nášLiberec

Search

Podezřelá zakázka v bazénu za 6 milionů na poslední chvíli

Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody za 6 milionů. Doslova několik měsíců před plánovaným uzavřením a zbouráním bazénu. Posudek ČVUT přitom většinu stávajícího zařízení označil za vyhovující. Navíc byla zakázka vedena jako stavební, ač jí nebyla. Vyhnula se tak výběrovému řízení.

Liberecký bazén se na konci letošního března uzavře. Nicméně původně se počítalo s tím, že bude uzavřen podstatně dříve. Termín pro podávání nabídek do soutěže na rekonstrukci, která bude de facto stavbou nového bazénu za zhruba miliardu korun, totiž měly být původně v říjnu 2023, později v prosinci 2023 a nakonec se protáhl do února 2024.

Bazén se tedy měl zavírat v druhé polovině roku 2023, to ale nebránilo vedení společnosti Bazén Liberec, který má plavecký areál na starost, v tom, aby na samém sklonku roku objednalo nákladné technologie na úpravu vody. Tato zakázka stála veřejný rozpočet téměř 6 milionů korun, konkrétně 5 863 995 Kč. Dodavatelem byla společnost Bazenservis s.r.o. z Týniště nad Orlicí.

Součástí dodání je sedm kusů filtračního zařízení z polyesterového sklolaminátu, kde jedno vychází na zhruba 228 až 242 tisíc korun, několik kusů cirkulačních a dalších čerpadel, který se pohybují v desítkách tisíc za kus, filtračních zařízení nebo středotlakých UV lamp v rozmezí od 224 tisíc korun po 405 tisíc korun.

Vedle termínu dodání, tedy opravdu několik měsíců před uzavřením a de facto zbouráním samotného starého bazénu, ale zarazí i skutečnost, že zakázka je vedena jako stavební, byť například ve smlouvě se jasně píše, že „stavební a zemní práce“ nejsou součástí díla.

Vysvětlení může být jednoduché. Stavební zakázky pod šest milionů korun jsou vedeny jako zakázky malého rozsahu a vedení bazénu tak nemuselo na dodavatele uspořádat řádné výběrové řízení.

S otázkami na tyto kontroverzní okolnosti jsme se tedy obrátili na vedení společnosti Bazén Liberec. Konkrétně jejího jednatele a současného radního města, Roberta Korselta, který je politikem z místní TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj a který byl do funkce jednatele plaveckého bazénu instalován na základě politických dohod bez výběrového řízení v roce 2021, kdy byl již za TOP 09/Starosty pro Liberecký kraj městským zastupitelem.

„Jednalo se o nezbytné opravy technologie včetně montážních prací, které vycházely z požadavků v posudku ČVUT. Na základě posudku bylo přistoupeno k mnoha provozním opatřením a též k nezbytným opravám, aby byl bazén udržen v provozu. Opravy byly realizovány za výrazně nižších výdajů, nežli bylo odhadováno v posudku ČVUT, zhruba 10%,“ uvedl na dotaz naší redakce jednatel bazénu Robert Korselt z TOP 09.

Jenomže naše redakce má zmiňovaný odborný posudek ČVUT, který si nechalo město vypracovat k dispozici. Odhlédněme od toho, že se současné vedení města rozhodlo nejít cestou opravy bazénu za zhruba 143 milionů korun, které ČVUT doporučuje, ale zvolilo nákladnou, zhruba miliardovou rekonstrukci.

V tomto ohledu je podstatnější, co odborné posouzení ČVUT říká o aktuální technologii vody. Připomeňme, že tento posudek byl vypracován v prosinci roku 2021 a výše zmíněné technologie od společnosti Bazenservis, s.r.o. byly dodány v listopadu 2022. Tedy v rozdílu zhruba stejném, kdy se od jejich dodání počítalo s uzavřením bazénu v druhé půlce roku 2023.

Zajímavější ale je, že odborníci z ČVUT konstatují, že většina zařízení na úpravu vody v plaveckém bazén na libereckém Tržním náměstí, je ještě v celkem dobrém stavu a vydrží minimálně ještě několik let.

„Z místního šetření a proměření jednotlivých strojů a zařízení technologie úpravy bazénové vody vyplývá, že je většina cirkulačních čerpadel v dobrém stavu a lze je provozovat, vzhledem k jejich stáři a dobré údržbě, ještě cca 3 – 5 let. Dvě filtrační jednotky vykazují poškození a bude třeba je vyměnit. Trubní rozvody jsou ve většině u velkých profilů provedeny z plastů a jsou v dobrém stavu, pouze místa napojení do bazénů vykazují netěsnost. Co se týče měření a regulace dávkovaných činidel, tak se jedná o zastaralé a nefunkční zařízení, které bude třeba zaměnit za nové. Středotlaké UV jednotky na snížení vázaného chloru jsou v dobrém stavu a lze je
dále používat.,“ píše se ve zmíněném odborném stanovisku z ČVUT.

A proč byla zakázka označena jako stavební? Na to jednatel společnosti Robert Korselt přímo neodpověděl. Nicméně je přesvědčen, že zmíněné technologie půjde využít i v novém bazénu, který se má otevřít za dva roky.

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o složitou opravu, byla zpracována i projektová dokumentace kde byl kladen důraz na to, aby vynaložené prostředky za provedené práce bylo možné využít o po rekonstrukci,“ dodal jednatel Korselt.

V současné době naše redakce zjišťuje i stanovisko vedení města.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém