Květnové zastupitelstvo – snížení odměn jen pro někoho a Záhorácký závitek

Krátké, bez emocí a nijak zvlášť konfliktní bylo včerejší, květnové zasedání ctihodného zastupitelstva města Liberce. Svár ani půtky nepřinesly body, u kterých by se to dalo očekávat, tedy kontokorentní úvěr u Equa bank nebo závěrečný účet za loňský rok. Vedení města rezignovalo na průhledný pokus požádat kraj, aby letiště nebylo letiště a největší, ovšem skutečně nikterak dramatická, hádka se strhla kolem odměn v komisích a výborech.

Náměstek Rutkovský i jeho kolegové stáhli hned v počátku z programu bod, který nabádal Liberecký kraj, aby změnil využití ploch ostašovského letiště na cokoliv jiného než právě na letiště. Účel byl zřejmý – budoucí prodej těchto parcel. Proti tomuto návrhu se postavila opozice i opozice smluvní, tedy ODS a bylo jasné, že bod nenajde dostatečnou podporu.

Bez významnějších připomínek prošel i návrh na pořízení kontokorentu od Equa bank, kterým chce město Liberec řešit svou trýznivou ekonomickou situaci, do které ho dostaly pravicové, rozpočtově odpovědné vlády pod ODS, které radnici vládly do roku 2010.

Bez hlasitějších výhrad prošel i závěrečný účet města za rok 2012, ze kterého vyplývá, že například po finančním vypořádání za loňský rok chybí městu dalších zhruba 58 milionů korun (opozice na to poukázala, pro přesnost..), které se opět přesouvají do roku letošního a které je potřeba upravit dalším škrtáním v rozpočtu.

Spor nastal kolem odměn ve výborech a komisích, respektive jejich snižování. KSČM a Změna pro Liberec nedokázaly pochopit, proč rada města nezačala u sebe a ponechala si největší odměny vůbec – cca 3800 Kč pro neuvolněného člena rady. Podle opozičních zastupitelů je navrhovaná částka 300 Kč za účast ve výborech a komisích spíše výsměchem občanům a možná by prý bylo důstojnější ji zrušit úplně. Proti byla i ODS.

Pak se chvilku strany vzájemně napadaly, kteří zástupci chodí na komise a výbory častěji a kteří ne (zazněla například zajímavá informace, že například radní a „garant odbornosti boje proti nepotismu“ Bohuslav Kabátek, někdejší člen VV, má účast ve svých honorovaných funkcích zhruba 19%), ale nakonec navrhovaný materiál odhlasován nebyl, stejně jako protinávrh ODS.

Během majetkoprávních operací se řešil zajímavý příklad z Vratislavic. Tam chtěla stavební společnost Imobilien budovat malé sídliště, nakoupila si pozemky a počítala se změnou územního plánu, která ji výstavbu povolí. Jenže ouha. Proti se postavili místní občané (a taky přišla krize do stavebnictví a trhu s byty, co si budeme povídat..), změna územního plánu realizována nebyla a Imobilien chce nyní své peníze za pozemky zpátky. Pěkně pojištěné podnikání.

V závěru zasedání ještě vystoupil někdejší člen finančního výboru Jan Kubeš se svou kritikou dotačního systému, skrze který město podporuje provoz plaveckého bazénu na Tržním náměstí. Jan Kubeš již dlouhou dobu tvrdí, že jde o podporu nepodloženou a pravděpodobně i neodůvodněně navýšenou. Vedení města mu nebylo moc schopné odpovědět, ale spor se asi ještě potáhne.

Na samý závěr se protáhla (aniž by něco řešila) diskuse kolem zásobování tepla z liberecké Teplárny. Možná proto, že zastupitelé čekali na svou večeři, která pravidelně přijíždí až kolem osmnácté hodiny večerní. Dočkali se. Podával se Záhorácký hovězí závitek, na výběr byla rýže nebo vařený brambor a spokojení politici mohli vykročit vstříc liberecky deštivému, jarnímu večeru.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město