Týden pod Ještědem: tichá voda peněženky mele

Pamatujete se, jak skoro přesně před rokem primátor a jeho náměstek varovali před návratem devadesátek a jejich praktik? Byla to legrace, že? Byla, protože devadesátky z pod Ještědu vlastně nikdy nezmizely. Situace s drahou vodou to dokládá jednoznačně.

Liberecké domácnosti zase platí rekordně drahé vodné a stočné. A vlastně nikdy neplatily jinak. Ač to na zastupitelstvu, v rámci politické korektnosti, přímo nezaznělo a jen tak nezazní, důvod je prostý. Jsou za tím zájmy stavebních firem místních kmotříčků, které jsou na vodárenskou společnost historicky přisáté a kterým se sype do kapes z každého otočení kohoutku a spláchnutí i v té nejchudší liberecké domácnosti.

Ostatně neochota představitelů koalice, která zazněla (ne ode všech – čest výjimkám) udělat si srovnání s jinými regiony, a tedy ptát se, proč je na severu české země tak drahá voda a zdali to má nějaké relevantní důvody, je sama o sobě dost vypovídající.

Halíře dělají talíře, říká se v Čechách již drahnou dobu a pořád to platí. Pomalu, ale jistě se zvedá cena tak zásadních položek, jako jsou voda a odpady, stejně tak jako zisky stavebních firem, které v minulosti získávaly zakázky od Severočeské vodárenské společnosti buď přímo z ruky, nebo když už to kvůli legislativní úpravě nešlo, tak pomocí rámcových smluv na několik let dopředu.

Stačí se potom podívat, které firmy to jsou – společnosti spojené historicky s libereckou a ústeckou ODS. Pak také nepřekvapí, kdo že to v orgánech vodárenské společnosti seděl a sedí a rozhodoval. Od devadesátek to byli politici ODS, dnes sem tam Starostové (například v Liberci). Často ovšem ti, kteří v ODS politicky vyrostli a byli jejími členy desítky let (zase například v Liberci).

Většinu lidí praští do nosu nějaká předražená akce nebo stavba, kterou jim politici vnutí a na které ti za nimi zbohatnou. Že ale všichni v Libereckém a Ústeckém kraji každý měsíc a dobrovolně splachují desítky a desítky milionů korun určených do těch správných kapes, to už dojde málokomu. Je to holt vymyšlený a roky fungující systém. Tichá voda břehy mele. A naše peněženky také.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou