Týden pod Ještědem: voda je problém, ale poslouchejme odborníky, ne lobbisty

Zprávou číslo jedna tohoto týdne je, že se začala soutěžit dokumentace na obří vodní převaděč pro Frýdlantsko. Jde o závažné téma, ale také o miliardovou zakázku, kolem které budou kroužit známí supi a tak je třeba být na pozoru. Zejména po zkušenostech z posledních let.

Kořistnické a bezohledné rozšiřování těžby uhlí na polské straně dělá vrásky obyvatelům Frýdlantska a okolních příhraničních mikroregionů. Není se, co divit, voda se ztrácí a voda je život. Pomoci místním lidem, přírodě a celé zemi se mělo již dávno.

Liberecký kraj ale v tomto ostudně zaspal. Z problému, který kraj i celou Evropu, tedy nedostatek vody a nárůst teplot, ho probral až minulý extrémně suchý rok, který k i problematice na Frýdlantsku přidal, ale to je ale už pár minut po dvanácté.

Zatímco si vedení kraje navýšilo peníze na vlastní propagaci z kapes daňových poplatníků na neuvěřitelných a bezprecedentních 15 milionů, na projekty, které mají zadržet vodu v krajině, jich jde třikrát méně. Taková je řeč čísel současného krajského rozpočtu. Ani na poli mezinárodního vyjednávání, které by mělo donutit polskou stranu k odpovědnějšímu chování, se neudělalo, až na pár výkřiků před minulými volbami, nic.

Hejtman, který drtivou většinu svého času věnuje vlastní PR a omlouvání (a pomlouvání) ohledně svých korupčních kauz, i celé vedení suverénně vládnoucích Starostů pak prosazují stavbu obřího vodního převaděče, který by z Jizerských hor dopravil vodu do postiženého Frýdlantska i Hrádecka.

Budiž, může to být řešení, ale o tom by měli rozhodnout odborníci, příslušné stanovené komise z odborníků složené a další lidé, kteří problematice rozumí. Ne politici, kteří jsou sami a často ve vleku velkých stavebních firem, které se na miliardovou zakázku klepou. A to, že takoví politici jsou zejména mezi Starosty a ODS, o tom svědčí jejich bývalé i aktuální korupční kauzy.

Ostatně, že o převaděči vody není jasno zatím vůbec nikde, vyplývá i z plánovaného objemu celé zakázky, který se rozprostírá mezi jednou až třemi miliardami. To je trošku velký rozdíl a nevypovídá zrovna o ucelené představě chtěného projektu.

Zatím stát slíbil 66 milionů na provedení dokumentace, kterou dělá Frýdlantská vodárenská, subjekt stoprocentně vlastněný tamními obcemi. To není zrovna málo a třeba Liberecký kraj má z dob vládnutí občanských demokratů (z nichž mnozí jsou dnes vrcholní Starostové) tristní zkušenosti. Jestliže se dnes straší (a nikoliv neprávem!) nedostatkem vody, nelze nevzpomenout, jak nutné bylo před necelými dvaceti lety stavět Regiotram nebo Centrum vzdělanosti Libereckého kraje.

Tehdy nešlo o vodu, ale politici (často stejní jako dnes) měli plná ústa patetických proklamací o evropské integraci, školství, budoucnosti, dětí a podobně. Kraj pak vyhodil desítky a stovky milionů z kapes obyvatel kraje na projekty, které dělala dceřinka Syneru, kterému pak byly dobré leda tak na podpal do kamen.

Problém s vodou není legrace, a když už současná reprezentace kraje a obcí nechala situaci dojít tak daleko, musí se řešit. O tom není sporu. Ale na druhou stranu jsou zde zkušenosti s těmi samými stranami i politiky, které nejsou zrovna růžové. Dávejme tedy velký pozor, aby někdo pod až vyděračskými hesly o vodě pro Frýdlantsko nebojoval za zakázku pro stavební giganty. Už to tu totiž bylo.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou