Týden pod Ještědem: „Děkujme ne Bohu, ale hejtmanovi!“

Ne, to není ironie nebo pokus o vtip. Taková je dnešní oficiální propaganda na kraji a městě vládnoucí strany, tedy Starostů pro Liberecký kraj. Přesně tato věta se objevila na jejich oficiálním a veřejném Facebooku a dokazuje, jakým způsobem se dnes manipuluje veřejností a buduje kult osobnosti.

Strach je největší spojenec politiků, a to zejména těch populistických, pro které je marketing a vlastní PR omegou i alfou celého života. Vědí to i na Libereckém kraji, a tak hejtman Martin Půta hbitě využil vichřice Sabina, která k nám udeřila ze západu.

Postrašil občany, aby i děti raději nechali doma. Teatrální a bulvární styl politiky, který ale skutečnou připravenost a akceschopnost nenahradí. Tu stejně nakonec musí na svých těžce zkoušených zádech odnést příslušníci integrovaného záchranného systému – hasiči, zdravotníci a policisté. Na jejich práci se ale politici rádi přiživí a blýsknou se jí do kamer. A na to je Liberecký hejtman mistr nad všechny nejpovolanější.

Zajímavé je ovšem sledovat, jak se buduje ryzí a nefalšovaný kult osobnosti a jak mu spousta lidí se sektářskou intenzitou podléhá. Kdyby šlo o mediální výstřelek, bylo by to jen úsměvné, jenomže jde o dlouhodobou systematickou strategii, o to více umocňovanou snahou zakrýt nejrůznější korupční průšvihy, kterými si nejtransparentnější hejtman v galaxii prochází.

Přitom jediní, kdo by hejtmanovi a jemu podobným politikům mohli děkovat, jsou podnikatelé a zejména „podnikatelé“, kteří jsou přisáti na veřejných penězích. Že nejde jen o místní stavební lobby, se kterou nyní Martin Půta stojí u soudu pro korupci a ohýbání dotačního řízení, ukázal i právě končící týden.

Odpískány byly mezinárodní závody ve skocích na Ještědu. Není sníh. Překvapivě. Přitom ještě na podzim hejtman po domluvě se slovenským oligarchou a současným pánem Ještědu Igorem Rattajem a v jeho zájmu, ponížil dokonce své vlastní Starosty v Liberci. Ti museli, v čele s primátorem města Jaroslavem Zámečníkem, potupně a jako pejsci otočit a nasypat do skokanských můstků 7,5 milionu korun z obecní kasy. Aby se prý mohlo skákat.

Jenomže k tomu je potřeba taková drobnost, jako je právě sníh. A byť se možná politici v čele s hejtmanem již viděli v záři televizních kamer (a dost možná si sjednali i jiné výhody), přírodě neporučíš. Byť si to někdy až fanatičtí hejtmanovi příznivci mohou myslet, když přeci skoro pomáhal zastavit vichřici.

Ovšem nejzávažnější a jednoznačně nejhorší zpráva přišla od Technické univerzity Liberec, což je instituce, která dělá čest městu pod Ještědem daleko ve světě. Univerzita musela za proklaté Mistrovství světa 2009 zaplatí 25 milionů a dalších 9 milionů již zpátky nedostane. Vniveč tedy přišlo 34 milionů korun a na univerzitě nejlépe vědí, kde jim budou chybět.

O to tristnější je, že stavební firmy, které to všechno spískaly, zůstaly vysmáté jako příslovečné lečo. Opět tedy zaplakala veřejná kasa, ale Syner a Investing CZ, které za průšvihy kolem rekonstrukce harcovských kolejí mohou, můžou zůstat v klidu. Fakturoval se nedodaný nábytek, dělaly další podvody a podvůdky, ale jede dál.

Nejvíce se jede na kraji, kde mají obě firmy dál největší pré jako ve zlatých časech liberecké ODS. Ta je díky vazbám na ně už trochu out, ale občanské demokraty se špičatými botami nahradlili jiní. Dnes to jsou ti slušní a transparentní. Kteří, díky tomuto týdnu již víme, umí poručit větru, dešti. Nebo vichřici.

Subscribe
Upozornit na
65 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou