nášLiberec

Search

Postřehy ze zastupitelstva: předvolební kašpaření i drtivá porážka primátora

S blížícími se volbami vzrůstá i divadelní um libereckých politiků. Nebylo tomu jinak ani tento čtvrtek, kdy se někteří politici předváděli, až stydno. Korunu s rolničkami si tradičně nasadil primátor Tibor Batthyány, ale zároveň byl právě on tím, který celé zastupitelstvo projel na celé čáře.

Po vystoupení občanů, kteří si tradičně stěžovali na liberecký stavební úřad i na stav komunikací, které má pod sebou náměstek zvolený za ANO Tomáš Kysela, přišlo na řadu jednání kolem Severočeské vodárenské společnosti. Na zastupitelstvu jej prezentoval bývalý primátor Jiří Kittner (ODS).

Jedná se o poměrně zásadní krok, kterým je zpětný odkup podílu vodního byznysu od francouzské Veolie. Liberec je sice největším akcionářem v SVS, ale i tak se svým podílem proti zbytku nic moc neudělá. Na zastupitelstvu se střetly dvě koncepce řízení společnosti, kdy proti té, kterou zastával Jiří Kittner, vystoupil Jaromír Baxa ze Změny pro Liberec. Jemu se především nelíbil systém zadávání veřejných zakázek z SVS, který zužuje okruh firem, kde nepřekvapivě poté dominuje společnost Syner.

Ještě jedna věc ale stojí za poznámku. Zastupitelé takto zásadní materiál dostali až na poslední chvíli, ač ho měl primátor k dispozici již deset dní předem a Jiří Kittner ho sám musel urgovat, aby jej zastupitelům zaslal. To, že musel Jiří Kittner sám vystoupit na zastupitelstvu, jen ukazuje, jak oficiální zástupce města – tedy primátor Batthyány (zvolen za ANO) problematice rozumí a je schopen ji vysvětlit. Což mu ovšem nebrání v tom, aby si nechal schválit za svou „práci“ pro SVS tučnou odměnu.

Dalším závažným bodem byl odkup stavebních buněk, které od roku 2005 slouží, za veliké ostudy, jako „provizorní budova“ libereckého nádraží. Zde se primátoru Batthyánymu ani Starostům nepodařilo překazit plán Změny a Jana Korytáře na vybudování nového terminálu a důstojného prostranství kolem něj.

Důvodem měla být SMS nebo snad z telefonu poslaný mail od hejtmana Martina Půty, že prý by buňky a pozemky kolem mohl možná koupit kraj. Pokud Batthyány a Starostové Korytářovi vyčítali, že nejde cestou šetrnosti, tak na druhou stranu je více než méně relevantní otázka, nakolik je odpovědné rozhodování se na základě SMS od hejtmana, zvlášť když hrozí, že by to mohlo vážně zkomplikovat či rovnou zazdít možnost vybudování terminálu i všeho okolo.

 Navíc pro odkup pozemků hlasovali i Starostové minulé zastupitelstvo, ale najednou bylo vše jinak a pozemky najednou přestaly být pro město klíčové a strategické – během jednoho měsíce. Na to je dokonce upozorňovali i jejich kolegové z ostatních opozičních stran, kteří si jindy vůči Janu Korytářovi servítky neberou, například bývalá primátorka Martina Rosenbergová. Volby se blíží a soupeřův úspěch holt bolí víc než vlastní neúspěch.

Primátor Batthyány pohořel i ve své snaze lobbovat za herny a automaty. Zastupitelé ze Změny, Starostů, KSČM i jiných stran se dohodli, že hazard zůstane pouze na sedmi místech ve městě, která jsou daleko od škol a mají komplikovanější přístup. Pro Změnu, které se podařilo již jednou herny zakázat úplně, což se díky primátorovi a tehdy i Starostům podařilo po půl roce přehlasovat, to byl ústupek, ale slovy Josefa Šedlbauera jde přeci jen o vítězství. Ze 154 heren, které tu byly povolené za ODS, je sedm přeci jen pokrok. Liberci tak zůstává jen primátor, který okatě a ostudně lobbuje za nejšpinavější byznys ve městě.

Komediální vystoupení přišlo i kolem zakázky pro Čmelák. Tady se zejména duo David Václavík a Tibor Batthyány v evidentně předem secvičeném vystoupení pustili do Jana Korytáře, kterému vyčítali, že jeho (i naše) mateřská společnost Čmelák získala zakázku na rekultivaci městských lesů na Ještědu, kde ji dělá již 20 let, za 120 tisíc korun, kdy vyhrála s nejnižší cenou mezi sedmi oslovenými v transparentním výběrovém řízení.

Morální autorita docent Václavík se pohoršeně zeptal primátora Batthyányho, který spustil naučenou básničku, kterou mu evidentně napsal někdo jiný. Možná někdo z jeho kamarádů, které se přivedl na randici bez kvalifikace ale za slušné městské peníze. Jen ty rolničky chyběly. Zajímavé je, že se oba politici nepohoršují nad jinými věcmi a například drží v dopravním podniku své soudruhy, kteří odtud v rozporu s rozhodnutím představenstva posílají BusLine desítky milionů (viz níže). A když se ke kritice přidal i další strážce okresní morálky dr. Hron, který si v době, kdy Starostové vládli na radnici, chodil pro poradenství za 1700 Kč na hodinu, ovšem potají a bez výběrového řízení, komedie byla dovršena…Holt volby jsou za 6 měsíců, blíží se to…

Zastupitelstvem neprošel ani podezřelý a obskurní návrh Ivana Langra, který ale původně prosazovalo Batthyányho a v tomto případě zejména Kyselovo ANO, na dotaci 600 tisíc pro výstavu cestovní kanceláře o Himaláje. Naštěstí. Při skutečnosti, že v kulturním fondu města, který má pomáhat  místním organizacím, které se o skutečnou kulturu v Liberci starají, je každý rok usmolených pár set tisíc, by to byl výsměch a skutečná ukázka klientelismu.

Zastupitelstvo probíralo i situaci kolem BusLine, které za rok vyprší neuvěřitelné smlouvy, které má s městem od roku 2009 a které ji zajišťují ta podivuhodné ceny provoz 40ti procent autobusových linek a další výhody. Jak prokázal audit, město na tom krvácí pěkných pár desítek milionů ročně. Zde se ale žádné hysterické a morální výstupy nekonaly. Kromě zástupců Změny se všichni tváří, že se nic neděje a situace může skončit tak, že se zastupitelé probudí za rok a zjistí, že to tedy BusLine prodlouží znovu…

Zastupitelstvo plné komedie skončilo kolem deváté hodiny večerní a pokud bylo předznamenáním příštího předvolebního půl roku, máme se na co těšit.

 

Subscribe
Upozornit na
75 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou