Nemocnice v České Lípě, kompetentnost a Syner

Mnoho se vyrojilo kolem nemocnice v České Lípě. Současné vedení Libereckého kraje na základě odborných posudků rozhodlo, že zakázka na zateplení nemocnice je předražená o 30 milionů korun. Na to spustila povyk opozice, zejména ČSSD a KSČM, za jejichž vlády byla zakázka vypsána. Možná nebude na škodu podívat se, kdo za vítěznou nabídkou stojí a kdo vypracoval původní, dle nynějšího krajského vedení  předražený, projekt. Objeví se pak jména a praktiky v Liberci posledních dvaceti let nikterak neobvyklé.

Zateplení nemocnice v České Lípě může být o 30 milionů levnější

Vedení nemocnice v České Lípě v minulosti připravilo projekt na zateplení fasád nemocnice a výměnu oken tří hlavních budov. V roce 2010 se jí podařilo získat příslib dotací z evropských fondů, a to ve výši zhruba 43 milionů korun. Posléze byl ve veřejné soutěži vybrán vítěz – stala se jí  firma CL-Evans s nejnižší nabídkovou cenou 123,67 milionu korun.

Rada Libereckého kraje rozhodla zrušit původní veřejnou soutěž na dodavatele a vypsat ji znovu. Důvodem je zpráva společnosti Energy Benefit Centre, která označila projekt zateplení českolipské nemocnice o 30 milionů korun předražený. Proti tomu se ohradila společnost Storing, která kritizovaný projekt připravila.

V hlavní roli společnost Storing

Nicméně právě společnost Storing již v minulosti, za vlád Jiřího Kittnera (ODS), předvedla, jak umí projektovat super drahé akce. Například v roce 2004, tedy v dobách kdy na radnici vládla neotřesitelně ODS, si město nechalo u firmy Storing zadat studii na rekonstrukci a dostavbu Lesního koupaliště. Podle této studie se ovšem nikdy nic nezrealizovalo, možná proto, že finanční objem stavby byl určen na neuvěřitelných 85 milionů korun. Přitom loni se v rámci debat okolo možného využití evropských dotací pro Lesní koupaliště hovořilo maximálně o 15 milionech korun. Studie Storingu na konec tedy byla městu k ničemu (oblíbené koupaliště nechalo město ostudně zpustnout), nicméně městskou kasu stála rovných 949 025 korun českých.

Jistě náhoda bude i skutečnost, že vítězem veřejné zakázky se stala společnost CL-Evans, kdysi dceřiná společnost firmy Syner, kde ovšem i dnes S group holding drží majoritní podíl. Právě stavební gigant Syner/S group holding proslavil Liberec svým vlivem na zdejší politiku a z jeho řad se rekrutovalo nemálo libereckých politiků (nejen z ODS), včetně někdejšího primátora Liberce Jiřího Kittnera.

Výběrové řízení na zateplení českolipské nemocnice bylo připraveno jako „losovačka“, která díky karlovarskému provedení proslavila Syner po celé zemi. K losování nakonec nedošlo, protože většina firem byla vyřazena kvůli formálním pochybením v nabídkách a počet firem ve výběrovém řízení klesl z 23 na 7 a losovat se mělo jen pokud by jich bylo více jak deset. Zajímavá byla i výše podaných nabídek. U tak veliké zakázky se lišily doslova o pár tisíc korun: první nabídka 123.67 mil, druhá a třetí 123.91, čtvrtá 124.8 …

Proč Liberecký kraj zrušil zakázku

Argumentaci vedení Libereckého kraje ale i dozorčí rady českolipské nemocnice pro zrušení soutěže a vypsání nové shrnuli náměstkyně pro zdravotnictví Zuzana Kocumová a člen dozorčí rady Jaromír Baxa (oba Změna pro Liberecký kraj) do těchto bodů:

  1. Výběrové řízení bylo připraveno jako „losovačka“ a vyhlášeno 29.12.2011, i když Státní fond životního prostředí již před tím oznámil, že na takto soutěžené projekty nebude přiznávat dotace.
  2. Nabídkové ceny firem na prvním až čtvrtém místě se lišily jen o 0.5%. Takto nízký rozptyl je nestandardní a naznačuje možnou manipulaci s výběrovým řízením.
  3. Z prověření vysoutěžené ceny s ohledem na ceny dosahované na trhu vyplynulo, že by cena měla být cca o 30 milionů nižší než jak byla vysoutěžena.

Kocumová i Baxa dále uvedli, že by byli rádi, aby výběrové řízení proběhlo po dopracování dokumentace co nejrychleji tak, aby práce na zateplení nemocnice začaly ještě v tomto roce. Na financování rekontrukce je v letošním roce připraveno 50 milionů z rozpočtu kraje.

Proti se rázně postavily strany, které fakticky v minulém období v Libereckém kraji vládly – ČSSD a KSČM, které jsou za původní zakázku zodpovědné. Obviňují vedení Libereckého kraje (a zejména Zuzanu Kocumovou) z populismu a nekompetentnosti a považují celý resort krajského zdravotnictví za destabilizovaný.

Připomeňme ale, že to byli právě exponenti liberecké ČSSD (náměstci hejtmana Martin Sepp, Zdeněk Bursa, Pavel Petráček), kteří byli policií obviněni, když si měli v rozporu se zákonem zvyšovat a pobírat odměny v liberecké nemocnici (Pavel Petráček byl dokonce předsedou dozorčí rady Českolipské nemocnice). Nicméně tehdy skutečnost, že nikdo z nich vzdělání ve zdravotnickém či ekonomickém oboru, nevadila.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Koncem minulého týdne vydalo vedení Libereckého kraje (Starostové pro Liberecký kraj+ ČSSD+ odpadlíci od Změny) tiskovou zprávu, která pravděpodobně vstoupí do historie. Jako reakce
Několik velkých sociálních zařízení v Libereckém kraji má nové ředitele. Ovšem způsob, jakým je Rada Libereckého (Starostové pro Liberecký kraj, ČSSD, odpadlí členové Změny pro
Stávající koalice Změny pro Liberec a ANO celkem hlasitě avizovala, že změní systém zastoupení v městských společnostech. Od počátku jejího fungování uběhly téměř čtyři měsíce
Liberečtí politici (zejména bývalé vedení radnice pod primátorkou Martinou Rosenbergovou) se rádi chlubí, jak změnili fungování zdejšího magistrátu. Je spuštěn (nepříliš funkční) protikorupční portál,