Týden pod Ještědem: Doba přeje konspiracím, ale lež má pořád krátké nohy

Dávno Čechové říkali a přísloví měli, že drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. A je to pravda. Ukázalo to i tento týden v českých i libereckých kauzách. Navzdory tomu se ale přeci jen zdá, že síť lží bývá pořád těžká a nakonec stáhne své rybáře ke dnu.

V Liberci začal soud s Luďkem Nečesaným, dlouholetým ředitelem liberecké nemocnice, který se spolu s manželkou zpovídá z přijímání úplatků od farmaceutických firem a praní špinavých peněz. U soudu Nečesaný zatím předvedl kvint esenci toho, jak se dnes žalovaní brání proti obviněním z korupce.

Poměrně útočným, sebejistým stylem prezentuje sebe sama jako zachránce ekonomiky nemocnice a špičkového manažera, z policie a státního zastupitelství dělá, při nejlepším, ignoranty a lidi neznalé tématiky. Jenže důkazy jsou ze železa.

Jeho manželce, která podnikala v kadeřnictví, na účet firmy chodily miliony do firem, které za Nečesaného ve velkém dodávaly do nemocnice. Za co, respektive dokázat za co, Nečesaný dnes není schopen. Proč nejsou důkazy o práci manželky i na straně plátců ale také nikdo nevysvětlil a pokud si Nečesaný bere za pomoc i trestnou činnost svého syna, který mu měl ukrást počítač (a kterého jindy tak emotivně a nákladně brání), už to působí jako fraška.

Při své obhajobě dokonce přiznal takové skutečnosti, že obelhával svého zaměstnavatele, porušoval konkurenční doložku, když firmu nechal zapsat na ženu a mohl tak dál realizovat byznys se zdravotnickými společnostmi. Bez ohledu na výsledek soudu bude zajímavé, jak se politická reprezentace k tomuto postaví a zda jej i nadále nechá ve vedení nemocnice. Pokud ano, opravdu je možné vše.

Česká sněmovna vydávala, poprvé v historii, k stíhání českého premiéra. Při obhajobě Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka létala silná slova jako „mafie, spiknutí, sračka, svinstvo“ a další výrazy, jimiž  čeština umí zazářit ve své neskonalé kráse.

Daleko závažnější než hulvátství politiků je ale skutečnost, jak slabá je skutečná ochota respektovat rovnost před zákonem, který garantuje ústava republiky (dokud tedy České země republikou skutečně jsou). Premiér nebo poslední nezaměstnaný mají mít před zákonem a mocí stejná práva i povinnosti a nikdo je nesmí zpochybňovat. I když má vlastní klub o desítkách poslanců a desítky miliard na účtu.

Stejně tak nebezpečná je hra na spiknutí i to, kolik lidí v dnešní době je ochotno těmto konspiračním pohádkám věřit. Zpravidla o co jsou tvrdší důkazy (v případě Nečesaného miliony od farmaceutických firem, u Babiše účelové vyvádění firmy z holdingu kvůli získání desítek milionů dotací), o to divočejší jsou spiklenecké teorie, které mají dotyčné hájit.

Je opravdu zarážející a varovné, kolik lidí je ochotno věřit, že za procesem s dlouholetým ředitelem liberecké nemocnice i jeho synem, který měl pro peníze málem ubít starší ženu, je jakési spiknutí policie a státního zastupitelství, které bůhví proč klade si za cíl zlikvidovat Nečesaných rodinu. Nebo že za standardním vyšetřováním dotačních podvodů kolem Čapího hnízda stojí chobotnice, jejíž chapadla sahají až do Bruselu, kde manipulují tamními kontrolními orgány.

Co to je „kampaň a účelovka“, ale my, lidé ze severu české země, víme daleko dříve než zbytek republiky. Liberecký hejtman Martin Půta byl ostatně jednou z prvních konspiračních vlaštovek nové doby, která svou mediální obhajobu postavil na jakémsi spiknutí temných sil, osočování kde koho, aniž by to ovšem mohl jakkoliv dokázat. Proto, když dnes Starostové v první linii tlučou na buben morálky proti Andreji Babišovi, měli by si vzpomenout, že v čele Libereckého kraje drží člověka, který po benzínkách pomáhal Metrostavu rozkrádat veřejné dotace. Jak tedy tvrdí policie a státní zástupce. Ale není kampaň jako kampaň a není účelovka jako účelovka. A košile je vždy bližší než kabát.

Ale když jsme dnes u těch přísloví. Nezbývá než doufat, že lež má opravdu krátké nohy a daleko neuteče, ač se ji budou zástupy věrných, peníze a jimi poháněná média snažit tlačit co nejvíce dopředu. Současný soud s Luďkem Nečesaným ukazuje, že sebelepší rétorické schopnosti a vystupování nakonec můžou narazit na důkazy jako kosa na kámen.

 

Subscribe
Upozornit na
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou