Týden pod Ještědem: hejtmanův příběh je starý jako politika sama

V Liberci proběhlo další kolo soudního jednání u největší korupční kauzy v regionu, která se týká tunelování dotací u kostela sv. Máří Magdalény. Ač odposlechy nakonec budou v září, pomalu se začínají odkrývat karty a jasno je i v tom, proč Starostové vynakládají tolik peněz na vylepšování image hejtmana Martina Půty. Jeho příběh totiž vypadá jako z laciného politického románu.

Jelikož advokáti obžalovaných napadli použití odposlechů a mimo jiné i to, že jsou údajně špatně a účelově přepsány, budou se u soudu pouštět až v září, a to s celou parádou. Nyní v květnu, proti původním plánům, zazněly jen výpovědi svědků.

Jak se dalo očekávat, výpovědi radních a stranicky podřízených hejtmanovi Půtovi, potvrzovaly jen jeho verzi obhajoby, byť bylo zajímavé, jak si na některé, pro Půtu ne až tak příjemné věci, nemohli vzpomenout, až jim státní zástupce musel připomínat jejich původní výpovědi.

 Rovněž útok radního Petra Tulpy na práci policie a státního zastupitelství jen ilustruje bídu české politické kultury a myšlenkovou zoufalost místních politiků. Možná si neuvědomují, jak závažné pomluvy z úst vypouští, aniž by pro ně měli jediný důkaz. Člověk se až státnímu zástupci diví, že podobné laciné útoky na nezávislost české justice nechává bez povšimnutí.

Nikdo se pak nemůže divit, že je z toho v Čechách a na Moravě folklor a že si prezident země potom z justice, respektive z útoků na ni, dělá vlastní politický bič. Rozkošné pak je, že nemnoho z těch, kteří tak oddaně v těchto dnech demonstrují proti útokům prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše na českou justici, schvalují totéž v případě svého oblíbeného hejtmana.

Ne tak úplně příznivě pak ale pro Martina Půtu vyznívaly výpovědi další. Bývalý ředitel celého ROP Severovýchod u soudu zopakoval, že mu celý projekt přišel hodně rizikový již od začátku a že byl rozhodně proti tomu vyplácet peníze Metrostavu předem.  Připomeňme, že na celou bizarnost projektu, kde místní šíbři ODS založí pofidérní neziskovku, aby z dotací zvelebili objekt patřící firmě, která ukrývá své vlastníky v daňových rájích, minimálně náš web upozorňoval od začátku před drahnými lety.

Jednatel této „neziskovky“ Jiří Zeronik z ODS byl pak dokonce v souvislosti přímo se stejným kostelem odsouzen za korupci, když se pokoušel se společníky na sv. Máří Magdalénu získat skrze úplatky dotace ještě jinde. Pak asi nastala v Metrostavu panika, protože ten nestandardně celou stavbu, dle policie předraženou o více jak 20 milionů, platil dopředu a ze svého. Věděl asi proč a že škodný nebude.

Jenže po výše zmíněném odsouzení Jiřího Zeronika začalo reálně hrozit to, co se také nakonec stalo. Projekt bude ukončen a Metrostav nic nedostane. V tu chvíli do příběhu také nastupuje nejslušnější hejtman Libereckého kraje a přilehlé galaxie Martin Půta, který zařídil to, že bylo schváleno, že alespoň 20 milionů dostane Metrostav předem a nikoliv po skončení stavby, jak bylo schváleno.

U soudu také padlo, že mohl mít důvod. Vydržovat si mladou milenku v Praze něco stojí, nedej bože, když začne být v očekávání. To nejsou žádné drby, osobní útoky nebo pomluvy, ale reálný motiv pro potenciální přijmutí úplatků.

 Ostatně, jak je to s hejtmanovým neuspořádaným životem věděli v Liberci všichni politici i novináři, jelikož ta samá členka TOP 09 z okruhu pana knížete a Půtova přítelkyně v jednom, jim to napsala sama, včetně naší redakce. A to již před téměř pěti lety. Za těch skoro 5 let  to nikdo nikdy nepoužil, ani v novinách, ani před volbami. Ale u soudu to zaznít muselo, protože to skutečně motiv může být.

Možná je to také odpověď na to, proč Martin Půta ze stranického účtu platí tolik peněz na svoji image a PR. Možná si moc dobře uvědomuje, že by se u veřejnosti mohl ujmout jeho obraz, který nemusí být daleko od pravdy a podobných příběhů je v politice jako máku. Příběh kdysi mladého nadějného politika z venkovského prostředí, kterého ale hodně brzo semlel život na vysoké noze ve velkém světě, zákulisní intriky, klientelismus, vazby s lobbisty a stavebními firmami lačnými po dotacích. Nebyl by vůbec první.

Subscribe
Upozornit na
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou