Týden pod Ještědem: geotermální inkubátor?

Vánoce jsou doslova za dveřmi a čeká nás, snad pro všechny, několik klidných dní, bez politiky, kauz mediální falše. Ale přesto je třeba v předvečer Vánoc zmínit jednu věc, která dozajista bude ještě hýbat Libereckým krajem a kde, zdá se, se klube cosi velmi zkaženého. Něco, co v Liberci moc dobře známe.

Na poslední chvíli před Vánoci, dokonce bez řádného projednání ve výborech, se honem a narychlo na krajském zastupitelstvu schválilo, že pro leckoho bizarní projekt „podnikatelského inkubátoru“, který vyjde na neuvěřitelných 400 milionů korun jenom za stavbu, bude stát dalších 50 milionů navíc.

Desítky milionů sem, desítky milionů tam. Jakoby v kraji nebo zrovna v Liberci nebyly po čertech potřeba úplně  někde jinde. Takže ne 30, jak se ještě říkalo v srpnu a šoupalo se u toho nohama, ale rovnou padesát. Zatím…

Nepřipomíná Vám to něco? Podobně podivný projekt, podobná politická tlačenka, stále se navyšující miliony, stejné politické obsazení…. Ten, kdo sleduje libereckou politiku a zejména to, kam a na co se dávají peníze vybrané bez ptaní z kapes občanů, nemůže se ubránit srovnání s jiným projektem – kostelem sv. Máří Magdalény, který se měl rozzářit geotermální energií a místo toho skončil u soudu.

Zdá se Vám to přitažené za vlasy? Pojďme se ale podívat na malé srovnání…

V obou případech jde o projekt, nad kterým zdvihá obočí nemalá část zvolených zastupitelů, a to napříč spektrem, koalicí i opozicí. Po právu se ptá, jestli to není jen vymyšlená vějička, aby se stavební betonový vlk nažral, ale koza veřejných financí pomalu chcípla na úbytě.

V obou případech je maximální politická vůle projekt prosadit i přes jeho kritiku. Prosazují ho tytéž politické subjekty. Zastánci  nedbají na kritiku a spoléhají na válcovací sílu svého koaličního buldozeru. U Máří Magdalény to byla městská tichá koalice ČSSD, Starostové (jako Liberec občanům s KDU-ČSL) a ODS, v případě podnikatelského inkubátoru to je identická koalice, jen s jiným složením sil – krajští Starostové, ODS a ČSSD.

V obou případech hraje zásadní roli hejtman Martin Půta ze Starostů. Zatímco v případě kostela sv. Máří Magdalény ale lobboval za profláklý projekt s korupčním soudním štemplem skrytě a na utajovaných schůzkách (což ho přivedlo až do soudní síně), v případě inkubátoru se k němu hlásí otevřeně. Byť, když je na světě průšvih – jako například u prvního prodražení v srpnu, musí si hlavu posypat jeho podřízení, jako to udělala náměstkyně Radka Loučková Kotasová.

Poněkud rozdílný je ovšem způsob financování. Zatímco u kostela sv. Máří Magdalény šlo primárně o evropské dotace a o částku zhruba 65 milionů, podnikatelský inkubátor je projekt daleko nákladnější. Vyjít má na cca 400 milionů a většinu si zaplatí obyvatelé Libereckého kraje pěkně ze svého, z krajského rozpočtu. Evropské peníze jsou i zde, ale „jen“ 50 milionů korun.

V obou případech jde o zájmy velkých stavebních firem. V případě kostela sv. Máří Magdalény šlo o Metrostav, který stejně jako hejtman zamířil kvůli projektu do soudní síně, u podnikatelského inkubátoru jde o bývalou dceřinku Syner group, která staví současnou budovu. Přidruženou budovu, dnešní „Evropský dům“, již pro kraj postavil za zhruba 80 milionů samotný Syner.

Jistě, je to jen povrchní srovnání, nejobecnější informace dané vedle sebe. Ale i z nich lze vyčíst určitou podobnost, která na první pohled zarazí. Že je to zbytečné malování čertů na zeď? Možná, ale zrovna v Liberci není ostražitost  na místě?

 

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou