Sázka na podraz

Politické události v Liberci dostaly před Vánoci závratnou turbulenci. Politické intriky, které měly odstranit Změnu pro Liberec z vedení radnice, ale nakonec měly za následek vymazání druhé nejsilnější strany -ANO – z politické mapy Liberce a faktický konec jeho současných lídrů.

Nejdřív se liberecký primátor Tibor Battthyány rozhodl podrazit svého koaličního partnera a zvláště křiváckým způsobem odvolal náměstkyni Změny pro Liberec Karolínu Hrbkovou, které to oznámil asi hodinu předem. Využil toho zákulisních dohod s opozicí, zejména s ODS a Starosty pro Liberecký kraj, u nichž ti, kteří libereckou politiku na kraji i městě sledují, dobře vědí, že jsou v podrazech přímo mistry. Navíc u Batthyányho nešlo o jediný exces ale o vyvrcholení dlouhodobých útoků na svého koaličního partnera – od siláckých a posilněných nočních výkřiků na facebooku po svévolné stahování materiálů z rady a zastupitelstva.

O tom, že nápad nebyl ani tak z hlavy pana primátora, svědčí už jen scénář odvolání, který tolik připomíná režii z roku 2011, kdy byl podobně odvoláván primátor Jan Korytář či hejtmanské divadélko z roku 2014, kdy byla na vlas stejným způsobem (oznámení na poslední chvíli, dohoda s opozicí, lhaní veřejnosti atd.) sestřelana z postu krajské radní Zuzana Kocumová.

Historka o manažerském selhání Hrbkové byla jen zástěrkou pro faktický konec koalice na radnici. Kdyby ne, tak by těžko mohl její oblast územního plánu převzat sám primátor Batthyány a zeleň náměstek Kysela, když ti ani o jednom z toho nemají vůbec páru a sami své resorty absolutně nezvládají. Kdo politiku v Liberci sleduje, něco podobného musel čekat, otázkou bylo kdy.

Změna projela na kraji volby, koalici tam udělali Starostové, ODS a ANO a toto byl pokus, jak se Změny zbavit i na městě. Město i kraj čeká čerpání evropských miliard v rámci IPRÚ, přestavba nemocnic v čele s největší libereckou a spousta dalších investic. A k tomu nepříjemné rejpaly ze Změny, kteří se nemají rádi se zdejším syndikátem, nemůže nikdo konstruktivní potřebovat.

U ODS je to zbytečné zmiňovat, nakolik jsou se stavební lobby propojení Starostové prokázaly jejich vlastní korupční kauzy z posledních měsíců a let a i primátor Batthyány rozhodně nebude tím Tiborem, co zatočí se SYNERcity, jak sliboval před dvěma lety voličům. Naopak – jeho až podbízivé chování směrem k představitelům zdejšího syndikátu (např. k Jiřímu Kittnerovi, kterého navzdory Změně drží v klíčové funkci ve vodárenské společnosti), je dost vypovídající.

Všechno to bylo hezky připravené, jenže ouvej. Jako deus ex machina zasáhlo pražské vedení ANO a během odpoledne vyházelo milého primátora i všechny členy liberecké organizace na dlažbu. Odvolání Hrbkové bylo poslední kapkou, ač i ta vypovídá o politickém stylu Batthyányho a jeho věrných i ve vlastní, dnes už bývalé, straně.

O Andreji Babišovi si můžeme myslet cokoliv, ale jedno je jisté – rozhodně pozná schopné lidi a ty při nejlepší snaze a vůli u primátora Batthyányho a spol. prostě najít nemohl. Navíc nespokojenost s Batthyánym a jeho stylem práce byla v ANO již delší dobu a před nadcházejícími volbami do Poslanecké sněmovny by straně, která si dělá ambice je vyhrát, rozhodně neprospělo, když by v tak velkém městě jako je Liberec měla jako hlavního představitele někoho s cejchem podrazáka a vůbec problematické osoby. A ještě hůř – s vizitkou loutky v cizích rukou.

Šok z vyhazovu to nebyl jen pro primátora a jeho blízké a věrné. Své zděšení dostatečně dávají najevo i média Syneru, která jsou spolehlivým politickým lakmusovým papírkem pro plány zdejší chobotnice. Tibora Batthyányho, náměstka Tomáše Kyselu a šéfa městské organizace ANO Petra Neuhäusera, který se usídlil na radnici, budou nyní jistě milovat i ostatní členové dnes již bývalé organizace ANO. Těm se tahle parta (i další) postarala o konec jejich politických kariér. Minimálně v rámci ANO.

A tak se politika podrazů obrátila proti svým aktérům, byť ne třeba přímo strůjcům. Protože jak Martin Půta , tak Jiří Kittner a další z prostředí zdejšího politického syndikátu si nad Batthyánym nyní omyjí ruce. Když ne hned, tak za dva roky u voleb jistě. Bez ANO, bez Babiše, bez mediálního vlivu a financí strany v budoucnu zase bude Pan Nikdo, jak ho před dvěma lety pojmenovala zdejší média. Jestli ještě dva roky doprimátoruje, není podstatné.

Jaroslav Tauchman

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
64 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou