Týden pod Ještědem: nejslušnější ze slušných

Policie obvinila dalšího ze Starostů pro Liberecký kraj, bývalého radního Vladimíra Mastníka z korupčního jednání. Starostové, kteří se často staví do role mravních veličin a nejslušnějších ze slušných, tak pomalu, ale jistě začínají předhánět v korupčních disciplínách staré pardály z ODS i ČSSD.

Hejtman Martin Půta dal okamžitě od Vladimíra Mastníka ruce pryč, ukázkově ho hodil přes palubu. Prý ho měli vyškrtnout z kandidátky již před dvěma roky. Jenže nevyškrtli a Vladimír Mastník byl radním pro dopravu pod hejtmanem Půtou celé čtyři roky, z té doby mělo Mastníkovo korupční jednání dle policie pocházet a ten měl v hejtmanovi pevného spojence.

Nakonec není to tak dávno co i náš web a organizace musely právě od hejtmana Martina Půty, Vladimíra Mastníka, ale třeba i současného senátora Michaela Canova snášet urážky, jaká jsme tajná policie, StB, Gestapo, placení lháři a bůh ví, co ještě jen proto, že jsme si dovolili poukázat právě na podezřelé propojení mezi BusLine, jejím stínovým vládcem Jiřím Vařilem a některými Starosty s Vladimírem Mastníkem v čele.

Tak hlavně, že se již pomalu začíná ukazovat, kdo je tu zaplacený a kdo lhář. Každá voda jednou steče dolů, lež má krátké nohy a daleko neujde..

Na celé, v předvolebním čase pro Starosty jistě tak nepříjemné situaci, je zajímavé ještě několik detailů. Jsou to právě Starostové pro Liberecký kraj, kteří se často pasují do rolí Strážců okresní morálky, ale jak se hromadí jejich vlastní korupční kauzy, začíná to být už jen pro smích. Zajímavé bude, jak se k těmto kauzám postaví jejich kandidáti například v Liberci, kteří jsou vůči kraji v silně submisivním postavení. Dá se ovšem jen očekávat, že budou zase jen slušně a transparentně mlčet nebo někoho obviní ze spiknutí.

Vladimír Mastník, ač mu je a bude nasazována psí hlava a nálepka padoucha, má přeci jen více politické odvahy než sám hejtman Půta. Jistě v tom hraje roli i Mastníkův věk, ale přeci jen našel dost sil i kuráže k tomu, aby na svůj post rezignoval. Naopak Martin Půta se své dobře placené funkce drží dál zuby nehty, ač je jeho – minimálně politická – vina v případě kdy ohýbal dotaci o desítkách milionů na cinklý projekt  pro Metrostav bez diskusí.

Propojení mezi BusLine, Jiřím Vařilem není jen o osobě bývalého starostenského radního pro dopravu. Ta síť je rozprostřená mezi KSČM, ODS, ČSSD, ANO i další Starosty, o čemž svědčí například snaha náměstka Pietera prosadit loni navýšení příspěvků pro autobusové firmy s BusLine v čele o sto milionů nebo některé podezřelé smlouvy v libereckém dopravním podniku, pod kterými jsou podepsáni další čelní Starostové jako například David Václavík.

Leccos dává tušit, že okolo BusLine ještě bude hodně veselo a pokud jej poslední měsíce někteří, včetně hejtmana Půty, kritizují, nebude od věci jim připomenout jejich postoje a kroky jen o pár týdnů či měsíců starší.

Velkou satisfakci může cítit Změna. Zejména například Zuzana Kocumová, ač ta již za Změnu kandidovat nebude, ale co se týče postoje k problematice autobusové dopravy, je určitě s Janem Korytářem a dalšími v souladu. Právě Kocumovou odvolával Mastník, Půta a Pieter z náměstkovského křesla na kraji pro její kritiku vztahů tendru a BusLine. Tehdy Starostové jako jeden muž táhli s BusLine za jeden špagát a s odstupem času je více jasné, proč se nepohodlná Zuzana musela poroučet.

Tak či tak, je to další rána pro Starosty pro Liberecký kraj. Nejen že jim tato další kauza nastavuje zrcadlo domnělé slušnosti a transparentnosti, ale zároveň to ukazuje, jak asi umí řídit veřejný majetek a v čí prospěch.

Jen jestli ta skutečná slušnost nakonec nevypadá přeci jen trošku jinak…

 

 

Subscribe
Upozornit na
62 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou