Vládnoucí koalice v Liberci je koalicí hazardu

Změna pro Liberec předložila na prosincovém jednání zastupitelstva vyhlášku, která měla za cíl zakázat na celém území Liberce provoz hazardních přístrojů. Ukončení jejich provozu bylo stanoveno na 31. prosince roku 2012, provozovatelé by tedy měli komfortní jednoletou lhůtu na zakončení svého „byznysu“. Návrh vyhlášky neprošel.
Změna pro Liberec jej proto předložila před březnovým jednáním zastupitelstva znova, ve vylepšené podobě podle doporučení Ministerstva vnitra.

Koalice hazard řešit nechce

Vyjádření pana Václavíka, že Obecně závazná vyhláška (OZV) nebyla předložena dostatečně předem a proto ji vůbec nepustili na program jednání, je směšné. O znovupředložení vyhlášky byli zastupitelé podle vyjádření Změny pro Liberec informováni na jednání předsedů klubů. Ale i kdyby byla předložena rovnou na jednání – navrhovaná vyhláška má necelých 13 řádků, člověk se s ní seznámí během 10 sekund. A za dalších 10 sekund by si mohl zastupitel vzpomenout, že už tu vyhlášku před pár měsíci viděl.

Stávající OZV Liberce, která se tváří, že hazard reguluje, je totálně odfláknutá. Nereguluje totiž dost možná vůbec nic. Namísto regulace videoloterijních terminálů, elektromechanických rulet a současných „moderních“ typů hazardních přístrojů, se v textu vyhlášky uvádí jenom regulace výherních hracích přístrojů, VHP, což je podle nového zákona jen jeden z typů hazardních přístrojů. Za záměr přijmout schválně vyhlášku o ničem ale nedám ruku do ohně, protože vůli zastupitelstva bylo snad regulovat veškeré druhy, viz důvodová zpráva, leč zpracoval ji někdo, kdo tématu absolutně nerozumí.

Odfláknutá obecně závazná vyhláška

Ještě horší je, že stávající OZV krom výše zmíněného odfláknutí umožňuje provozovat hazard na 111 místech. Takže si zastupitelé, kteří vyhlášku schválili, přejí v Liberci 111 heren, tedy všude. To znamená, že vládnoucí koalici dává hazardu zelenou a jejím cílem je nadále posilovat obraz Liberce jako mafiánského doupěte zaplaveného hypermarkety a hernami.

Pro ilustraci: V České republice je nejvíc hazardních přístrojů na světě. Ve Francii je na jeden hazardní přístroj 18 tisíc obyvatel, v České republice 80. Přístroje jsou povolovány všude, klidně těsně vedle školy nebo přímo v budově, kde sídlí policie. Česká města působí jak z jiného světa – nikde v cizině podobnou záplavu heren nezažijete. Zdejší přístroje navíc nemají ve srovnání se světem nastaveny prakticky žádné limity. Za hodinu je možné prohrát několik milionů korun.

V ČR žije nejvíce patologických hráčů

Kombinace těchto faktorů znamená, že v České republice žije nejvíc patologických hráčů – gamblerů. Dle odhadů jich je až půl milionu. Jeden gambler negativně ovlivňuje asi deset lidí ve svém okolí, s gamblingem je spojena zvýšená kriminalita, loupeže, vraždy, rozpady rodin, krachy firem. Gambler dokáže zadlužit sebe i svou rodinu klidně na několik generací. A pro zajímavost – odhaduje se, že až 600 sebevražd ročně je učiněno v souvislosti se závislostí na automatech.

Argumentovat v takovéto chvíli, že návrh vyhlášky, která skutečně hazard reguluje, která jasně říká, že Liberec nechce být jednou velkou hernou, nebyl dodán s několikatýdenním nebo jakým předstihem, je jasným vzkazem voličům: maximálním podpora hazardu je naší prioritou.

A aby bylo jasno – minimálně od listopadu 2011 ví vedení města zcela přesně, jak hazard regulovat. Liberec obdržel už v listopadu od našeho občanského sdružení Brnění kompletní návod, jak se zbavit hazardu. Jeho obsahem je i vzorová vyhláška. Tuto vyhlášku přijalo už několik měst, například Náchod či Židlochovice a jsou na dobré cestě, jak hazard z města dostat.

Pokud tedy dnes představitelé liberecké radniční koalice tvrdí, že na chystání regulačních vyhlášek a debatu, jak v Liberci regulovat hazard, nebyl čas a že se to dělá narychlo, tak jim to nevěřte.Jak hazard regulovat skutečně, vědí moc dobře. V Teplicích se občané potýkající se s podobným přístupem radnice pokoušejí vyvolat o zákazu hazardu referendum. Doporučuji v Liberci totéž.

Matěj Hollan, autor je předsedou občanského sdružení Brnění,
které provozuje www.mapyhazardu.cz, www.casnemlcet.cz

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Změna pro Liberec dlouhodobě prosazuje důslednou a intenzivní regulaci hazardu. Na toto téma se vedlo několik diskusí jak na úrovni klubů tak i na
V neděli večer proběhla kontrola heren s proherními automaty, které jsou jednou z hlavních příčin  kriminality v našem městě.  Kontroly se kromě nás a
V rámci polemiky se zastupitelkou Absolonovou dávám čtenářům tohoto serveru svůj pohled na věc. Během let, kdy legislativa neumožnovala městům regulaci hazardu rostl ve
Dobrých zpráv je málo, ale lidé je potřebují, hned je nějak líp na světě. Proto je dobře, když se vládnoucí liberecká koalice dovede pochválit.