Týden pod Ještědem: labutí píseň libereckých sociálních demokratů

Vypadá to, že u libereckého soudu se pomalu, ale jistě uzavírá jedna éra zdejší politiky. Ovšem zdání klame. Labutí píseň za libereckou ČSSD neznamená konec klientelismu pod Ještědem, to odpadlo jen věčné béčko místního příšeří. Skuteční žraloci plavou dál.

Státní zástupce navrhuje poměrně přísné tresty pro někdejší lídry ČSSD, kteří měli před nějakými patnácti lety očistit, po téměř dvacetileté éře ODS, jméno města pod Ještědem a celého kraje. Tehdejší oranžová tsunami z roku 2008 skončila ale ve stejném bahýnku, kterými vody místního rybníčku zapáchají dodnes.

Nejen v Liberci, ale i vlastně i v celé zemi, doplatila nejstarší (dosud jakžtakž fungující) česká politická strana na to, že přestala být bojovnou avantgardou neprivilegované a drtivé většiny české společnosti, ale hrála si na jakési ODS B. A to co do neoliberálního kurzu ekonomiky, když Miloš Zeman jen dokonal privatizační dílo Václava Klause, tak do korupčních praktik.

Jenomže zatímco za ODS stáli a stále stojí nejbohatší podnikatelé a kapitáloví dravci, za ČSSD, poté co onu neprivilegovanou většinu zradila, nestojí již nikdo. Její pokus dostat se tam, kam nikdy nepatřila, nevyšel. A ani nemohl. V Liberci je to vidět snad více než kde jinde.

Syner a Metrostav, dvě velké stavební firmy tradičně spojené s ODS, ale i se Starosty, dnes staví podezřele vysoko naceněnou zakázku na dostavbu nemocnice za více než 3 miliardy. Majitel společnosti Imstav, spojené kdysi s ČSSD, nezvládl provozovat ani hospodu na Výšině, jak ostatně zaznělo i u libereckého soudu. Je třeba říkat víc?

Takže zatímco se klientelistické kruhy spojené s pravicí oklepaly a dál určují směr zákulisní politiky, po ČSSD, která mohla být kdysi nadějí, zbyla jen pachuť. Sbohem a šáteček.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou