Týden pod Ještědem: někdo bude muset z kola ven

Tak jako v týdnech minulých, i v tom právě končícím dominovala politické scéně témata Ještědu a krize koaliční vlády na liberecké radnici. Vypadá to, že už se to bude muset rozseknout.

Koaliční jednání, které anoncovala Změna pro Liberec, které už pomalu, ale jistě docházejí nervy s chováním primátora Tibora Batthyányho, zatím žádné zemětřesení na radnici nepřineslo. Jedná se prý ale dál, karty jsou na stole, zdvořilostní chování šlo stranou. Ve hře je rozšíření městské rady o další dva členy, hovoří se o ČSSD, která už dostává zastoupení v městských organizacích. Cíl je jasný: oslabit nevypočitatelné chování kontroverzního libereckého primátora Tibora Batthyányho.

Změna pro Liberec si za svou situaci může do značné míry sama. Dlouho, předlouho si nechala štípat dříví na zádech kvůli zachování koalice, snášela mediální útoky ze strany partnerů ze strany tehdy ještě ANO, tolerovala primátorovi solitérské kroky (podpora Jiřího Kittnera v Severočeské vodárenské), destruktivní styl (ohrožení projektů Varšavy, městských parků), zákulisní politikaření s opozicí atd.

Batthyánymu rostla ramena a po volebním debaklu Změny v krajských volbách, kdy se dohodl se Starosty pro Liberecký kraj a bez ohlášení odvolal náměstkyni Karolínu Hrbkovou ze Změny, byla válka vyhlášená. Ale kdyby si Změnaři bouchli do stolu dříve, nemusela být možná vyhlášená vůbec.

Primátor se ale drží svého postu zuby nehty. Inu na pěkně placené místo, kde se nemusí nikomu za své- často obskurní – kroky zpovídat se asi zvyká dobře a představa, že by se vrátil ke své dosavadní kariéře, kdy střídal jedno místo za druhým, ho asi právem děsí. Dnes je oslaben a bez politické budoucnosti a protože sám ví, že byl jen náplní v Babišově koblize, o to víc se ale snažit v pozici udržet a prolobbovat pár kontroverzních věcí.

Tou nejviditelnější je pronájem Ještědu slovenskému oligarchovi Igoru Rattajovi na celých 25 let. Za to schytává nejen od koaliční Změny, ale i od opozice, které právem vadí, že si to pojal jako vlastní lobbing, bez toho, aby se obtěžoval řádně (až na nějakou tu debatní show na radnici nebo lyžařské focení na Ještědu) informovat.

Zajímavé je, jakou podporu má ale Batthyány od zdejší stavební lobby (soudě dle jejich médií), až jednoho napadne, zda se Igor Rattaj také nemusel s primátorem Batthyánym stavit při první návštěvě Liberce v Syneru jako tehdy majitel Snowhillu s primátorem Kittnerem. Přeci jen – pokud to vyjde, tak stavět se bude a ne za málo.

Jenže ono to moc nevychází, pro své sólo kroky nenašel primátor zatím podporu ani zastupitelů, ani rady. Proto se, trochu jako umanuté dítě, rozhodl se využívat zákona o obcích a předkládat zastupitelstvu své návrhy sám, ať se to radě líbí nebo ne. Městská rada tak vlastně ztrácí smysl a změny jsou tak skutečně a deklarativně nutné. Někdo bude muset přijít, někdo bude muset z kola ven.

Primátorovo kopání kolem sebe má ale ještě jeden možný důvod. Pokud se mu nepodaří prosadit, jakože možná opravdu ne, jeho koncepci pronájmu Ještědu na čvrtstoletí, kdy byl slovenský miliardář dostal de facto volnou ruku, ukáže to Tibora Batthyányho v ještě jiném světle. Nejen jako neúspěšného politika, ale také jaké neschopného lobbistu. Zejména pár měsíců poté, co se mu nepodařilo prosadit vstřícnější postoj města k hazardu. A že se snažil. To může mít pak na jeho budoucnost daleko větší vliv než konec politické kariéry.

Hazardní lobby také tento týden přesedlala na jiného koně. Je jím bývalý ekonomický náměstek a zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj Jiří Šolc. Po neúspěšné snaze Tibora Batthyányho a Petr Žídka z ODS, nastoupil do první linie boje za Liberec hazardnější nejvyšší liberecký politik Šolc. Placené rozhovory v médiích, srdceryvný příběh o tom, jak sám vzal kameru a šel do ostatních měst českých i moravských monitorovat černé herny, patetická prohlášení, jak „nevydá Liberec mafii“…

Uvidí se, zda kde neuspěl Batthyány, bude mít lepší výsledky Šolcův teatrální styl. Někdy mu jeho lobbování vychází, vzpomeňme nakontroverzní výstavbu bytového domu u libereckého zámku, které padly za oběť památné stromy.

Příští týden čeká Liberec zastupitelstvo, kde se bude jednat o mnohé. Zejména, zda se překreslí politická mapa města nebo jaká bude budoucnost zdejší milované Hory. Půjde o hodně.

 

Subscribe
Upozornit na
182 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou