Týden pod Ještědem: hádky uvnitř koalice se městu vždycky vrátí

Je to už trochu upachtěné téma. Ale spor o sběrný dvůr byl první výrazný rozpor mezi stranami (tehdy) nové koalice. Jenže to psal rok 2019. Nyní jsme o čtyři roky dál a Liberec pořád nemá ani sběrný dvůr, ani kompostárnu, jen spory uvnitř koalice drží jak helvétská víra.

Staronová liberecká koalice (ke Starostům, ANO a ODS se přidali jen dva Piráti) je moc chytřejší než její předchůdkyně. Zejména než bývalá koalice Změny a ANO v čele s podivným primátorem, která dávala navenek svou rozhádanost. Že pan primátor plnil zadání, tím se už ani netajil, ale ty hádky stály politickou budoucnost jeho i kdysi vítěznou Změnu.

Současná koalice, de facto ve stejném složení od roku 2018, navenek své rozpory nedává. Úsměvy do kamer a společné tiskové konference ale nemohou zakrýt vášně a rozpory, které doutnají hluboko a jistě uvnitř jejích řad.

Kámen úrazu je primátor a jeho dnešní náměstek pro architekturu (a ještě pořád hlavní architekt k tomu). Přichází – náměstek, s primátorem za zády – s vizí i praxí kvalitních architektonických studií pro všechny významné stavby v Liberci. A má pravdu. Po dvou dekádách řádění místního stavebního syndikátu, který pro jistotu pozici hlavního architekta úplně zrušil, to Liberec potřebuje jako sůl.

Jenže proti němu stojí nejen ODS, která se pořád nezbavila (a asi ani nechce) svých betonových řetězů, ale i ANO. Navíc ANO, které je už de facto stejně silné jako Starostové. A ti zase mají vizi, že chtějí město řídit efektivně. Jako firmu, řečeno podle profláknutého sloganu svého lídra. Na stavby jako je sběrný dvůr u dálnice prý architektonických studií netřeba. A upřímně : také mají kus pravdy. Jsou stavby, které je kvalitní soutěž nezbytností, ale sběrný dvůr u výpadovky vedle čističky? Navíc za situace, kdy dnešní radniční páni již jeden projekt, se sehnanou dotací, po svých předchůdcích zdědili (a poslali ho k ledu i s dotací).

Jaký je výsledek, respektive nevýsledek, těchto sporů? Liberec žádný sběrný dvůr pořád nemá a svůj bioodpad do 40 kilometrů vzdálené Mimoně, což je ekonomicky i ekologicky špatně. Je ale řešení, že jej bude vozit „jen“ do Chotyně, která je vzdálená jen 20 kilometrů, jak to dnes nabízí Starostové?

Sotva polovičaté, kde navíc hrozí (a v tom má pravdu opozice z LOL), že nejenže podporuje konkurenta podniku, kde má téměř poloviční majetkovou účast, ale je zde značné riziko, že se město stane velice lehce závislé na soukromém kapitálu. A zrovna otázka odpadů je velice lehce zneužitelná k silovému nátlaku či přímo k vydírání. To by se Liberci nemuselo vůbec vyplatit.

Sečteno a podtrženo. Je pěkné, že koalice demonstruje svoji jednotu a před lidmi se nehádá. Nicméně i tyto skryté války se, jak je vidět už dnes po čtyřech letech, obrací proti Liberci a jeho občanům.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou