Týden pod Ještědem: liberecké Císařovy nové šaty

Pod Ještědem žijeme už od devadesátých let jako v pohádce. Ne, že bychom se tu měli tak krásně a spokojeně. Nebo že by vše nakonec dobře dopadlo. Žijeme tu totiž jako v pohádce Císařovy nové šaty od Hanse Christiana Andersena.

Ten příběh z Andersenovy pohádky je notoricky známý. Pyšný a marnivý císař, který stále touží po nové a nové módě, si jednoho dne najme dva podvodníky. Ti mu nakukají, že mu ušijí krásné nové šaty, které ale nevidí hlupáci nebo ti, co se na svou funkci nehodí.

Žádné šaty samozřejmě neexistují, jenže císař se bojí, že by mohl vypadat hloupě a nepovolaně. Tak si je oblékne a celá jeho kamarila i urozený dvůr poslušně a falešně hýkají obdivem nad novými šaty jeho veličenstva, které se nahé vydalo průvodem ze zámku. Až malé dítě vykřikne: „Císař je nahý!“ A po něm se císaři vysměje celé město.

Potud pohádku všichni známe. Jenomže ona tak nekončí. Andersen nebyl Čech a v jeho pohádkách dobro často nevítězí nad zlem, chytrost nad hloupostí a čest nad zlobou. Andersen psal pohádky daleko temnější, více ze života.

A tak i v Císařových nových šatech pohádka má dvojí konec. Císař sice poznal, že naletěl podvodníkům a je zahanben, ale průvod dokončí. Možná jako pokání, ale také z opačného důvodu. Prostě proto, že neuzná chybu svého majestátu.

A proč si dnes v neděli povídáme tuto pohádku? No, protože v Liberci žijeme všichni tak trochu jako onen císařský dvůr, kde každý sice ví, jaká je pravda, ale málokdo ji řekne nahlas. Naopak: většina politické reprezentace i samotných občanů se ještě tváří, že je tu všechno v pořádku. A kdo se zkusil ozvat, vrhli se na něj ostatní, ze strachu o své drobky ze stolu, jako vosy.

V pořádku to ale není a nikdy nebylo. Náš web přinesl rozhovor s Jiřím Vařilem z BusLine, který byl pevnou součástí zdejší korupční hydry a dnes ho za to čeká trest. Je příliš inteligentní na to, aby věděl, že se mu nevyhne, a ví, že upřímnost mu dnes může jen prospět.

Proto mluví. Ale neříká něco převratně nového (snad s výjimkou konkrétností). Systém, který popisuje a který v Liberci fungoval a funguje, zná každý. Stejně jako každý dvořan vidí, že císař na sobě nic nemá.

A když něco praskne nebo někdo promluví, je možné, že se v někom pohne svědomí a zastydí se. Ale spíše ani to. Prostě se jede dál. Císař svůj průvod dokončí…

Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kdo pozorně sleduje korupční kauzu kolem kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, nemohl být překvapen přiznáním hlavního obžalovaného, tedy stavebního gigantu Metrostav. Navzdory mediálnímu
Je rozhodnuto. Liberec bude stavět nejdražší bazén v historii země a možná celé střední Evropy. Kdo si tedy myslel, že současná koalice, ve které
Poslanci po dlouhých měsících schválili zpřísnění lex Babiš. Principiálně je to dobře – kumulace mediální moci v rukou politiků není správná a je třeba
V Liberci a v Libereckém kraji staví ty nejlukrativnější veřejné zakázky de facto stále stejná skupina stavebních firem. Kdo si myslí, že mezi sebou