nášLiberec

Search

Týden pod Ještědem: až na dno

Návštěvu prezidenta Zemana, na kterou se tradičně pozval sám, v našem kraji sledovaly oči lidí po celé zemi. Stejně tak jako korupční aféru týkající se dotací, kterou obstaral matador zdejšího politického podnikání Miroslav Pelta.

Prezident Miloš Zeman, jehož návštěva Libereckého kraje stála daňové poplatníky zhruba tři sta tisíc korun, se tentokrát postaral, aby jeho cesty po zdejších městech sledovala lačně celorepubliková média.

Zejména kvůli tomu, že do libereckého hotelu Imperial svolal svolal, opět tak trochu na truc premiéru Bohuslavu Sobotkovi, který byl v té době na zahraniční cestě, schůzku předsedů koaličních stran. Ta sice žádné řešení nepřinesla, ale kamery a objektivy všech novinářů byly napřeny na liberecký prvorepublikový hotel.

Ovšem nejen kvůli jednání vrcholných politiků. Proti jednání Miloše Zemana, který podle mnohých pošlapává základní a hlavní zákon této země, Ústavu České republiky i proti praktikám a kauzám jeho současného hlavního spojence Andreje Babiše demonstrovaly v Liberci stovky lidí.

Zeman si navíc svoje musel vyslechnout od regionálních politiků i občanů v jiných městech než v Liberci. Pokud si myslel,že ze současné vládní a ústavní krize vyjde jako vítěz, přepočítal se. Dost možná mu nepomůže ani neuvěřitelně populistický tah na odvrácení pozornosti, a to milost pro nájemného vraha Jiřího Kajínka.

Politika se tak posouvá hlouběji na další no. Takový vrah Ivan Roubal může v pekle jen litovat, že se nedožil současné ústavní krize.

Korupční aféra těchto dní číslo jedna je zneužívání dotací fotbalovým bossem Miroslavem Peltou. Pelta je sportovní a zejména politický podnikatel, který sice hájí barvy strany pro které jsou dotace a veřejná podpora sprostá slova, ale bez nich si on ani ostatní jeho soudruzi neumí fungování představit.

Na to, že chtěl, dle policie, pro svoje cíle zneužít tentokrát půl miliardy korun, by si mohla jeho mateřská ODS pro jednou zakázat nadávání na dotace. Jenže kolikrát to tu už bylo? Nicméně aktuální kauza ukazuje, v čích rukou jsou skutečně veřejné prostředky a na kolik je jejich rozdělování spojené se žádostmi, komisemi a podobně pouhou komedií.

V dotacích ale Pelta uměl chodit vždycky. Stačí si vzpomenout na předloňské léto, kdy se svými kamarády ze Syneru a Preciosy šel orodovat na města i kraj pro větší peníze „na sport a mládež“. 

Jak vyšlo díky naší redakci najevo, spoustě politikům v ten moment platil pěkné VIP zájezdy do zahraničí,což nebyl případ nikterak ojedinělý a nezvrátí to ani lži přistižených politiků. Jak vychází dnes najevo, mohl si ta letadla, hotely a VIP vstupenky a bůh víc, co ještě dovolit. Veřejná kasa má hluboké dno. Kupování si politiků skrze nejrůznější výhody, služby a službičky, zavazování si je do sítí klientelismu, to jsou praktiky, ve kterých Miroslav Pelta a jeho kamarádi uměli chodit od 90. let.

Akorát jim nedošlo, že se doba trochu posunula a že veřejnost už nebude k takovému jednání shovívavá, zvlášť když se sen o české cestě ke kapitalismu dávno rozplynul jako pára nad hrncem. Peltu nyní budou tyto praktiky pravděpodobně stát kariéru fotbalového šéfa.

Ale je dost pravděpodobné, že z toho není v cele své vazební věznice nervozní. Kontaktů z minula má dosta ajk ukazují příklady rojících se nových stran a hnutí, stále je spousta těch, kteří by s ním na výlety i jinam rádi.

Jaroslav Tauchman

 

 

 

 

 

Subscribe
Upozornit na
48 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou