Týden pod Ještědem: volební kandidátky i průhledná hra Jablonce

Hned dvě politická uskupení, ucházející se o hlasy Liberečanů v blížících se volbách, se veřejnosti představila tento týden. Nejpodstatnější událostí uplynulých dní je ale urputná snaha Jablonce nad Nisou o vliv v dopravním podniku, kde má tak mizivé ani ne půl procento. Že tam hrají svou roli úplně jiné zájmy, začíná být zcela zjevné.

Jaromír Baxa a Zuzana Kocumová se trhli od Změny a sestavili vlastní kandidátku pod názvem LOL!, tedy Liberec otevřený lidem. To, že to mezi nimi a zbytkem Změny skřípalo delší dobu, je skutečnost, která nebyla neznámá. Rozešli se s jejím zbytkem pro styl i směřování, onen zbytek kolem Jana Korytáře jim zase vyčítal, že málo a někdy prý respektive vůbec pro hnutí nepracují a dávají přednost soukromým aktivitám.

Ta trhlina se rozklížila zejména po prohraných krajských volbách v roce 2016, kde Změna dostala na vyučenou, když se jí nepodařilo přesvědčit voliče, že obviněný hejtman je problém a ten naopak na své uplakané kampani o spiknutí nasbíral spoustu bodů, jako to dnes například opakuje na celostátní úrovni Andrej Babiš. Kdo za volební neúspěch mohl, zda lidé vedoucí kampaň kolem Korytáře nebo nedostatečné zapojení se do ní ze strany tehdejší lídryně Kocumové, v tom do dnešních dní nemá ani jedna strana jasno.

Vznik LOL! asi dělá největší vrásky na čele právě původním Změnařům v čele s Janem Korytářem. Nejde ani tak o existenci konkurence, protože přes všechny osobní hádky k sobě pořád mají asi nejblíže a spolupráci si dovedou jistě představit. Ale pokud se LOL! Do zastupitelstva nedostane a skončí někde pod pětiprocentní hranicí, bude to přesně ten počet voličů, který dost možná zásadně oslabí Změnu jakožto jednoho z favoritů voleb.

Svou kandidátku představili i Starostové pro Liberecký kraj. Ve stylu i programu se, ač to jistě budou popírat, dost naučili od Změny a od jejich plánu pro Liberec, což pro voliče není špatně, pokud stále více stran upouští od nekonkrétních předvolebních sloganů a snaží se cílit na konkrétní potřeby města. Problém Starostů ale může být jejich personální složení kandidátky.

Osoba lídra Jaroslava Zámečníka má dvě veliké otazníky. Jedním je jeho neprůraznost a druhou, možná pro oči voličů ještě palčivější přísadu, je jeho dlouholeté loajální angažmá v liberecké ODS, kde působil skoro čtvrt století a díky němuž, ač i toto bude popírat, mohl týt z funkcí, kterého živily, ať to byl krajský radní v nejsilnějších „synerovských“ časech nebo pozice šéfa Euroregionu. Jeho submisivita vůči krajskému vedení Starostů a jeho omlouvání jejich korupčních kauz také asi nebude dobrou průpravou do voleb.

Ani ostatní jména kandidátky nejsou bez problémů. Lobbista Jiří Šolc, který se vedle primátora nejvíc zasloužil o hazard v Liberci, Michal Hron, který je zase symbolem neměnnosti liberecké politiky i jejího farizejství nebo postava ředitelky zdejšího divadla, která má za sebou angažmá lídryně zdejší účelově založené strany místních šíbrů, kteří mají problémy se zákonem. I postava přeběhlíka Ivana Langra, který  v posledních dnech spolu s kontroverzním primátorem Batthyánym pomohl zohyzdění další části centra bezohledným monoblokem, nemusí být pro Starosty posilou.

Daleko podstatnější událostí, která ale ještě pod Ještědem natropí neplechu, je snaha sousedního Jablonce, ovlivňovat zdejší dopravní podnik, byť zde má sousední město necelých 0,4 procenta podílu. Oč menší podíl, o to větší scény a vyhrožování soudem, když se zástupci Jablonce nedostali do orgánů společnosti, tak jak si sami myslí, že mají.

Čím dál více je zřejmé, že zástupci Jablonce v čele s primátorem Beitlem, nekopou za zájmy veřejnosti ani veřejné dopravy. Jejich cíl je udržet svůj vliv v podniku, který znamená posílené pozice BusLine, která v Liberci obsluhuje 40% autobusových linek a v Jablonci rovných 100%.

Podivná společnost, která si omotala politiky z KSČM, ČSSD, ODS, Starostů pro Liberecký kraj i ANO je zároveň jedním z hlavních zdrojů pro zdejší fotbalový klub jabloneckého šíbra č. 1 Miroslava Pelty a jak ukazují aktuálně uniklé odposlechy, nejde tam zrovna o málo a Pelta uměl zasáhnout i do výběrových řízení na stavební práce.

Ochota a servilnost, se kterou zástupci Jablonce hájí svůj „nárok“ vyplývající z 0,38 podílu a jsou schopni Liberci vyhrožovat soudem kvůli formálním chybám, ale bude nakonec jen a jen znamenat konec tohoto trapného divadla. Bohužel se nejedná jen o nepovedenou komedii, ale jak zřejmě ukáže probíhající policejní vyšetřování, o pořádný horror, které poslední desetiletí ovládnutí libereckého dopravního podniku ze strany BusLine, znamenalo.

 

Subscribe
Upozornit na
38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou