Týden pod Ještědem: nic se nemění, jedeme dál směr Chrastava, někdy Moldávie

Tak máme i v Liberci koalici. Překvapení se nekoná a zvěsti z kuloárů se potvrdily. Pokračovat bude stará parta, která Liberci vládla čtyři roky a z Liberce dělala takovou o něco větší Chrastavu. Přidali se Piráti, ale pokud budou politicky aktivní jako na kraji, budou jen do počtu.

Kurz se nemění. V Liberci i dál bude mít slovo z korupce obžalovaný a ve městě nikým nevolený hejtman, který stavebním firmám pomáhal tunelovat evropské dotace na prokazatelně cinklém projektu, který si jeho kamarádi z Metrostavu nakreslili tak, aby Liberec okradli o evropské peníze.

Dá se také předpokládat, že město dál bude přicházet o nemovitosti i peníze z dotačních fondů, ve prospěch kraje bude dál poslušně odevzdávat další a další majetek, jeho bohatství i význam bude chřadnout. Tak jako v posledních čtyřech letech.

Malovat se sice budou další a další hezké obrázky a psát líbivé tiskové zprávy plné optimismu, ale nedá se předpokládat, že by se chtěl někdo vydat jiným směrem. V případě Starostů (TOP 09 a KDU-ČSL nejsou v Liberci ani samostatné politické subjekty) je podřízenost kraji a hejtmanovi jasně daným faktem, vlastně základem jejich existence i politického úspěchu.

ANO sice posílilo (respektive srovnalo se síly se Starosty), ale vzhledem k dosavadním čtyřem letem ani zde nelze očekávat nějaký větší tah na branku, v zájmu Liberce jako hrdé obce. Ačkoliv pokud někde vznikne centrum odporu v koalici, tak to bude zřejmě zde.

Radní Petr Žídek z ODS se dočkal a bude z něj konečně náměstek. Politicky si to odpracoval, o tom nemůže být sporu. Jenže je to liberecká ODS a ta je s místním zásvětím spojená pupeční šňůrou. Není proto náhoda, že dostal sport a majetek. Nový bazén u arény a další projekty už čekají, míchačky s betonem se pomalu, ale jistě rozjíždějí.

Navíc Starostové se svým zázemím mezi architekty si co do projektů (tak jako např. na plánované zástavbě třídy 1. máje) přijdou na své, takže nelze čekat větších sporů, jako tomu bylo třeba s družstevníky.

Liberečtí Piráti jsou velkou neznámou a se dvěma zastupiteli se může stát, že budou hrát roli poslušné stafáže, přesně tak, jako to již dva roky předvádějí jejich druzi na kraji. Ale netřeba jim do začátku křivdit a mazat schody, je to teď jenom na nich.

Tak nějak symbolicky v tomto týdnu začalo další kolo soudu s hejtmanem, aby Liberec mohl celému světu dát vědět, že více než na sever Čech patří někam do Moldávie, když zde má hlavní politické slovo takový člověk, s takovým politickým portfoliem.

Se stejným politickým vkusem i odpovědností se začalo zasněžovat na Ještědu, když teploty atakovaly pozdně letních 20 stupňů. Slovenský dravec, kterému jdou všechny zmíněné strany poslušně na ruku, si se zdejší přírodou a zdroji evidentně může dělat, co se mu zachce. Zcela příznačně se z vedení radnice nikdo neozval. A tak si tady žijeme. A žít budeme.

Subscribe
Upozornit na
38 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou