Týden pod Ještědem: tohle není vtip, to je Liberec

Pokud by v Liberci existovala politická satira (a náznaky tu byly, bohužel však zanikly), neuživila by se. Politická reprezentace by jí utloukla vlastní (ne)prací. Nadsázka a ironie pod Ještědem blednou před realitou. Osud bazénu na Františkově to jen dokazuje.

Ten františkovský příklad je pro celou libereckou politiku posledních (více jak) třiceti let vlastně typický. Často (nikoliv vždy neprávem) vysmívaný minulý režim po sobě zanechal dědictví, které se nejen nepodařilo napodobit, nedej bože snad předčít. Naopak – muselo se zničit, rozkrást, nechat zpustnout nebo překopat tak bizarním způsobem, že jeden nad tím musí kroutit hlavou.

Na Františkově pod Ještědem byla postavena škola ještě za starého mocnářství, když se do Liberce chodilo pěšky. Pěkně skrz viadukt, kde málem místní anarchisté zamordovali císaře pána. Za minulého režimu k ní přibyla tehdy moderní budova, s velkou jídelnou a družinami. A místním dětem zde postavili i bazén.

A ne ledajaký. Byla to pětadvacítka, sloužil nejen na výuku plavání pro děti z celého Liberce, ale ještě v 90. letech se zde trénovalo, pořádaly se tu dětské závody s mezinárodní účastí a plavat sem odpoledne chodila i veřejnost.

Pak přišla devadesátá léta a neviditelná ruka trhu začala ničit a bořit. Plavání pro děti nebyla priorita, prim hrály zájmy místních podnikavců spojených s radnicí tak okatě, že byl Liberec pro smích a hanbu celé zemi.

Bazén se před skoro patnácti lety zavřel definitivně a od té doby jen chátrá. Světlá chvilka mu svitla před nějakými čtyřmi lety, když na radnici v plné síle dorazili Starostové, ale brzy se ukázalo, že je to u nich jako se vším. Spousta líbivých slibů, sem tam obrázek a to je tak všechno.

Radnice mezitím stačila prodat vedlejší starou budovu školy pofidérní soukromé „vysoké škole“. A když ji mohla o tři roky později vykoupit zpět, zase to nešlo. Dá to rozum – školní budova se přeci pro školu nehodí.

Tedy zvlášť, když o ní má zájem místní podnikatel, který si zde chce realizovat svůj byznys s chudobou. A mít ubytovnu v areálu školy? No, které město tohle má!

To ovšem není všechno. Bazén se nejen nebude opravovat, jak slibovali před volbami staří kapři libereckého politického rybníku, ale i mladé pirátské štiky, které ovšem ve svých placených funkcích velmi rychle zlenivěly a ztučněly.

Do bazénu se narvou školní třídy. A rovnou šest pro 180 dětí, abychom dosáhli na dotaci. Bude to stát téměř 120 milionů korun. Ale co, před 12 lety jsme za tu nevhodnou školní budovu od veksláků s tituly dostali celých jedenáct milionů!

Tohle prostě jen tak nikdo nevymyslí. Satirik by se v Liberci opravdu neuživil. Bohužel ale tohle není vtip, to je Liberec.

Subscribe
Upozornit na
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou