Zastupitelé se nechali obelhat a Liberec je tak chudší o (zatím) 10 milionů

Město Liberec opět nevýhodně prodalo svůj majetek. Bývalý objekt pečovatelské služby v Šimáčkově ulici s 64 volnými byty byl před rokem prodán za směšných 26.500.000 Kč, po té, co byl jeho prodej oznámen nejméně vhodnou formou pouze na úřední desce. Do výběrového řízení se tak přihlásil pouze jediný zájemce. Jeho zástupce navíc zastupitelstvo obelhal, když tvrdil, že chce minimálně z poloviny bytů v objektu zřídit tzv. startovací byty s nízkým nájemným.

Prodej bloku domů jedinému zájemci

Dne 2.9. 2009 odhlasovalo liberecké zastupitelstvo prodej bývalého domu pečovatelské služby, celý blok panelových domů v liberecké Šimáčkově ulici, zájemci, který se jako jediný do výběrového řízení přihlásil. Výběrové řízení na tak významnou nemovitost proběhlo zákonnou formou, ovšem velmi rychle a velmi potichu. Zastupitelům bylo dokonce zamlčeno, že se v objektu nachází 64 bytů. Ač se během jednání přihlásil další zájemce, který nabídl za nemovitost o půl milionu vyšší částku, blok domů byl nakonec prodán původnímu zájemci za 26 500 000 korun. Že je tato částka neúměrně nízká a že by město mělo prázdné byty prodávat samo,na to bylo během jednání opakovaně upozorňováno.

Nový majitel sliboval zachovat v polovině objektu byty (tedy cca 30 bytů o velikosti 30-50 metrů), které bude nabízet za nájemné v rozmezí 4 500- 6000 Kč. Když se opoziční zastupitelé ptali, zda je toto zapuštěno ve smlouvě, odmítl zájemce měnit podmínky smlouvy a koalice ODS, ČSSD, USZ mu vyhověla. Více si můžete přešíst ze samotného zápisu jednání libereckého zastupitelstva.

Zájemce obelhal zastupitele

Oproti tvrzení zájemce, že byty budou prodávány jen z části, že do objektu bude investováno a bude nabízen k pronájmu (zejména k „startovacímu bydlení“), začal nabyvatel byty okamžitě prodávat, aniž by do nemovitosti cokoliv investoval. O tom jsme se přesvědčili osobně.

Prodej domu za takto nízkou cenu v září 2009 podpořila celá koalice ODS , ČSSD a USZ s výjimkou Zuzany Kocumové (USZ), která byla proti. Pro prodej tentokrát hlasovali i tři zastupitelé za opoziční SOS. Zastupitele nezajímalo ani to, že přímo na zasedání zastupitelstva další zájemce nabídl o 0,5 mil. Kč více. Sdružení Čmelák před rokem tento prodej jako krajně nevýhodný kritizovalo, radnice na sdružení podala žalobu za poškození dobré pověsti.

Jak se však po roce ukázalo, pravdu jsme měli my a nikoliv radnice. K 30. září 2010 bylo podle smluv, které máme k dispozici, prodáno již 55 bytů za celkovou částku 36 646 000 Kč. Nový majitel si tak za jediný rok, bez jakékoliv investice do objektu, přišel na 10 146 000 Kč. Navíc vlastní v domě ještě další volné byty a prostory, celkový zisk tak lze odhadnout přes 15 milionů Kč.

Vedení města žaluje Čmelák

Primátor Kittner a rada města v prosinci 2009 horlili v médiích, že jim „již došla trpělivost“ a proto na naše sdružení podali žalobu, když jsme se v původním aktuálním článku o této transakci dopustili chyby (kterou jsme sami opravili, omluvili se a uvedli vše na pravou míru). Přitom sami uváděli nepravdivé informace. Například Jiří Kittner tvrdil, že dle jeho informací se ještě žádné byty neprodaly. Nicméně z veřejných zdrojů lze dohledat, že již v prosinci 2009 bylo prodáno 14 bytů. Všechny kopie smluv máme k dispozici a můžeme svá tvrzení dokázat. A to primátor Liberce jistě disponuje větším personálním a informačním aparátem než jedno občanské sdružení.

Ve světle těchto jasných souvislostí a důkazů se nám jeví zřejmé, že to nejsme my, kdo poškozuje jméno našeho města. Je to jeho vedení a činí tak trvale a systematicky pro obohacení úzké vrstvy podnikatelů s dlouhými prsty na radnici.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koncem minulého týdne vydalo vedení Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj+ ČSSD+ odpadlíci od Změny) tiskovou zprávu, která pravděpodobně vstoupí do historie. Jako reakce
Několik velkých sociálních zařízení v Libereckém kraji má nové ředitele. Ovšem způsob, jakým je Rada Libereckého (Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD, odpadlí členové Změny pro
Stávající koalice Změny pro Liberec a ANO celkem hlasitě avizovala, že změní systém zastoupení v městských společnostech. Od počátku jejího fungování uběhly téměř čtyři měsíce
Liberečtí politici (zejména bývalé vedení radnice pod primátorkou Martinou Rosenbergovou) se rádi chlubí, jak změnili fungování zdejšího magistrátu. Je spuštěn (nepříliš funkční) protikorupční portál,