Tři otázky pro Jana Šebelku: volby, volby i situace na radnici

Po nějaké době jsme vyzpovídali Jana Šebelku, který se mezitím zotavoval u břehů Jadranu. Nemohli jsme se nezeptat na výsledky voleb i kandidáty, kteří v nich uspěli za Liberecký kraj, který budou čtyři roky hájit jako zákonodárci. Zajímala nás i situace na liberecké radnici, která se odchodem náměstka Ivana Langra z klubu Změny ještě víc zkomplikovala.

První otázka je jasná. Co výsledek voleb, jak ho vidíte?

Nebudu si hrát na nějakého analytika. Těch je, kam oko dohlédne. Takže jen několik osobních poznámek. Celostátně se pro mne žádné překvapení nekonalo. Vysoké vítězství Andreje Babiše jsem předpokládal, stejně jako úspěch SPD. To, že Piráti a ODS dostali tolik hlasů, nebylo zásluhou jejich programů, (neumím si představit, že je někdo čte), ale atmosférou ve společnosti před volbami.

ODS pomohl Miroslav Kalousek svým hysterickým vystupováním v posledním půlroce a heslo Hrrr na ně! je sice úderný volební pokřik, ale dredy zřejmě táhly víc. Propad ČSSD očekával kdekdo, jen ne sami socialisti. Sebereflexe vedení strany se pohybuje v záporných číslech, což se krystalicky ukázalo ve vyjádření Milana Chovance, že za neúspěch strany mohou její kritici. S odpuštěním, to by debil nevymyslel. Špatný, pro někoho velmi dobrý výsledek, komunistů je z jiného ranku. Jak to, že si nikdo nevšiml propastného rozdílu mezi předvolebními průzkumy a konečným výsledkem voleb? Mám na to svou konspirační teorii. Něco o ní článek: https://aeronet.cz/news/jak-funguji-ceske-medialni-agentury-pro-pruzkum-verejneho-mineni-exkluzivni-vypoved-zamestnance-o-praktikach-spin-doctoringu-planovani-vysledku-pruzkumu-prefabrikace-volebnich-preferenci-ovlivnov/)

Nedávali agentury „nenáviděným“ komunistům 14% jen proto, aby si volič řekl, bacha, už se nám zas připravují Únor 48? Netvrdím, že to tak bylo, ale…
Největší zklamání je pro mě fakt, že se do parlamentu opět dostal Miroslav Kalousek. Bejval to vtipnej chlapík, ale už není. Je z něj žlučovitý politik a představa, že bych ho měl poslouchat v ČT (byl to čtyři roky její kůň) mě děsí a odrazuje od politiky. Rozčarovaný jsem i z vystupování „malého Kalouska“, jak si lidé přejmenovali lídra STAN Jana Farského, který převzal konfrontační rétoriku svého guru.

Hejtman Půta se vzdal mandátu a místo něj nastoupí Petr Pávek. Ten má za sebou pár škraloupů, ale vím, že vy jste mu fandil. Bude dobrý poslanec?

Já jsem fandil více politikům a pro některé jsem i pracoval. Nejzajímavější je, že mě z 80% poté, kdy se do svých funkcí dostali, zklamali a byl jsem rád, že od roku 1993 nechodím k volbám. S Petrem Pávkem jsem se sblížil, když jsme spolu psali knihu Mám vizi. V tu dobu měl tah na branku, nápady, byl rázným starostou, slavným svou vyhláškou i na Novém Zélandu. Jednou z jeho vizí bylo to, že chce být farmářem, což si po odchodu z politiky splnil. Dneska už zas farmářem není, vrací se do politiky. Trochu to může vypadat, že neví, co chce.

Před dvěma roky jsem ho na pivu přemlouval, abychom spolu založili stranu, jejíž motto by bylo: Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Nenadchlo ho to. Spíš jsem na něm viděl, že ho to zas táhne do skutečné politiky. S návratem měl trochu problémy, protože z něj měli ostatní starostové strach a jak se ukázalo v těchto volbách, oprávněně. Jeho charisma je už sice trochu vyčichlé, přesto zafungovalo. Nejhůř to prý nese hejtman Martin Půta, který se chtěl tímto způsobem údajně zbavit svého ekonomického náměstka Marka Pietra, což mu Petr Pávek překazil. Prodával ale, jak jsem v Radničním sklípku nakoupil.

Na otázku, jestli bude dobrý poslanec, odpovědět neumím. Protože když se vrátím k Honzovi Farskému, tak snad býval dobrým poslancem a dnes z něj mám pocit, že se buď zbláznil, nebo že mu mediální poprask kolem vlastní osoby zatemnil přes hlavu.

A zpět do Liberce. Náměstek Langr opustil klub Změny. Zda se s někým dohodl, ještě není jisté. Jak se na to díváte?

Protože se média o to, co se děje na liberecké radnici prakticky nezajímají, musíme věřit, že jablkem sváru mezi Janem Korytářem a Ivanem Langrem je bývalý letní amfiteátr za libereckou zoo. Korytář by ho chtěl obnovit, Langr podporuje vznik parkoviště. Nevím, co je lepší, nemám informace. Selský rozum mi ale napovídá, že postavit záchytné parkoviště v místě, kam se řidič dostane jízdou přes celé město, životní prostředí v Liberci asi nezlepší. To jen na okraj.

Práci Ivana Langra na radnici sleduji a došel jsem k závěru, že je pravděpodobně největším kandidátem na příštího libereckého primátora. Je nekonfliktní a jak se zdá, řeší věci klidně a s potřebným nadhledem. To, že vystoupil z klubu Změny, bylo trochu překvapením, ale zřejmě opravdu dostal lano od jiné partaje. Od Starostů určitě ne, ti mají na jedničku budoucí kandidátky hned dva kohouty na smetišti a těžko by mezi sebe vzali třetího. Takže jako jediné se nabízí hnutí ANO, které by mu fakticky to primátorování zaručilo. Myslím, že se necháme nepřekvapit.

Subscribe
Upozornit na
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou