Proč volby dopadly, jak dopadly a jak to možná celé ještě dopadne

V sobotu se rozhodlo o složení sil v zastupitelstvu Libereckého kraje na další čtyři roky. Zvítězily neparlamentní strany a komunisté. Pro ODS, někdejšího hegemona zdejší politiky, skončily volby nevídaným krachem. V Libereckém kraji rovněž propadla sociální demokracie, která bodovala všude jinde po celé zemi. Oproti oficiálním povolebním vyjádřením politiků zejména poražených stran, je třeba důvody volebních výsledků hledat úplně jinde.

Za prohru velkých parlamentních stran v Liberci nemohou jen celorepubliková témata, jak se snaží sama sobě namluvit pravice nebo nedostatečně aktivní kampaň, jak se vymlouvá ČSSD. Příčiny jsou v zásadě dvě a jde o spojité nádoby. Jednak je tu skutečnost, že neoliberální politiku současné vlády odmítá (a co víc – nevěří jí) většina společnosti, které se žije čím dál tím hůř a pak důvod v regionu ještě podstatnější – lidé absolutně už nevěří těm, kteří kraj a město spravovali posledních 20 let. Přitom druhý důvod je jen pokračováním prvního na krajské úrovni.

TOP 09 doplatila na své korupční skandály a nepřesvědčivost jejích místních lídrů, kteří jen opakovali fráze a nezajímalo je, v jakém jsou propastném (zejména ve světle Drápkovy aféry) kontrastu s jejich vlastní stranickou politikou. Kvůli bezpohlavní a servilní politice směrem k velkým stranám a těmi za nimi skončil i kdysi nadějný projekt SOS. Doufat, že je po čtyřech letech neviditelnosti zachrání infantilní kampaň s hercem Krytinářem, bylo víc než naivní.

ODS a ČSSD dostihla vlastní minulost. Obě strany, které se podílely na krajské a městské politice posledních dvou dekád, trpí zřejmě nevyléčitelným (protože nereflektovaným) klientelismem a komerční vyprázdněností. Způsob politiky, kdy je angažmá ve veřejném prostoru pojímáno především jako byznys, je společný oběma těmto stranám, ač se můžou tvářit, že programově stojí proti sobě. O tom voliče nepřesvědčily ani graficky retušované tváře z desítek volebních billboardů a doplatila na tom zejména sociální demokracie, kde na politické loutkoherectví sázel zejména její formální i faktický šéf Robert Dušek.

Pozice komunistů posílily. Důvodem je hysterický antikomunismus posledních let i zmíněné široké odmítnutí pravicových reforem, které de facto prosazují ostrou třídní politiku zájmů úzké skupiny nejbohatších a zejména těch, kteří si z veřejných prostředků udělali miliardové kšefty. KSČM by možná získala i více, ale dost pravděpodobně i jí ublížily některé například nacionalistické výjevy, ze kterých zavanul duch 50. let, ale hlavně její nekritická spolupráce s ČSSD. Zejména v oblasti tiché privatizace veřejné dopravy, na které se KSČM přímo podílí. To ale neznamená, že neumí vygenerovat kvalitní a svého oboru znalé kandidáty, což jistě souvisí s jejich úspěchem.

Ač komunisté skončili jako druzí, faktickým vítězem jsou Starostové pro Liberecký kraj a Změna pro Liberecký kraj, která získala sotva o procento méně než KSČM. Spojila je kritika dosavadních poměrů, politika prosazování protikorupčních opatření i zásad transparentnosti a plejáda výrazných osobností, které lidé v kraji dobře znají. Nicméně dlužno dodat, že Starostové svou kritiku téměř vždy mířili jen do řad ČSSD a dnes požadují přítomnost ODS v nové koalici, kterou chtějí utvořit i se Změnou pro Liberecký kraj. Přitom k vytvoření koalice nikoho nepotřebují, jen se bojí křehkosti převahy jednoho hlasu. To je tedy oficální důvod.

Změna pro Liberecký kraj si ale zřejmě jasně uvědomuje, že do takové koalice jít nemůže. Vyrostla na tvrdé a nesmlouvavé kritice, kdy jako první před dvěma lety jasně pojmenovali to, o čem se mluvilo jen v ústraní a potichu. Tedy, že největším problémem města i kraje i je obludný klientelismus a propojení byznysu a politiky. A při vší „úctě“ ke korupčním snahám ČSSD (např. právě ve zmiňované oblasti veřejné dopravy), byla to ODS, jejíž zdejší politika se na tomto negativním společenském jevu po dvacet let nejvíce podílela a byla pro něj naprosto určující. Změna tedy do podobné koalice jít nemůže, nechce-li se pro pár míst v koaliční vládě deklasovat na úroveň Věcí veřejných nebo podobných pofidérních uskupení.

Nelze v tyto chvíle předvídat běh věcí příštích, ale může se stát, že koalice na kraji bude kopírovat situaci na městě. Tedy vznik nějaké formy velké koalice s vyloučením Změny, která přejde do tvrdé opozice, stejně jako liberecké radnici. To by ale dost možná nebyl ani tak problém Změny jako Starostů. Před rokem a půl vznikla podobná velká tichá koalice na městě, rozdělila se moc a teplá místečka i zakázky a Změna dnes v Liberci získala ne jednadvacet, ale celých 32% voličských hlasů. Jak dopadly ČSSD a ODS, která je na městě ve formální a smluvní opozici, víme. O dnešní oblibě Věcí veřejných, Liberce občanům si nemusíme dělat iluze. Je na Starostech, zda nebudou v příštích volbách následovat jejich příklad.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou