Půta vítězící, Změna na křižovatce

Bylo pro mne velmi zajímavé sledovat průběh kampaně v Libereckém kraji i samotné výsledky. Jsou překvapením asi pro mnohé, včetně mě. Půtovi Starostové zvítězili na celé čáře. Fenomenální úspěch Michaela Canova, drtivé vítězství SLK v kraji, Martin Půta s ještě vyšším počtem preferenčních hlasů, než minule a v neposlední řadě vítězství Starostů pro LK v Liberci se ziskem přes 30%. Půta má nakročeno k tomu stát se hegemonem v Libereckém kraji a pokud se ukáže, že jeho obvinění z korupce bylo smyšlené, může pomýšlet i na celostátní politiku.

Starostové jsou navíc nyní v ideální pozici. Na kraji si mohou v klidu a beze spěchu vybírat z několika variant budoucí koalice a jako zkušení politici toho jistě využijí tak, aby pro sebe vyjednali co nejlepší podmínky. Ostatní jsou víceméně v pozici těch, co musí počkat, co jim SLK nabídnou.

Otázkou je, zda součástí vyjednávání bude patřit i změna poměrů na liberecké radnici. Zde by se mohli zbavit konkurenční Změny pro Liberec. Není to ale zcela jisté, přece jen by podruhé vyšachovali vítěze voleb a vládnutí s nevyzpytatelným Batthyanym by se jim nemuselo vyplatit. Nehledě na to, že Změna v opozici na městě i na kraji by mohla chytnout druhý dech. Jako pravděpodobnější vidím, že budou pokračovat v pečlivé opoziční práci, která již evidentně přinesla své výsledky, nechají Změnu dotrápit se s ANO a Batthyanym a s podporou SLK ve vedení kraje pak v příštích komunálních volbách v Liberci zvítězí stejně drtivě, jako nyní na kraji.

Jejich lídr Michal Hron by se tak mohl dočkat vytouženého křesla primátora, navíc s podobnou podporou voličů, jako má nyní Půta. Liberecké radnice by se tak mohla získat zkušeného primátora, což o tom současném moc říci nelze. Je ale otázkou, zda SLK nezláká možnost vládnout s ANO v Liberci již nyní. Osobně tipuji, že některým by se to zamlouvalo. 

Velké dilema nyní čeká Změnu. Jan Korytář na facebooku přiznává, že senátní i krajské volby jsou neúspěch a nic na tom nemění, že  Změna a Zelení uspěli ze všech krajů opět nejlépe v Libereckém. Změna se nyní musí rozhodnout, jak dál pokračovat. Téma korupce ji sebralo ANO, většinu kraje obsadili SLK, na kraji Změnu jednoznačně čeká opozice a je otázka, zda za čtyři roky ještě bude existovat, i když se patrně její naděje upínají k očekávanému soudu s hejtmanem.

Na městě by Změně mohl pomoci do opozice a vyčkání na lepší časy.  Ty by mohlo přinést odsouzení Půty v budoucnu nebo to, že SLK doplatí na spolupráci s Batthyanym podobně, jako na to doplácí Změna.

Ať už to v Liberci dopadne jakkoliv, u velké části voličů to Půta vyhrál již nyní a jako budoucí hejtman může pomýšlet v dalších volbách na opakování situace v jeho rodném Hrádku a zisk přes 50% hlasů. To asi je a případně bude pro tento web, kterému děkuji za možnost čas od času prezentovat moje úvahy, asi velké zklamaní a rozčarování, ale to je život.

Matěj Medek, nezávislý politolog

Subscribe
Upozornit na
65 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou