nášLiberec

Search

Sprostá slova jsou to poslední aneb neslušnost tkví jinde

Už i nám se dostalo policejní sdělení, které navzdory vlastním pohoršeným prohlášením, novinářům dodal sám z korupce obviněný hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Leckoho šokuje slovník a vůbec styl komunikace hejtmana, který si dlouhou dobu pečlivě pěstoval image slušného a transparentního politika. To všechno jsou ale prkotiny a nicotnosti oproti tomu, co ve skutečnosti odposlechy o fungování některých zdejších politiků a stavební lobby vypovídají. A co je v Liberci tak běžné a dlouho známé.

 

To, že někdo do telefonu říká „ty vole“, „debil“ nebo „nasranej“ je úplně normální a je falešné se nad tím jakkoliv pohoršovat. Liberec i ostatní města jsou plná slušných a poctivých lidí (a často chudých, protože právě poctivých), u jejichž každého druhého slova by strážci okresní morálky omdlévali zděšením. S vulgarismy je to stejně jako se šaty – nedělají člověka a často ten nejvybranější gentleman s motýlkem a dvorní etiketou bývá ten největší lump, který tomu „sprosťákovi“ v neumazanějších montérkách co do morálky nesahá ani po kotníky.

Stejně tak je jedno, s kým se kdo kamarádí. Proč by se hejtman nemohl kamarádit s lidmi ze stavebních firem? Je to jeho věc a nikdo mu do toho nemá co mluvit, ať se kamarádí třeba s princem z Persie. Ale jen to té chvíle, kdy tahle kamarádství začnou mít vliv na moc, kterou mu byla svěřena.

Skutečná neslušnost tkví v něčem jiném. Ve lžích a pokrytectví. A zdá, že se hejtman Půta do vlastních lží trochu zaplétá a jeho výmluvy začínají být trapnější než komentáře Aleny Roubalové ze Syneru. Na jednu stranu tvrdí, jak mu byl celý projekt (na který naše organizace ukazuje od roku 2009) podezřelý od začátku a jak dělal vše pro to, aby měl přísnější dozor. To je ale v ostrém kontrastu s realitou, které odhalily policejní odposlechy. Ty jasně dokazují Půtovu velikou snahu peníze pro projekt získat.

Hejtman kraje se prostě nemůže chovat jako lobbista stavební firmy. Ale přesně tak se Martin Půta choval. Alespoň to tak vypadá z toho, co mu dnes vytýká policie a podkládá to odposlechy. Hejtman Půta organizuje divadlo před dalšími hodnotiteli, kde má primátorka a „prověření“ úředníci vypovídat, jak se bez kontroverzního projektu zhroutí všechny dotace pro Liberec, lobuje u ostatních hejtmanů a podobně.

To je naprosto nepřijatelné chování vrcholného představitele veřejné moci,  a o to křiklavější u politika, který si slušnost a transparentnost vetknul do svého štítu. I kdyby se hejtmanovi nepodařilo dokázat, že přijal úplatek, jak tvrdí policie (ale těžko znát, co ještě má „v rukávu“), opravdu to vypadá na „zneužití pravomoci veřejného činitele“, což je další delikt, který orgány činné v trestním řízení Martinu Půtovi dávají za vinu.

Hejtmanova popularita letí dolů, ač on sám si nechce přiznat, kdo za to skutečně může a dál mluví, alespoň v náznacích, o komplotu. Bagatelizuje svoje vazby s podnikatelským prostředím i svou roli při získávání prostředků na hodně podivné a hodně podezřelé projekty. On i jeho Starostové se čím dál tím více sbližují s mediálními posluhy zdejší mafie, která Liberec ždímala dvacet let a zaplétají se do pavučin konspirací a intrik. Jsou to přesně ty symptomy, které provázely pád jednoho kdysi oblíbeného (možná stejně jako Martin Půta sám) libereckého politika. Jmenoval se Jiří Kittner.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou