První povolební týden aneb kdo se „ušpiní“ s velkými stranami

Zprofanované velké strany dostaly v Libereckém kraji od voličů výprask. Poprvé v novodobé historii se může vytvořit krajská vládnoucí koalice složená z nových stran, bez ODS a ČSSD. Tomu se ale zuby nehty brání Starostové pro Liberecký kraj, kteří chtějí „vzkřísit“ ODS tím, že požadují její účast v koalici. Změna takovou variantu odmítá. ČSSD se tváří, že se obrozuje a KSČM hraje svou hru. Jak probíhá vyjednávání a v čem se mýlí Martin Půta a v čem Jan Korytář…

Starostové tvrdošíjně trvají na tom, aby ODS byla členem koalice. Se stejnou razancí to odmítá Změna pro Liberecký kraj, která ví, že by tím porušila slib daný voličům a zřejmě i ví, že je to zejména ODS, která v Liberci i na kraji stojí za vybudováním korupčních a klientelistických vazeb, a to víc než kterákoliv jiná strana. Navíc Starostové nabízejí Změně stejný počet křesel v radě jako ODS, která získala dvakrát méně hlasů než Změna. ODS naproti tomu revokovala své tajné usnesení zakazující ji spolupráci se Změnou.

Navíc tento týden přinesla média zprávu (tedy až na TV Genus, kterou víc zajímaly zimní pneumatiky nebo ztracený pejsek paní redaktorky), že i druhý posudek potvrdil skutečnost, že zakázka na renovaci libereckých lázní je opravdu předražená až o 60 milionů. Za touto zakázkou jasně stojí lidé z liberecké ODS. Jiří Kittner jako primátor zadavatel, současný předseda liberecké organizace Tomáš Hampl, který měl jako úředník zakázku na radnici na starosti i jablonecký advokát Zdeněk Holásek, který na zakázku vypracoval smlouvu. Všechny tři pojí historie k firmě Syner, která se na stavbě podílí jako subdodavatel. I kdyby odmítnutí podpisu na zakázky kolem lázní a bazénu nestálo Jana Korytáře místo primátora, není se co divit, že o podobné koaliční partnery Změna nestojí či si také uvědomuje, kam by je podobná spolupráce stáhla.

Zajímavý je také argument Martina Půty, že s ODS mají stejný programový cíl, tedy nezadlužovat kraj. Jak ODS nezadlužovala město Liberec za posledních dvacet let ví každý Liberečan, který je kvůli tomu nejzadluženějším občanem v zemi. Ale i jednoduchým srovnáním statistik lze doložit, že i na kraji si ODS s ČSSD v ničem nezadala. Naopak – sice nejsou známa ještě „tvrdá data“ z posledního roku, ale zatím to vypadá, že za ČSSD se zadlužení Libereckého kraje i mírně snížilo.

Skoro až účelově pak vypadá tvrzení starosty Chrastavy a zvoleného zastupitele Michaela Canova, že v osobě Evy Bartoňové zvítězila v krajské ODS „antizikovské křídlo“. Přitom nechvalně známý (a teprve pár dní před volbami se stáhnuvší) Radim Zika i jeho politický patron Přemysl Sobotka dál zůstávají v krajském vedení a Zikův nejbližší spolupracovník Petr Židek dokonce šéfoval volební kampani Evy Bartoňové. Ostatně objevují se i názory, že právě nevypočitatelnost povahy Michaela Canova a některé dílčí faktory stojí za obavou Martina Půty z křehké koalice se Změnou pro Liberecký kraj.

Přemysl Sobotka, v jehož kandidaturu na prezidenta už nevěří ani nemalá část ODS, se tento týden zúčastnil diskuze, kterou pořádala fašisty různých druhů prolezlá iniciativa D.O.S.T. a zařadil se tak po bok rasistických i jiných pravicových populistů jako je Jana Bobošíková nebo přední člen intelektuálního hradního obludária Václava Klause Ladislav Jakl. To mu při vyjednávání na sestavení koalice v Libereckém kraji taky nemusí pomoci.

Nakonec se Změna a Starostové shodli, že nebudou vyjednávat se zdejšími kmotry. Jan Korytář je s přímočarostí sobě vlastní i pojmenoval. Zatímco u sociálnědemokratického Roberta Duška mu lze dát za pravdu, v případě kmotrovství Radima Ziky se po čertech spletl. Zika, ať může být kdokoliv a cokoliv, kmotr rozhodně není. A ať může vést vyjednávání i zákulisním způsobem v saloncích dobrých restauracích u liberecké přehrady, rozhoduje se někde úplně jinde a Radim Zika je jen vykonavatelem betonové vůle někoho úplně jiného.

ČSSD začala na pokyn celorepublikového vedení s očistným představením a je jen na ní, zda půjde o seriozní počin nebo jen maňáskové divadélko před voliči a Lidovým domem v Praze. Komunisté by rádi do vedení, ale kvůli jejich pomoci ČSSD při nejpodezřelejších krocích její vlády o ně není moc zájem. Doplácí tak na aktivity některých svých zástupců a šedých eminencí i případné mediální výkřiky své předsedkyně Dany Lysákové, ač v minulosti prokázali, že jsou s to mezi sebou najít kvalitní politiky, jak dokládá liberecké zastupitelstvo.

Někdy to vypadá, jako by před volbami byla dohodnuta koalice ODS+TOP 09+ Starostové, ale voliči to zase, stejně jako v komunálkách před dvěma lety, pokazili. Nyní se ale především zdá, že probíhá souboj mezi novými politickými subjekty, které jsou de facto vítězi voleb. Jde o to, kdo z nich bude ten, kdo přivede voliči potrestané strany zpět k moci.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou