Týden pod Ještědem: kdo se ušpiní s ODS? A korupce kvete a voda se vaří

Jednání o koalici v Liberci uvízla na mrtvém bodě, protože místní ODS je stále v karanténě, kam se dostala svým služebným vztahem vůči místnímu korupčnímu kapitálu. Dost možná se ale jen jedná o hru před voliči pracovně nazvatelnou „vždyť my jsme se snažili“.

Vítězní Starostové stále usilují o velkou většinovou koalici, kterou ale zdá se nikdo nechce. Důvodem je ODS, se kterou, alespoň zatím, nechce do party ani ANO, ani LOL!. ODS moc rychle odkryla karty, když ukázala, že její hra (kterou jí při volebním výsledku 8 procent moc lidí stejně nezbaštilo) na „novou odeésku“ je falešná jak pětník a stále v ní hrají prim staré tváře spojené s minulostí a zdejší stavební lobby pupeční šňůrou.

Vlastně se teď hraje o to, kdo si umaže ruce s ODS. ANO to být nechce a důvody jsou výše popsané a nikoliv někde v Brně. LOL! také ne, byť při jejich dvou zbytných hlasech dost možná budou v každé koalici pouze stafáží, ať tam ODS bude nebo ne. Ve finále o nejvíc hrají právě Starostové, protože ti sami se začínají liberecké ODS se svými korupčními průšvihy i minulostí jejich kandidátů nápadně podobat a můžou tak získat punc těch, kdo vrátí staré známé tváře do hry.

Dost možná se ale jen hraje hra před voliči na to, aby se pak mohlo říct: vždyť my jsme to přeci chtěli jinak, ale nešlo to, to ti druzí a pojďme makat pro město. Může tu být i řešení vyjednané podpory s ODS, která nebude přímo v radě, ale její lidé získají výnosná a vlivná místa v organizacích s majetkovou účastí města. Vzpomeňme na model z let 2011-2014, kdy Starostové s ČSSD vykopli z radnice tehdy vítěznou Změnu, podepsali Syneru zakázky a Jiří Kittner skončil ve vedení nemocnice… Ale nepředbíhejme, jednání běží dál.

O tom, že korupce a klientelismus není žádná chiméra a bič politiků na své konkurenty, svědčí události z posledních dní v České Lípě a v nedalekém Hamru na Jezeře. Naprosto neuvěřitelný příběh z České Lípy, kde BusLine získal v šibeničním termínu zakázku, protože zjevně prostě musel a bylo to dohodnuto, snad bude mít ještě dohru. Na praktiky této firmy, která si ochočila téměř všechny strany od Starostů, přes ODS a ČSSD po komunisty, upozorňujeme dlouho a evidentně ani policejní obvinění jejich skutečných bossů ji neoslabí.

Jak to dopadá, když si starosta v obci dělá, co chce, ukazuje zase případ z Hamru na Jezeře, který si zaslouží pozornost. Již dnes konání místního starosty, který v den voleb rozdával peníze sociálně slabším a strašil je tím, že když nebude zvolen, tak příště žádné nebudou, řeší policie a uvidíme, jakou bude mít případ dohru. Typicky varovné jsou i poněkud fanatické reakce starostových vyznavačů, kteří se často mají, bůhví proč, za slušné lidi. A jak zaznělo v diskusi u nás na webu, historie nás učí, že před slušnými lidmi je třeba se mít obzvláště na pozoru.

Přinesli jsme i zprávu, že k zaplacení nájmu za používání luxusního bytu byl i někdejší radní města Roman Šotola, který utíká před věřiteli i soudy a zaplétá se u toho do svých lží. Že se politici vyhýbají soudu, není nic divného, stačí se podívat na středočeského hejtmana Davida Ratha nebo našeho Martina Půtu, kterému se v září úskokem a za pomoci svého stranického kolegy povedlo odročit soud, aby nezačal před volbami.

 Nicméně Šotola není Půta, aby ze svých průšvihů uměl vybruslit ještě za podpory svých věrných a věřících, a tak je více než co jiného ostudným lakmusovým papírkem toho, jací lidé mohou být v Liberci ve vedení města i dopravního podniku. Jenomže ke smůle všech těchto vykuků pořád ještě, alespoň někdy, platí, že každá voda jednou steče dolů a že na každé hospodářského sudokopytníka se vaří voda. Jen to někdy trvá déle.

 

Subscribe
Upozornit na
104 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou