní vinou se často platí tak nehorázné „nájemné“ za neodpovídající bydlení. To podobně sociální nepřízní postiženým lidem k žádné resocializaci nepomůže, naopak. Takže jediný, kdo může být spokojený, jsou podobní „podnikatelé“ sami.

Na zastupitelstvu vystoupil i zástupce pana Polana, který se sice snažil všechny přítomné přesvědčit, že zmíněný podnikatel má s objektem co nejčistší úmysly a hodlá tam vytvořit lázeňské zařízení pro všechny, ale jedním dechem zazněla z jeho slov výhružka, že pokud mu pozemek nebude doprodán, ubytovna se všemi negativními jevy v místě zůstane. Takové jednání se ale nelíbilo opozici a Zuzaně Kocumové z USZ. Zajímavě se prezentuje, v Pravém zastupiteli tolik opěvované, nové politické uskupení vzniklé ze SOS, Liberec občanům.

Podobně jako v případě prodeje parku na Perštýně „tajemné“ firmě Iberus, i nyní stojí jeho hlavní představitel na straně podnikatele, ač se sám situací zabýval a dokumentoval škody, které ostatním obyvatelů Lidových sadů od nových sousedů vznikají. Bylo nakonec dohodnuto, přesunout bod na další měsíc a zástupce byl vyzván, aby svého zaměstnavatele, podnikatele Polana, přesvědčil, aby přišel své plány představit na červnové zastupitelstvo.

Dalším zajímavým děním, bylo vystoupení občanů, kteří se rázně vyjádřili proti mini-petici, kterou zorganizovali podnikatelé Duda a Horatschke, kteří hodlají stavět vysoko dimenzovaný bytový dům na dnešním dětském hřišti, poblíž parku Prokopa Holého, známého jako Kaštanka. Investoři dali dohromady 33 podpisů ZA výstavbu domu, proti které se zvedla vlna nevole zdejších obyvatel, reprezentovaných občanskými sdruženími Staré město Liberec a Vilová čtvrť Svojsíkova.

Zdejší občané ale nelenili a během pár dní sebrali celých 335 podpisů, které protestují proti výstavbě zmíněného domu i proti snaze investorů stavět se do role představitelů občanských aktivit v místě. Text prohlášení petičního výboru přinášíme v plném znění.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Měsíc Datum Dokumenty ke stažení Související Leden 28.01.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Únor 25.02.2010 zápis hlasování usnesení pozvánka komentář Březen 25.03.2010 zápis hlasování
Kdyby někdo ještě před dvěma měsíci tvrdil, že se novým libereckým primátorem stane Jan Korytář nebo že náměstkem primátora pro ekonomiku bude Jaromír Baxa
Ve čtvrtek 25.listopadu 2010 v 17 hodin začne první zasedání libereckého zastupitelstva zvoleného v letošních komunálních volbách. Liberečtí občané rozhodli o tom, že po
Poslední zasedání zastupitelstva města Liberce před komunálními volbami bylo více než bouřlivé. Vládnoucí koalici nevyšly její plány na prodej libereckého letiště, kterým chtěla vyplnit