Matěj Medek – čtyři měsíce do komunálních voleb

Prezident Zeman ohlásil termín komunálních voleb, které se letos budou konat 5. a 6. října. Stranám tak na kampaň zbývají už jen čtyři měsíce. Co je nového v libereckém politickém rybníčku? Své programy i čela kandidátek zveřejnily dva další subjekty – Starostové a LOL, Změna začala s kampaní v terénu, v ANO probíhá boj o místa na kandidátkách.  

Starostové v Galerii Lázně představili svůj program i čelo kandidátky. Do voleb půjdou společně s TOP 09 a KDU-ČSL. Obě tyto strany mají v Liberci podporu celkem cca 5%, což by mohlo Starostům pomoci. Starostové jsou každopádně jedním z favoritů voleb a domluva s dalšími dvěma stranami ukazuje, že taktické vyjednávání je jejich silnou stránkou. Otázkou je, zda jim pomůže i samotné obsazení kandidátky.  Dlouhodobé členství Jaroslava Zámečníka v ODS, na dvojce pak Jiří Šolc, který uplynulé roky tvrdě prosazoval zájmy hazardu, zatímco na šestém místě exZměnař Langr ještě nedávno prohlašoval, že je principiálně proti jakýmkoliv hernám, až se ocitl na jedné kandidátce právě se Šolcem, jsou věci, které mohou Starosty poškodit. Příběh Ivana Langra, autora diplomové práce o systémové korupci, který nyní zakotvil v hnutí Starostů, u kterých protikorupční policie stíhá již dva vrcholné politiky, stojí za několik vět.

Původně zvolený za Změnu pro Liberec od ní odešel pro neshody s Janem Korytářem, ale placenou funkci náměstka si ponechal. A evidentně si ji chce nechat i poté, co ohlásil, že na podzim bude kandidovat za Starosty. Podivný příspěvek ke zlepšování politické kultury ve městě, o které právě Starostové často rádi mluví.  Langrovi v poslední době nedělá problém hlasovat proti programu Změny – nepodpořil vznik hlavního architekta, hlasoval pro obří monoblok na Papírovém náměstí, chtěl budovat v místě lesního amfiteátru obří parkoviště a přes protesty 800 lidí z Doubí to byl jeho rozhodující hlas, který podpořil kontroverzní změnu územního plánu, která vychází vstříc společnosti Denso a na protesty obyvatel Doubí se přitom vůbec neohlíží.  Umístěním Langra na svou kandidátku dali SLK Změně jasně najevo, že budoucí koalice je prakticky vyloučena. ANO si tak může být již dnes víceméně jisté, že bude i v příštím vedení města.

Na tiskové konferenci se představil i nový projekt Liberec otevřený lidem. Zajímavé a zapamatovatelné logo je zatím ale asi tím jediným, co je na tomto projektu zajímavé. Pro mě osobně je to zatím spíše zklamání. Programové teze nelze označit jinak než jako hodně plytké. Ještě tak, kdyby je psali středoškoláci v rámci občanské nauky, ale pokud jde o výsledek práce týmu okolo Kocumové a Baxy, kteří jsou v zastupitelstvu již 12, resp. 8 let, tak se Změna asi nemá čeho obávat. LOL nejspíše splní stejnou úlohu jako SPOZ vůči ČSSD. Poškodí mateřskou stranu, nepřekročí 5% a sám zajde na úbytě. Celým projektem navíc jakoby prostupovala dosti naivní teze, že politici se spolu přece musí domluvit a hlavní, že je dobrá komunikace. Jenže na to měli Kocumová i Baxa dost dlouhou dobu, aby to dokázali v praxi. Nejspíš dodnes nepochopili, že politika je hlavně prosazování různých zájmů, boj o moc i o peníze, ale hlavně práce jako každá jiná.

ODS i ČSSD žádnou kampaň zatím nespustily, což zejména v případě liberecké ČSSD může být sebevražedná strategie. Vzhledem k celostátním preferencím této strany je totiž docela dost dobře možné, že ČSSD v příštím zastupitelstvu zastoupena nebude.

Změna pro Liberec již kampaň zahájila naplno. Na akci na libereckém zámku podle jejího vyjádření přišlo okolo 3 tisíc lidí, kolik Liberečanů vize zámku otevřeného pro veřejnost chytne, je však otázkou. Její první předvolební noviny potvrdily zcela novou komunikační strategii, zaměřenou na výsledky a pozitivní sdělení. Byl jsem se podívat i na jedné z besed, které Změna pořádá ve čtvrtích a přesto, že se jí dostává celkem tvrdé kritiky, myslím, že bude sbírat body minimálně za to, že je ochotná za lidmi přijet a diskutovat. Změna zatím nepředstavila kandidátku, zda to je personálními problémy, nebo záměr, není zřejmé.  Za mě je Změna stále jedním z favoritů voleb.

Tím třetím je pak hnutí ANO. V něm aktuálně dochází k souboji dvou křídel, kdy hlavním motorem není boj o program, ale pouze o místa na kandidátce – klasický boj o moc. Na čele kandidátky by údajně měli být kromě ohlášeného ředitele Technického muzea také krajská radní Loučková Kotasová, bývalý předseda místní organizace Kvapil a také vedoucí odboru ekonomiky na městě Karban. Sestavování kandidátky v ANO ovlivňují za zákulisí i vlivní podnikatelé – majitel známého mlýnu Perner, vlastník Preciosy Ludvík Karl a svého koně má na kandidátce mít také Igor Rattaj, jehož společnost TMR má díky Batthyánymu pronajatý na dvacet let Sportovní areál Ještěd. Mimo hru se naopak ocitne asi krajský zastupitel Gamba.

Na výraznou změnu poměrů v liberecké politice to zatím nejspíš nevypadá. Leda, že by se podařilo zakopat celkem hluboké příkopy a vytvořit širší koalici založenou na spolupráci všech tří hlavních stran. Neporcujme ale medvěda ještě před tím, než bude uloven. Vše se totiž bude nakonec stejně odvíjet od výsledků jednotlivých strana a výrazné vítězství jedné z nich, nebo naopak propad mohou úvahami o příštím vedení města ještě notně zamíchat.

Matěj Medek, nezávislý politolog

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou