nášLiberec

Search

Šest měsíců do komunálních voleb

Po měsíci přinášíme aktuální pohled na libereckou komunální politiku od politologa Matěje Medka.(pozn.red.)

Do komunálních voleb schází půl roku. Jak jsou na tom jednotlivé strany? Kdo má šanci uspět a kdo nejspíš propadne?

Svůj projekt představil primátor Batthyány. Původně avizované založení vlastního politického subjektu se nekoná, primátor chce kandidovat za Hnutí pro 2016. To tvoří někteří bývalí členové hnutí ANO. Osobně tipuji, že Batthyány dopadne podobně jako liberecký zastupitel Šotola, který se odtrhl od ČSSD a pokusil se prorazit sám bez podpory celostátní značky. V posledních volbách získal 1,56%, s politikou skončil a dnes řeší zcela jiné problémy. Batthyány má navíc za čtyři roky pouze jediný viditelný úspěch a to kontroverzní pronájem areálu SAJ společnosti TMR. To na překročení 5% asi stačit nebude.

Mírně vpřed pokročili i Kocumová s Baxou, kteří oznámili odchod ze Změny pro Liberec a kteří mají připravovat svůj vlastní projekt. Zatím se měla uskutečnit dvě setkání s případnými příznivci, probíhala jednání s Piráty, která nedopadla, takže Kocumová s Baxou půjdou nejspíš také cestou vlastního projektu. Šanci překročit 5% podle mého názoru mají, jsou známější než Batthyány a ve volbách mívají více preferenčních hlasů.  Jejich úspěch by si paradoxně mohl přát i Korytář, kterého opustili, neboť je velmi pravděpodobné, že by se po volbách na nějaké formě spolupráce dokázali domluvit. O tom svědčí i mediální zdrženlivost ze strany ostatních politiků Změny k těmto dvěma již bývalým členům.

Třetím politikem, který za Změnu již kandidovat nebude, je Ivan Langr. Ten se čím dál více podobá někdejšímu náměstkovi Rutkovskému. Oba dva jsou oceňováni politiky jiných stran za svou pracovitost, oba dva ale také „tak trochu zradili“ své stranické kolegy, oba dva zůstali přesto v náměstkovských postech a oba spojuje někdy až nutkavá potřeba kritizovat Změnu. Ivan Langr tak na svém profilu kritizuje víceméně jen Korytáře, bez něhož by se náměstkem nikdy nestal. Souvisí to nejspíš s tím, že ještě nemá dohodnuté místo, za koho bude kandidovat. Z kuloárů však zaznívá, že Ivan Langr svou šanci již prokaučoval, když tak dlouho váhal, jestli bude kandidovat za ANO nebo Starosty, až jsou místa na čele těchto dvou kandidátek již obsazená.

Změna pro Liberec s kampaní již začala naplno. Jako v minulosti, bude to nejspíš ona, kdo bude udávat tón i této kampaně. Korytář získal bývalou novinářku TV Genus, se kterou točí celkem zdařilá propagandistická videa, která mají na facebooku vysokou sledovanost. Cíl kampaně je zřejmý – zaplavit Liberec sděleními, co všechno Změna zařídila a udělala, i kdyby to bylo jen tak, že se k tomu jen připletla. Inspirace Babišem je více než zřejmá. Že by byl Korytář se Změnou po odchodu některých kolegů na kolenou, se tak nezdá. Změna může v březnu navíc dosáhnout dalšího úspěchu, když nakonec ještě stihne před volbami prosadit omezení hazardu ve variantě, se kterou původně přišel radní Šedlbauer a to tak, že jej podpoří i většina dalších stran.

Jediným, kdo je trochu v kampani zatím vidět, jsou pak Starostové pro LK. Ti měli v krajských volbách před dvěma lety v Liberci 33%, Změna jen 12%. Osobně tipuji, že dnes je situace srovnaná 22:22. Zámečník není tak známý jako Půta, nemá ani jeho charisma a v Liberci mu nejspíš uškodí i jeho dlouholeté členství v ODS. Volební výsledek SLK v Liberci v krajských volbách táhli Půta a Canov, ti zde v komunálních volbách ale kandidovat nebudou. Nejvýše postavená liberecká politička za SLK Květa Vinklátova tehdy získala jen polovinu preferenčních hlasů, než právě Kocumová nebo Korytář. Zámečník ani nekandidoval.  Pokud Starostové nepřidají v kampani a nezačnou se vymezovat i vůči Batthyánymu či ANO, může se jim lehce stát, že po dalších komunálních volbách zůstanou i dále na třetím místě. Jedno video o udělení čestného občanství Václavu Helšusovi, které navíc navrhla jako první komunistka Skřivánková, stačit nebude. A ještě jedna věc – když Starostové sebrali Změně na konci roku 2016 územní plán a předali ho Batthyánymu, asi netušili, na jaký problém si zadělají. Batthyány problematice vůbec nerozumí, termín dokončení územního plánu neustále odsouvá a Starostové namísto toho, aby ho za to kritizovali, jako kdysi Hrbkovou, mlčí. Nahráli tak Změně na smeč, která přijde nejspíš v závěru kampaně.

Hnutí ANO v Liberci je asi trochu zakleté, možná je to tím, že zde široko daleko není žádný podnik z koncernu Agrofert a tak chybí lidi.  Po malém stranickém převratu, kdy se novým městským předsedou stal Robert Gamba, který nahradil dosavadního Vítězslava Kvapila, je stále ticho po pěšině. ANO tak bude v Liberci spoléhat jako minule na to, že se sveze na celostátní popularitě Andreje Babiše. To ale nemusí stačit, i vzhledem k tomu, že část voličů se po rozčarování z Batthyányho asi dvakrát rozmyslí, zda dá ANO opět svůj hlas. A navíc opravy chodníků a silnic, které má na starosti náměstek za ANO Kysela také asi nebudou tím, čím by se ANO mohlo v Liberci chlubit.

Z ostatních stran tu ještě zbývají ODS a ČSSD, které se ještě nevzpamatovali z dob, kdy spolu vládli a ani letos to nevypadá, že by přišli s něčím novým. Na kandidátce ODS má být znovu Jiří Kittner, tak uvidíme, zda se na kandidátce ČSSD neobjeví znovu třeba Martin Sepp. Kdo ví, není vlastně vůbec vyloučeno, že vznikne velká koalice jako na kraji, tedy Starostové, ANO a právě ČSSD s ODS. O tom ale rozhodne zejména to, kdo volby v Liberci nakonec vyhraje. Uvidíme, co přinese další měsíc.

Matěj Medek, nezávislý politolog

 

Subscribe
Upozornit na
123 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou