Týden pod Ještědem: Halloweenská koalice nad Libercem

Liberec bude mít novou koaliční vládu, která byla stvrzena na Halloween a která není žádným překvapením. Skutečným vítězem letošních voleb ve městě pod Ještědem jsou ale zákulisní podnikatelské skupiny, které místní politiku více či méně nepokrytě ovlivňují. 

V diskusích na našem, ale i jiných webech nebo na sociálních sítích se pro novou koalici Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS ujímá název „vláda kmotrů“ nebo „koalice kmotrů“. Lidová tvořivost tak reaguje na skutečnost, že v Liberci stále a více rozhodují podnikatelské skupiny, což je výsledkem, ale i důsledkem toho, že 60% lidí na volby pravidelně kašle.

„Koalice kmotrů“ ale není úplně přesný a ni poctivý název. V tradiční a často zromantizované představě vycházející z mafiánských románů, jako je například ten od Maria Puzza, je kmotr někdo, kdo řídí kriminální činnost celého podsvětí, ale žije ve své národnostní i sociální komunitě ve velké úctě a respektu.

Tak daleko v Liberci nejsme. Organizovaný zločin jen tu a tam vystrčí růžky (byť například prolomení zákazu hazardu se Liberec za této vlády klidně může dočkat, když v radě budou sedět dva ze tří jeho největších lobbistů), hlavní gró celého libereckého příběhu je v privatizaci zisků plynoucích z veřejného sektoru a v jeho ruinování a zadlužování.

To je sice zcela zavrženíhodné a Liberec ukázal všem českým zemím, kam umí vést (dle vlastního označení) „autentická pravicová politika ODS“, která město dohnala skoro do insolvence, ovšem a samozřejmě vedle toho, že například místní podnikatelské kruhy kolem Syneru naopak na veřejných zakázkách zbohatly do nevídaných rozměrů. Nicméně většina toho proběhla a probíhá de iure.

Rozhodně také nelze tvrdit, že by v Liberci byli podobní podnikatelé váženi a ctěni. Ale protože jsme v Čechách, kde se nechodí do ulic a k volbám, ale camrat k pivu, má Liberec vládu, jakou chtělo těch 40% voličů, co k volbám došlo.

Po politické stránce jsou skutečně vítězem podnikatelé, kteří mají prsty mezi politiky. Není to jen u ODS, jejíž dva členové rady nepustí ani pořádně k vyjednávání a nepokrytě je tak sami označí za loutky, ale i primátor Jaroslav Zámečník vzhledem ke své kariéře absolutně loajálního člena místní ODSyner po dobu 23 let dává tušit, kdo bude hrát v politice prim.

Silné podnikatelské tlaky spojené s výběrem kandidátky i rady fungují i u ANO. V radě města tak nebude nikdo, kdo by tomuto odolával nebo aspoň chtěl odolávat. Zajímavé také je, že do rady města nebyli připuštěni ani zástupci KDU-ČSL a TOP 09, pro které je tak úspěch na kandidátce Starostů labutí písní vlastních samostatných existencí.

Nicméně poslední dny přeci jen přinesly jedno zajímavé srovnání. V týdnu kdy se podepisovala koaliční smlouva, unikly odposlechy z kauzy dopravního podniku, kde je stále více zřejmé, jak lidé ze Starostů, ODS a ANO veřejnou dopravu v Liberci a kraji tunelovali a konali v něm ve prospěch zásvětních podnikatelů, často i cíleně tak, aby podnik a město poškodili.

Ohledně ANO je potřeba říci, že se jedná o (až na pár jmen) nový tým a za drancováním dopravního podniku stála partička kolem Tibora Batthyányho. Ta ale byla zvolena na popularitě Andreje Babiše, aby v Liberci rychleji než jinde ukázala, jací lidé a proč se do politiky na Babišových zádech hrnou. V Liberci tak nezbývá doufat, že se u místního ANO nebude opakovat Batthyányho příklad.

Nicméně to, že stejná koalice, která tak „úspěšně úřadovala“ v dopravním podniku, se dnes nad celým městem (včetně dopravy) ujímá vlády, může být pro její fungování znamenitou vizitkou. Snad se ale tento halloweenský scénář nenaplní.

Subscribe
Upozornit na
83 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou